RU UA
050 900 88 96
0
0 ₴

Ісинські чайники

Сортувати:
за популярністю

Ісинський чайник – у чому секрет посуду, в якому будь-який сорт чаю стає смачнішим

Тримати в руках заварник з ісинської глини завжди хвилююче. Це шматочок багатовікової історії, скарб з-під землі, любов, якій руки майстра надали форму. Ще й чай у ньому виходить неймовірно смачним і ароматним. В чому секрет?

Що таке ісинський чайник?

Ісинську глину добувають в околицях китайського міста Ісин. Це ціла група глин, які відрізняються кольором і не тільки. Більшість місцевих жителів (кажуть, близько 70%) – потомствені майстри гончарної справи.

ісинський чайник

Ціна на китайські чайники з ісинської глини висока з кількох причин:

  • Матеріал має унікальні властивості. У ньому багато дрібних силікатних частинок і каоліну. Після обробкою вогнем піала має гарний маслянистий блиск. У посуду неповторна структура з відкритими і закритими порами, чай в заварнику «дихає». Глину, схожу на ісинську, добувають і в інших місцях. Але вона не така.
  • Кропітка ручна робота, цій майстерності вчаться півжиття.
  • Форма заварників, вивірена віками. Розмір чайника і отворів, відстань від носика до кришечки - все продумано, ніяких випадковостей.

Зовні класичний чайник з ісинської глини виглядає скромно. Лаконічний, з шармом старовини, зазвичай одноколірний. Глину різних відтінків змішують рідше. Але почніть заварювати в ньому чай і з часом здивуєтеся. Він просочується настоєм, набуває маслянистого блиску і немов оживає.

Як з'явився чайник з ісинської глини

чайник з ісинської глиниКолись чай варили в звичайних котлах або просто заливали водою заварку дрібного помелу. Жителям Ісина приблизно у XVI столітті прийшло в голову зробити перший заварник з кришечкою і носиком.

Якраз в цій місцевості знайшли величезні поклади глини. Вони тягнуться на кілометри вшир і вглиб. Раніше в провінції Цзяньсу були стародавні озера. Вони висохли і утворили глиняні пласти, що відрізняються відтінком залежно від глибини. Наприклад, глина з Гори Жовтого Дракона - найцінніша.

Старі шахти сьогодні закриті. Видобуток дозволяють тільки тим, хто отримав державну ліцензію. З кожним роком охочих купити ісинський чайник все більше, а вартість росте.

Види ісинської глини

Їх багато, майже як сортів вина. Виділяють дві основні категорії:

  • Цзя ні – тверда глина.

У ній багато кварцової слюди. Це тонкі шари зелених, фіолетових, жовтих відтінків, які охрестили «драконівським жилами». Найвідоміша ісинська глина цієї категорії - пурпурова (Цзи ні) і зелена (Беншань люй ні).

Пурпурова дуже пластична, легка, міцна. Просто мрія для чаю. Зелена при обробці стає коричневою. Іноді обидва види змішують. Виходить Дуань ні.

  • Нень ні – м'яка (теракоти).

При виготовленні її додають до твердих глин. Це покращує еластичність матеріалу і знижує градус спікання.

Найрідкісніші сорти м'якої ісинської глини це червона і кіноварна. Силікатних частинок в них менше, ніж у твердих видах. Тому при випалюванні вони сильно сідають, і гончар без досвіду не впорається. Найменше відхилення в температурі зіпсує матеріал. Якщо постукати по такому заварнику, звук нагадає фарфоровий. Чим вище концентрація окису заліза, тим яскравіше червоний колір посуду. Глина Да Хун Пао виходить червоно-насиченою.

Ще в Ісині є біла глина. Чайник з цієї ісинської глини купити в Україні не зможете. У чистому вигляді її майже не застосовують, лише додають до інших.

У ісинської глини багато підвидів. Відрізняється склад, гра з температурами дає різні відтінки, а при змішуванні майстри отримують приголомшливі палітри. Але протягом століть незмінним залишається одне правило – ніяких барвників та інших добавок. Справжній ісинський чайник виготовляють з глини «чистої води». І ми привозимо в Україну тільки такі шедеври.

Як виготовляють ісинські чайники

Секретами виготовлення не поділиться жоден майстер. Ручна обробка, на відміну від штампування за формами, – ювелірна робота. Але в цілому народження заварника виглядає так:

  • Добуту з-під землі глину подрібнюють і сушать. Залежно від хімічного складу, на це можуть піти тижні і навіть роки.
  • Коли глина висохне, її подрібнюють в порошок. Сіють, роблять м'яку пасту і гарненько відбивають. Це потрібно для видалення вологи. У такому вигляді матеріал можна зберігати.
  • Майстер знову відбиває глину, щоб пласт вийшов потрібної товщини. І тільки після цього береться формувати майбутній заварник за кресленням моделі. Ручку і носик прикріплюють в останню чергу. Шви дбайливо загортають. Важливо не порушити «рівень води». Це означає, що горло, носик і верх ручки повинні бути на певній відстані.
  • Розгладжують поверхню всередині і зовні. Майстри з ім'ям ставлять на денці печатку. Іноді стінки прикрашають різьбленням.
  • Заварник обпалюють в печі. Щоб зберегти кришку, це місце обробляють спеціальною пудрою.
  • Окрему увагу приділяють кришці. Важко передбачити, як після випалу всядеться ісинська глина, чайник з щільною кришкою – ознака того, що над ним працював досвідчений майстер.

Китайці дуже цінують гармонійне поєднання форми, ідеї, матеріалу і манери виконання. Перший заварник за таким принципом створив Гун Чунь (1488-1566 рр). Цей підхід підхопили інші майстри. У 50-х роках в Китаї відкрили ісинську ремісничу фабрику, де навчали ліпленню.

У 70-х з'явилися нові форми, наприклад, у вигляді бутона лотоса. Такий ісинський чайник купити в Україні можна тільки під замовлення, це варіанти для колекціонерів. Ми привозимо до Києва класичні заварники – ідеальне рішення для смачних і приємних чаювань.

купити ісинський чайник

Чому чай в заварнику з ісинської глини – особливий

А він дійсно особливий:

  1. Смачніший. Якісна ісинська глина допомагає чайному листу розкритися повністю. Він віддає настою усі відтінки, до найдрібніших нюансів. Крізь пори матеріалу чай «дихає».
  2. Ароматніший. Пористий матеріал вбирає запах чаю. У цьому є і невеликий мінус - зазвичай ісинські чайники використовують для одного виду, наприклад, пуерів або улунів. Але якщо будете постійно заварювати у ньому улюблений сорт, він утримає в собі його найяскравіші ноти і зможе перетворити на щось особливе навіть простий окріп. Китайці кажуть – «напрацьований чайник».

Як вибрати ісинський чайник і доглядати за ним

Щоб купити ісинський чайник, який прослужить довгі роки, враховуйте кілька моментів:

  • На поверхні виготовленого вручну чайника можуть бути ледь помітні виїмки і грудочки. Це нормально і навіть надає посуду шарм.
  • Тріщин, відколів і їдких хімічних запахів бути не повинно.
  • Перевірте, чи добре кришечка прилягає до корпусу.
  • Потримайте чайник в руках і переконайтеся, що вам буде зручно заварювати в ньому чай.

Після чаювання обполосніть заварник окропом кілька разів, цього достатньо. Будь ласка, не використовуйте миючі засоби, щоб не зіпсувати глину і не дати вбратися стороннім запахам.

  • Ісинські чайники Чайник «Шуй Пін», ісинська глина, 100 мл.
    New!
    2 475 ₴
  • 6 420 ₴
  • 8 606 ₴
  • 3 792 ₴
  • Ісинські чайники Чайник з ісинської глини «Фань Гу»
    New!
    3 360 ₴
  • Ісинські чайники Чайник Хей Чжу Ні Шуй Пін
    −17%
    1 815 ₴
    1 515 ₴
  • 9 800 ₴
  • 1 500 ₴
  • 9 100 ₴
Розсилаю 100% чайну любов
Дозволити повідомлення в Faсebook месенджер
  • Лише оригінал з плантацій Китаю
    Лише оригінал з плантацій Китаю
  • Зберігаємо за технологією, зберігаючи смак
    Зберігаємо за технологією, зберігаючи смак
  • Кожна позиція відібрана з любов'ю
    Кожна позиція відібрана з любов'ю
  • Швидко-швидко доставляємо
    Швидко-швидко доставляємо
Вгору