Старий пуер з кожним роком краще?
Чим старший пуер, тим він якісніший? Багато хто вірить у це свято та беззастережно. Ажіотаж підігрівається, коли черговий старий Шен продають за неймовірною ціною. Поціновувачі китайського чаю починають полювання за млинцями багаторічної давності. Пуерів минулих років дедалі менше. Зате ціна зростає, а у сумнівних продавців з'являється шанс продати чай, що залежався, ще дорожче.
Чи правда, що витриманий пуер нічим не кращий за молодий
У нашому асортименті є Шен пуер 2005-2008 років. Саме зелений пуер з роками дозріває і стає ще смачнішим. Проте кращим чай робить не рік виготовлення і не витримка. Важливо, щоб купажі були якісними спочатку, у них закладені цінні властивості та багатий смак, який згодом розкриється повніше. Якщо сорт поганий сам по собі, скільки років його не зберігай, кращим він не стане.
Не зовсім правильно говорити, що Шен пуер з роками обов’язково покращується. Швидше при правильному зберіганні він продовжує старіти і поступово його потенціал (якщо він був закладений при виготовленні) розкривається. У смаку з'являться нові грані, аромат стане вишуканішим, чай дозріє. За умови, що це гідний купаж.
Тепер уявіть, що це млинець із низькопробної сировини. Невже через 20 років він перетвориться на елітний пуер? Звичайно ж ні.
Смак Шу пуера
Рецепт Шу пуера з'явився відносно недавно, якщо порівнювати з Шеном, який у Китаї виготовляють багато століть. Технологи винайшли метод прискореного старіння чаю, тому Шу називають «готовим». Тож особливо дозрівати йому вже не потрібно.
Втім, упродовж 2-3 років після виробництва певні зміни відбуваються. За цей час зникають залишки постферментації (руйнуються первинні продукти процесу). Смак стає більш гармонійним. Зберігання довше 5 років на смаку Шу пуера практично не відобразиться.
Рік виготовлення пуера
У деяких випадках рік виготовлення пуеру насправді важливий. Сировину збирають із чайних плантацій. Зрозуміло, що на властивості листя впливають погодні умови.
Якщо, наприклад, у 2006 році вдалося зібрати чудовий урожай через сприятливу погоду, цей пуер і буде видатним. Не тому, що йому понад 9 років, а завдяки якості сировини.
- Не вірте, якщо вам пропонують пуер, якому кілька десятиліть. Таких екземплярів залишилися одиниці, та й то у приватних колекціях.
- Не завжди варто гнатися за віком пуеру. Якщо цей чай створений з якісної сировини, він принесе вам користь та задоволення навіть у молодому вигляді.