Яким буває китайський чай пуер
Чай пуер (普洱茶) унікальний не тільки завдяки багатовіковій історії. Але ще й тому, що виготовляють його тільки в Китаї. Батьківщиною вважають територію стародавнього царства Шу, зараз це переважно південні провінції країни, Юньнань і Сичуань.
Ще одна особливість пуеру – різноманітність видів. Який буває чай пуер, як змінюється під впливом часу і чи має значення форма? Розповімо в цій статті.
Види пуеру залежно від ферментації
Ключовий процес технології, завдяки якому чайний лист перетворюється на пуер, називають ферментацією або окисленням. Свіжозібрану сировину (сирець, маоча, 毛茶), залишають на деякий час, щоб над нею "попрацювали" грибкові мікроорганізми Aspergillus.
Природна ферментація триває довго, місяці і навіть роки. У результаті з'являється Шен пуер (生), який називають сирим або зеленим. Саме такий чай пили ще за часів династії Мін і відправляли на експорт Стародавнім чайним шляхом. Під час подорожі пуер дозрівав, темнів, набував більш насиченого і багатошарового смаку.
Згодом попит на пуер став настільки високим, що виробники не встигали випускати потрібну кількість Шена – чай надто довго ферментувався. Тоді почали працювати над рецептом прискореного дозрівання. І в 70-х роках минулого століття винайшли Шу пуер, готовий, чорний.
Усі види чаю пуер, Шен і Шу, натуральні, різниця лише у швидкості та ступені ферментації. У кожного різновиду є фанати.
Не можна сказати, який чай кращий, Шен і Шу пуер, види можуть виготовляти з однакової сировини. Найчастіше це купажі, коли змішують листя і бруньки з кількох регіонів, зібрані з молодих і старих дерев, вирощені в різному кліматі, на різній висоті. Саме ці нюанси в поєднанні з рецептом фабрики і ступенем ферментації визначають якість та смак чаю.
Шен пуер
У Шен пуерів слабка ферментація. Чаїнки зелені, з вкрапленням сріблястих бруньок, покритих ніжним ворсом. Але також у чаю є потенціал до витримки. Якщо корж зберігати 10 років і більше, купаж стає сильноферментованим, набуваючи властивостей темного чаю. Тому смак молодого і зістареного Шена відрізняється, це важливо враховувати.
Молодий Шен пуер у завареному вигляді дає чистий прозорий настій оливкового відтінку. У смаку свіжість лугових трав, може бути присутня легка терпкість післясмаку. Незважаючи на схожість із зеленими сортами, плутати їх із Шеном не варто, це різні чаї.
Зістарений Шен – темний, з оксамитовими, глибокими нотами. Як правило, на тривале зберігання залишають пресовані види Шен пуеру в коржах, цеглинах і точах. З віком чай стає не тільки смачнішим, а й дорожчим. За витриманими купажами полюють колекціонери.
Шу пуер
Технологію прискореної ферментації для виготовлення Шу пуеру (熟) 1973 року використовувала чайна фабрика Куньмін (Kunming Tea Factory). Потім її впровадили майстри заводу Менхай. Там же з'явилися численні брендові види Шу пуеру, розсипні та пресовані.
Завдяки штучному зістарюванню листя і бруньок чайного дерева, отримують смачний, натуральний пуер, аналогічний Шену. Але за коротший термін, достатньо 2-3 місяці. Ще якийсь час чай дозріває, проте його смак кардинально не змінюється.
У Шу пуера насичений настій шоколадно-бурштинового відтінку, якщо заварити міцно, може бути практично нафтовим. У букеті ноти деревної кори, сухофруктів, лісу, горіхової шкірки. Залишає затяжний солодкуватий післясмак.
Різноманітність форм пуеру
Види пуеру не обмежуються Шу і Шеном, є безліч форм. Іноді чай продають розсипним, але частіше пресують для зручного зберігання. Поширені форми: коржик (млинець), цегла, гарбуз, гриб, точа і міні-точа. Також є порційні види пуеру в таблетках або "цукерках", призначені для одного заварювання.
Важливо розуміти, що форма не визначає якість. Усі види пуеру заслуговують на увагу за умови, що чай виготовлено з добротної сировини з дотриманням рецептури і правил зберігання.
Розсипний пуер
Усі види чаю пуер, Шени і Шу, можуть продавати розсипними. У такого чаю кілька переваг:
Легко оцінити якість сировини. Якщо в пресованому пуері можна заховати грубі живці та інші недоліки, тут листя і бруньки буквально на долоні.
Зручно заварювати. Від млинця або цегли доводиться відламувати порцію для заварювання, що не завжди зручно.
Можна купити невеликий обсяг для дегустації і познайомитися з чаєм.
Також розсипними часто продають найкращі види пуеру з моносировини, листя і бруньок одного саду і навіть дерева.
Пресований пуер
За багато століть у Піднебесній чітко визначили, який буває пуер у пресованому форматі за вагою.
У класичному млинці зазвичай 357 грамів, норму ввели для зручності оподаткування. Більш важкими можуть бути елітні брендові млинці і випущені до особливих дат.
Стандартна цеглина або Чжун Ча важить до 250 грамів.
Гриб – 300 грамів, але зустрічається рідше за млинці.
Складніше визначити, який буває пуер у точах. Це і пресування до 500 грамів, і мініатюрні 5-15 грамові малятка.
У списку видів пуер чаю є ще один незвичайний формат – смола, паста або Ча Гао. Це концентрований Шу або Шен, який заварюють до повного розчинення.
Якісний китайський чай пуер, види якого можуть бути різними, незмінно корисний для здоров'я. Покращує настрій, знімає втому, зміцнює імунітет, допомагає зберегти ясність розуму і бадьорість. Недарма в Піднебесній кажуть, що у любителів пуеру "більше щасливих днів у році".