Як зберігати чай в домашніх умовах
Щоб ваш чай завжди залишався смачним, і ви в будь-який момент могли порадувати себе або здивувати гостей, зберігайте його правильно. У цій статті ми зібрали поради, які актуальні для усіх сортів, від ніжного білого до сильноферментованого Шу. Розповідаємо, як зберігати зелений чай, чого бояться улуни і чому для пуера так важлива вологість повітря.
У чому зберігати чай
Сухий чайний лист вбирає запахи і вологу, як губка. У чому зберігати чай вдома, щоб цього не сталося:
- Головне правило – упаковка повинна бути герметичною.
- Для більшості сортів підійде металізований пакет з затиском, чайниця, жерстяна ємність з кришкою.
- Якщо вирішили зберігати чай у скляній банці, залишайте її у 100% темряві, нижче пояснимо докладніше.
- Слабоферментовані тайванські і южнофуцзяньскі улуни, у т. ч. Те Гуань Інь, досить примхливі. Їх краще зберігати у вакуумних пакетах і в холодильнику, особливо, якщо не встигнете витратити запас за 2 місяці.
Герметична упаковка не дасть чаю «видихнутися», захистить його від доступу кисню і допоможе залишатися свіжим як можна довше. Якщо про це не подбати, смак і аромат потьмяніє. У групі ризику зелені, білі і жовті сорти, для них умови зберігання важливі подвійно.
Де зберігати чай
Ми вже розібралися, в чому краще зберігати чай, тепер визначимося з місцем. Вимоги:
- Подалі від джерела різких запахів, наприклад, плити або столика з парфумерією.
- В темряві. Чаю може нашкодити навіть денне світло, не кажучи про яскраві промені сонця або лампи. Світло прискорює хімічні процеси в чайному листі, і воно поступово втрачає властивості, поки не стане практично позбавленим смаку, як солома. Ось чому ми не радимо купувати чай, який стоїть на магазинних прилавках в скляних банках – в ньому вже мало смаку і аромату.
- У сухому місці. Рівень вологості не повинен перевищувати 60%. Від вологості частково рятує герметична упаковка, але ризикувати не варто.
- В прохолоді. Температура зберігання чаю не повинна бути вище кімнатної, ще краще – легка прохолода, приблизно від +2 до +10 °C.
Як зберігати чай – коротко про різні сорти
Зберігання чаю залежить від сорту. Пуеры і червоні більш стійкі, світлі улуни і слабоферментовані сорти від перегрівання псуються швидше.
- Пуер. Розповідаємо, як зберігати пуер. Йому достатньо кімнатної температури і вологості в межах норми. Можна навіть обійтися без герметичної упаковки, наприклад, залишити млинець у фабричній обгортці. Головне, щоб не було сторонніх запахів і ризику увібрати вологу.
Якщо хочете залишити Шен на зберігання і замислюєтеся, скільки зберігається пуер, ловіть підказку. На дозрівання чаю впливає вологість повітря. В Юньнані вона висока круглий рік, а в наших будинках, особливо в період зими, з цим проблеми. Тому стежте, щоб пуер не пересихав. Якщо помічаєте, що показник вологості в приміщенні опускається нижче 20-30%, використовуйте зволожувач повітря. В ідеальних умовах Шен можна запросто зберігати 10 років і довше.
- Червоний чай. Це стійкі сорти, для них діють правила зберігання пуеру.
- Улун. Ніжні світлі улуни краще зберігати у холодильнику, у вакуумній упаковці. Темні уішанські та гуандунські також чутливо реагують на доступ повітря, потрібна герметична тара. Але їх можна залишати в кімнатній температурі. Чаїнки улунів поздовжньої скрутки дуже крихкі. Якщо упаковка м'яка, не кладіть нічого зверху – чайний лист поламається.
- Зелені, жовті і білі чаї. Підійде кімнатна температура, можна не відправляти в холодильник. Скільки зберігається зелений чай? Його краще пити свіжим, тому залишати на тривале зберігання немає сенсу. Зате білим чаям в Китаї іноді дають дозрівати, як пуерам.
Термін зберігання чаю
Залишилося зрозуміти, скільки зберігається чай.
- Пуер – довгожитель, навіть у домашніх умовах можна зберігати до 10 років.
- Чорні сорти – до двох років.
- Зелений чай і улуни – до року.
- Жовтий чай – 3-5 років.
Сподіваємося, наші поради допомогли вам зрозуміти, як правильно зберігати чай, щоб він залишався ароматним, смачним і корисним. Дотримуйтеся цих правил, якщо не плануєте використовувати чайний запас за один-два тижні. Але без фанатизму, для більшості сортів достатньо мінімальних умов: темного і сухого місця при кімнатній температурі.
У цій статті ми говорили про зберіганні сухого чаю в упаковці. Термін зберігання завареного – окрема тема. Якщо настій охолов, зазвичай це трапляється через 20-30 хвилин, в ньому підвищується вміст токсичного гуаніна. Тому будь-який сорт пийте тільки свіжим і теплим.