Який чай краще – крупнолистовий чи дрібний

Який чай краще – крупнолистовий чи дрібний

Чай у нашій країні - другий за популярністю напій після води. Чайний лист зберігає в собі масу корисних для організму речовин, але не усі купажі у магазині якісні. Чим керуватися при виборі і який чай краще - крупнолистовий або дрібний?

Критерії вибору

При виборі заварки звертайте увагу на:

  • Розмір листя.
  • Країну походження.
  • Відсутність пилу, гілок та інших сторонніх домішок в заварці.
  • Свіжість. Для більшості зелених чаїв - бажано не старше 12 місяців з дати збору.  Чорні сорти зберігаються довше. Пуери і білий чай цінують навіть у витриманому (зістареному) вигляді.

Зупинимося на розмірі чайного листа докладніше.

Крупнолистовий чай

Якість чаю головним чином залежить від цілісності і розміру листя. Кращим вважається крупнолистовий чай. Листя чаю зберігають цілими, лише скручують і висушують.  Завдяки цьому в них залишається більше корисних речовин, а напій набуває глибокого смаку.

Хороший крупнолистовий чорний чай, як і зелений, може містити ще закриті чайні бруньки - тіпси. Їх працівники плантацій збирають вручну. Тіпси збільшують вартість і якість заварки.

Крупнолистовий чай заварюється у насичений, ароматний напій і менше гірчить, особливо китайські сорти. Однак через цілісність листя йому потрібно більше часу на розкриття, ніж дрібним чаям.

У світовому виробництві чаю лідирує Китай, кращий зелений крупнолистовий чай збирають також у Піднебесній. Тут взагалі не прийнято розтирати чайний лист в порошок і ховати у пакетики. Якісним чаєм з цілісного листя з бруньками пишаються і продають так, щоб покупець міг оцінити красу кожної чаїнки.

Погляньте на такі сорти, як Лун Цзин, Тай Пін Хоу Куй або знаменитий улун Да Хун Пао - при заварюванні вони розкриваються соковитими великими листками.

Середньолистові сорти після збору подрібнюють, а в заварку потрапляють не тільки листя, але і пагони. Заварюється він швидше, ніж крупнолистовой чай, але в напої буде більше терпкості.

Дрібнолистовий чай

Дрібнолистовий чай цінується найменше. Як правило, це сировина, яка залишається від більш якісних сортів після їх подрібнення і просіювання.

Такі чаї фасують в одноразові пакетики, які миттєво заварюються. Завдяки зручності пакетовані чаї залишаються популярними, незважаючи на відносно низьку якість.  Вважається, що їх легко заварювати. Але для швидкого приготування, наприклад, в поїздці або на відпочинку, можна взяти якісний китайський чай в мініточах або таблетках, невеликі порції в індивідуальній упаковці просто заливають водою.

То ж який чай краще: крупнолистовой або дрібний? Ми даємо однозначну відповідь: цільнолистова заварка, в ідеалі - з тіпсами.

При виборі звертайте увагу на дату збору і країну виробництва. Кращими крупнолистовими сортами чаю славиться Китай.