користь pеленого чаю з молоком

Зелений чай з молоком: користь і шкода, правила заварювання

Хто б міг подумати, що поєднання зеленого чаю з молоком виявиться таким смачним. Хоча ця незвична суміш досі викликає гарячі суперечки - чи варто включати цей напій до регулярного раціону і чи взагалі корисний зелений чай з молоком.

У цій статті ми поділимося порадами дієтологів і досвідчених любителів чаю про зелений чай з молоком: як заварювати, вибирати, пити для задоволення і користі.

Коли почали пити зелений чай з молоком?

Коли вперше з'явився зелений чай, заварений у молоці або з його додаванням - невідомо, історики не можуть назвати точну дату. Є кілька версій:

  1. У XIII столітті суворі кочівники вперше спробували зелений чай з молоком. Так вони додавали йому калорійності, щоб отримати більше енергії та сили.
  2. Є дані, що в Китаї в часи династії Цін (1644-1911) при імператорському дворі вже знали, як заварити зелений чай з молоком. Хоча в сучасному Китаї ця традиція не дуже прижилася.
  3. Величезний внесок у поєднання чаю та молока зробили жителі Великої Британії. У XIX столітті англійці почали використовувати цю добавку для чорних сортів, а потім і для зелених. Чай, який привозили з Китаю та інших країн, у той час був дорогим. Завдяки молоку вдавалося здешевити напій і зробити його доступнішим. Ще одна причина в тому, що аристократи використовували посуд з тонкого фарфору. Щоб цінна чашка не лопнула від окропу, спочатку наливали трохи молока.

Сьогодні зелений чай, заварений у молоці, п'ють у багатьох країнах. Наприклад, в Індії поширений напій масала на основі чаю, спецій (кардамон, імбир, перець, гвоздика), молока та різних підсолоджувачів. У Китаї популярний молочний улун, який за смаком нагадує зелений чай з ароматом молока. Але для його виготовлення використовують або чайне листя з натуральним, витонченим вершковим звучанням, або на одному з етапів обробки додають ароматизатори. Тому улун - не класичний зелений чай з молоком.

Зелений чай з молоком - корисні властивості

Що буде, якщо регулярно пити зелений чай з молоком? Почнемо з плюсів:

  • Поповните запас антиоксидантів. Якісний зелений чай багатий на натуральні катехіни, особливо епігалокатехін-3-галлат (EGCG). Якщо організм отримує його систематично, уповільнюється старіння клітин, а ризик серцево-судинних захворювань знижується на 30%.
  • Зміцніть імунітет. Вітамін С у зеленому чаї та лактоферин у молоці - чудова підтримка захисного бар'єру організму. Особливо актуально у сезон застуд.
    Полегшите стан при застудах, болю в горлі.
  • Зміцніть кістки і зуби. Молоко містить кальцій, чай - флавоноїди, які допомагають йому краще засвоюватися. Чи можна пити зелений чай з молоком літнім людям із крихкими кістками? Звичайно.
  • Знизите агресивний вплив стресу. Ніщо так швидко не забирає здоров'я і молодість, як перманентний стрес. L-теанін у зеленому чаї знижує рівень кортизолу на 20%, а триптофан у молоці допомагає вироблятися "гормону щастя" серотоніну. У цьому відповідь на питання, чи корисно пити зелений чай з молоком, якщо у вас нервова робота, насичений графік і поганий сон через тривожність. Так! Напій діятиме як антидепресант.

Зелений чай з молоком може принести не тільки користь, але й шкоду

  • Напій варто виключити при непереносимості лактози.
  • Також у молока є властивість "зв'язувати" катехіни. Якщо ви п'єте зелений чай з молоком, здатність протистояти вільним радикалам і розгладжувати зморшки буде слабшою, ніж у напої без молока.
  • Зелений чай з молоком при запорі краще виключити з раціону, зате кисломолочні продукти допоможуть вирішити проблему.
  • Молоко робить напій більш поживним. Ось чому не можна часто пити зелений чай з молоком, якщо хочете схуднути. Або додавайте знежирене.

Зелений чай з молоком, користь і шкоду якого ми вже обговорили, можна включати в раціон помірно. Головне - вибрати якісний сорт. Від дешевого пакетованого зеленого чаю з молоком очікувати зміцнення здоров'я не варто. Обирайте натуральний, з цілими чаїнками, без ароматизаторів. Підійдуть будь-які китайські сорти, наприклад, лунцзин або японський сенча. Також важливо розібратися, як правильно заварювати зелений чай з молоком, про це далі.

Правила заварювання зеленого чаю на молоці

Як заварювати зелений чай з молоком, щоб отримати максимум користі та задоволення? Поради:

  1. На чашку 250 мл достатньо 2-3 г чаю або приблизно чайна ложка.
  2. Зелений чай не любить окріп! Оптимальна температура 70-80°C. Якщо немає термометра під рукою, просто дайте воді трохи остигнути після закипання.
  3. Не витримуйте чай занадто довго. Можна заварювати короткими проливами до 30 секунд. Або настоювати до 2 хвилин. Чим довше заварюється чай, тим більше в ньому танінів і гіркоти.
  4. У заварений чай тонкою цівкою додавайте злегка підігріте молоко. Ні в якому разі не кип'ятіть його, так збережете всі корисні властивості.
  5. Цільне молоко 3,2% жирності дає найбільш насичений смак. Якщо стежите за фігурою або не вживаєте тваринні продукти, можна пити зелений чай з молоком рослинного походження: кокосовим, мигдальним.
  6. Класична пропорція 200 мл чаю на 50 мл молока. Далі експериментуйте, який варіант вам до душі - більш молочний або, навпаки, більш чайний.
  7. Для різноманітності можна додати мед, корицю, гвоздику.

Зелений чай з молоком може завдати шкоди, якщо використовувати неякісні інгредієнти, пити несвіжий настій або надто захопитися. В інших випадках він стане святом смаку. Якщо пити до 2-х чашок на день, напій ідеально доповнить харчування при здоровому способі життя.

Як і з будь-яким продуктом, важливо прислухатися до свого організму. Якщо відчуваєте, що зелений чай з молоком користь саме вам не приносить, провокує тяжкість у шлунку та проблеми з травленням, не змушуйте себе.

Тепер ви знаєте, чим корисний зелений чай з молоком. Пробуйте різні сорти чаю та види молока, додавайте спеції, насолоджуйтеся процесом і будьте здорові!