|
Тримати в руках заварник з ісинської глини завжди хвилююче. Це шматочок багатовікової історії, скарб з-під землі, любов, якій руки майстра надали форму. Ще й чай у ньому виходить неймовірно смачним і ароматним. В чому секрет?
Ісинську глину добувають в околицях китайського міста Ісин. Це ціла група глин, які відрізняються кольором і не тільки. Більшість місцевих жителів (кажуть, близько 70%) – потомствені майстри гончарної справи.
Ціна на китайські чайники з ісинської глини висока з кількох причин:
Зовні класичний чайник з ісинської глини виглядає скромно. Лаконічний, з шармом старовини, зазвичай одноколірний. Глину різних відтінків змішують рідше. Але почніть заварювати в ньому чай і з часом здивуєтеся. Він просочується настоєм, набуває маслянистого блиску і немов оживає.
Колись чай варили в звичайних котлах або просто заливали водою заварку дрібного помелу. Жителям Ісина приблизно у XVI столітті прийшло в голову зробити перший заварник з кришечкою і носиком.
Якраз в цій місцевості знайшли величезні поклади глини. Вони тягнуться на кілометри вшир і вглиб. Раніше в провінції Цзяньсу були стародавні озера. Вони висохли і утворили глиняні пласти, що відрізняються відтінком залежно від глибини. Наприклад, глина з Гори Жовтого Дракона - найцінніша.
Старі шахти сьогодні закриті. Видобуток дозволяють тільки тим, хто отримав державну ліцензію. З кожним роком охочих купити ісинський чайник все більше, а вартість росте.
Їх багато, майже як сортів вина. Виділяють дві основні категорії:
У ній багато кварцової слюди. Це тонкі шари зелених, фіолетових, жовтих відтінків, які охрестили «драконівським жилами». Найвідоміша ісинська глина цієї категорії - пурпурова (Цзи ні) і зелена (Беншань люй ні).
Пурпурова дуже пластична, легка, міцна. Просто мрія для чаю. Зелена при обробці стає коричневою. Іноді обидва види змішують. Виходить Дуань ні.
При виготовленні її додають до твердих глин. Це покращує еластичність матеріалу і знижує градус спікання.
Найрідкісніші сорти м'якої ісинської глини це червона і кіноварна. Силікатних частинок в них менше, ніж у твердих видах. Тому при випалюванні вони сильно сідають, і гончар без досвіду не впорається. Найменше відхилення в температурі зіпсує матеріал. Якщо постукати по такому заварнику, звук нагадає фарфоровий. Чим вище концентрація окису заліза, тим яскравіше червоний колір посуду. Глина Да Хун Пао виходить червоно-насиченою.
Ще в Ісині є біла глина. Чайник з цієї ісинської глини купити в Україні не зможете. У чистому вигляді її майже не застосовують, лише додають до інших.
У ісинської глини багато підвидів. Відрізняється склад, гра з температурами дає різні відтінки, а при змішуванні майстри отримують приголомшливі палітри. Але протягом століть незмінним залишається одне правило – ніяких барвників та інших добавок. Справжній ісинський чайник виготовляють з глини «чистої води». І ми привозимо в Україну тільки такі шедеври.
Секретами виготовлення не поділиться жоден майстер. Ручна обробка, на відміну від штампування за формами, – ювелірна робота. Але в цілому народження заварника виглядає так:
Китайці дуже цінують гармонійне поєднання форми, ідеї, матеріалу і манери виконання. Перший заварник за таким принципом створив Гун Чунь (1488-1566 рр). Цей підхід підхопили інші майстри. У 50-х роках в Китаї відкрили ісинську ремісничу фабрику, де навчали ліпленню.
У 70-х з'явилися нові форми, наприклад, у вигляді бутона лотоса. Такий ісинський чайник купити в Україні можна тільки під замовлення, це варіанти для колекціонерів. Ми привозимо до Києва класичні заварники – ідеальне рішення для смачних і приємних чаювань.
А він дійсно особливий:
Щоб купити ісинський чайник, який прослужить довгі роки, враховуйте кілька моментів:
Після чаювання обполосніть заварник окропом кілька разів, цього достатньо. Будь ласка, не використовуйте миючі засоби, щоб не зіпсувати глину і не дати вбратися стороннім запахам.
Оригінальні чайники з ісинської глини – рідкість навіть у Піднебесній, в Україні їх тим більше неможливо купити у звичайному магазині. Більшість моделей нашого каталогу – авторські заварники ручної роботи, відзначені унікальним клеймом.
Особливість ісинських чайників, виготовлених вручну, у тому, що навіть варіанти одного дизайну відрізняються найдрібнішими деталями або відтінком. Тому ваше придбання буде неповторним.