Як зберігати пуер вдома
Навіть найякісніший пуер може бути зіпсований неправильним зберіганням. Зате у відповідних умовах цей чай лежить роками і стає ще смачнішим. Правило особливо стосується Шенів, тобто зелених пуерів. Згодом вони втрачають терпкість і трав'янистість молодих купажів, набуваючи натомість вишуканої м'якості з нотами лугової свіжості.
Як зберігати пуер вдома? Всього кілька простих правил і він віддячить вам приємними чаюваннями.
Термін зберігання пуеру
Максимального терміну зберігання пуеру немає.
Шен пуери з роками змінюватимуться, лист стане темнішим, смак «стиглим». Шу дозрівають протягом 2-3 років з моменту виготовлення, далі особливих перетворень із ними не відбувається. Взагалі вік пуера має значення лише у випадку з якісним чаєм.
Пуер у Китаї називають «живим чаєм» і він завжди реагує на навколишні умови. Певна річ, правильне зберігання актуальне для будь-якого сорту. Ви ж не використовуєте відразу весь млинець, а дбайливо відокремлюватимете від нього невеликі порції для заварювання. Решта залишається зберігатись.
Як зберігати чай пуер:
- Забезпечити нормальну вологість повітря. Нормальна ферментація продовжується при вологості близько 45-60%. Це означає, що не потрібно сушити чай, інакше він окислиться, загинуть цінні бактерії, смак стане надто терпким. Висока вологість теж не годиться. Хоча в Китаї іноді використовують зберігання пуера в умовах «вологого складу», але може з’явитись присмак цвілі.
- Подбати про температуру. Не намагайтеся зберігати чай у холодильнику. Там мікроорганізми припинять активність, а пуер, як ми пам'ятаємо, живий продукт. Оптимальна температура зберігання близько 25 С. У надмірній спеці швидше розмножуватимуться грибки.
- Підібрати правильних сусідів. Звісно, ніяких продуктів з різкими запахами біля пуера не повинно бути. Відмінно, якщо Шени зберігаються біля Шенів, а Шу пуер біля Шу, оскільки у них різна мікрофлора. Розміщувати старі млинці по сусідству з молодими якраз можна, якщо вони поділяться бактеріями, дозрівання прискориться.
- Провітрювати та перевіряти чай. Іноді проводьте ревізію чайних запасів. Якщо залишите пуер у герметичній упаковці надовго, смак може стати прілим. Доступ свіжого повітря пуеру однозначно не зашкодить і не варто впадати в крайнощі, намагаючись «закупорити» його якомога надійніше.
Як не можна зберігати чай пуер – табу:
- Різкі запахи. Ми вже згадували про це, говорячи про правильне сусідство. Якщо зберігатимете біля кави або спеції, чайний лист назавжди вбере чужий аромат.
- Пряме світло, причому як сонячне, так і штучне. Причина в тому, що світло, а саме фотони, провокують фотосинтез та окислення. Листя червоніє, у смаку з'являється кислота.
- Пил. Зберігайте пуер в упаковці та шафі, якщо чай припаде пилом, його смак зміниться не на краще.