Неможливо підрахувати точно, скільки сортів чаю існує. В одному немає сумнівів – підхід до різних чаїв відрізняється. Особливо, якщо ви заварюєте не дешевий купаж з пакетиків, а продукт з якісної сировини. Приміром, пуер можна заливати окропом і навіть варити. Але зелений чай від такого ставлення почне гірчити, а ніжний смак білого або жовтого просто «помре».

При якій температурі заварювати чай, щоб він вийшов смачним і залишився корисним? У цій статті ми зібрали підказки на прикладі китайських сортів.

При якій температурі заварювати чай і чому це важливо

Температура води впливає на смак чаю. Є сорти, які вибачають агресивне заварювання. Є делікатні, заливаючи їх окропом, ризикуємо отримати гіркий, терпкий або просто смачний напій. Чим вище ферментація чаю, тим крутішим окропом його заливають.

Щоб розібратися, як заварити китайський чай певного сорту, використовуйте нашу шпаргалку:

  • Висока температура (від 90°C). Підходить чаям сильної і частково середньої ферментації: чорним, червоним, Шу пуерам, темним улунам (сильне обсмаження).
  • Середня температура (80-90°C). Ідеальна для улунів слабкої ферментації: молочний, Те Гуань Інь та інші. А також для Шен пуера, чим він старший, тим вище температура заварювання.
  • Низька температура (нижче 80°C). Оптимальна температура заварювання зеленого чаю, білих і жовтих сортів. Якщо в настої відчуваєте різкий біль, дайте воді охолонути ще трохи.

Як заварювати китайський чай

Європейці звикли настоювати чаї. У Китаї не використовують принцип «залити окропом і залишити», чай заварюють методом коротких проливів.

Як заварити китайський чай водою правильної температури:

  • Закип'ятити воду до появи великих бульбашок. Не давайте їй перекипіти, це погано позначиться на смаку чаю.
  • Дайте воді охолонути до потрібної позначки. Яка температура заварювання чаю в залежності від сорту, ми розповіли вище.

Якщо не плануєте тривале чаювання, можна заливати воду прямо з чайника. Якщо знаєте, що чаювання розтягнеться, або будете пити чай на природі, перелийте воду в термос, він збереже потрібну температуру.

Визначаємо температуру води

Як дізнатися температуру води, якщо немає бажання возитися з термометром? Є два методи – для просунутих чаєманів і найпростіший.

Класичний метод підходить тим, хто готовий стежити за етапами закипання води. Майстри чайної церемонії розрізняють кілька стадій:

  • Око краба. Чуємо легке потріскування, при цьому піднімаються великі бульбашки. Вода 70-80 °C.
  • Риб'ячі очі. Бульбашки стають дрібнішими, а потріскування частішає. Температура води до 85 °C.
  • Нитки перлин. Бульбашки утворюють тонкі нитки, що тягнуться з дна чайника. Шум вже глухіший. Вода до 92 °C.
  • Шум вітру в соснах. Шипіння наростає, розпізнати цей етап можуть тільки чайні майстри з досвідом.
  • Бурхливі вали. Це момент, на якому ми зазвичай вимикаємо чайник. Вода вирує на повну, температура 100 °C.

Трохи практики, і ви зрозумієте, як визначити температуру води по вигляду бульбашок і шуму закипаючого чайника (до речі, для цього краще використовувати прозорий). А поки рекомендуємо метод простіше – залишайте закипілу воду охолонути. За 5-7 хвилин температура крутого окропу знизиться приблизно до 85 °C. Якщо перелити в чашку, процес піде швидше.

при якій температурі заварювати чай

Інші тонкощі заварювання

Ще кілька порад про те, як правильно заварювати китайський чай:

  • Обов'язково прогрійте гайвань, чайник або тіпод перед заварюванням – налийте окріп приблизно на 30 секунд. Воду відповідної температури для чаю тримайте напоготові.
  • Не забувайте промити чай першою протокою, особливо пуер. Залийте у заварник гарячу воду і відразу злийте її. Так ми дезінфікуємо сухий чайний лист і даємо йому трохи розпаритися. Наступна заварка буде насиченою і смачною.
  • В чайнику з ісинської глини температура настою зберігається краще, цей посуд підійде любителям міцних чаїв. Для молодих Шенів, білих пуерів, улунів і слабоферментованих сортів підійде тіпод, скло, кераміка, фарфор.
  • Хочете, щоб пресований чай заварився швидше? Розкришите його.
  • Зелені сорти і Шени краще не перетримувати. Заварюйте протоками по 10 секунд. Якщо настій буде занадто слабким – збільшуйте час.

Якщо чай був у воді довго і охолов, не пийте його і навіть не намагайтеся підігріти, в настої вже немає користі.