Як заварювати Те Гуань Інь
Обожнювана багатьма ТГ-шка – світлий улун. Якщо залити його окропом, смак буде так собі, невиразним і слабким. Але якщо розібратися, як правильно заварювати Те Гуань Інь, отримаєте задоволення від чаювання, користь і цікавий чайне стан. Приготувати оолонг досить просто, але важливо знати нюанси.
У цій статті допоможемо розібратися з тонкощами. Дізнаєтеся в якому посуді краще приготувати Те Гуань Інь, як правильно заварювати і скільки проливів витримує одна порція.
Як заварювати Те Гуань Інь – посуд та вода
Якісна ТГ-шка приїде до вас у вакуумній упаковці. Ми зберігаємо чай в холодильнику і фасуємо перед відправкою. Так чай залишається свіжим і смачним. Розкривайте пакетик Те Гуань Інь, як заварювати його зараз розповімо. Але спочатку приготуйте посуд і воду.
Посуд для заварювання
Для улунів важлива температура води, тому заварник повинен добре тримати тепло. Підійде посуд з кераміки, порцеляни, ісинської глини (але обов'язково якісної).
Якщо ще не розібралися, як заварювати чай Тігуанінь проливами, рекомендуємо використовувати тіпод (ізіпот). Скло не вбирає запахи, прозорі стінки дозволяють милуватися розкриттям чаїнок. Фільтр утримує листя і не дає їм перезаваритися. Система зливу з кнопкою полегшує заварювання – зручно і просто.
Для приготування улуна у звичайному заварнику знадобиться ще ситечко і чахай. З тіподом можна влаштовувати експрес-чаювання, зі звичайним посудом буде трохи довше.
Вода для заварювання
Вимог до води два – якість і температура:
- Ідеальний варіант – джерельна або м'яка питна вода. Улун ніжний і тверді домішки вплинуть на його смак, можуть з'явитися «содові» нотки. Як заварити Те Гуань Інь, якщо є тільки водопровідна вода? Налийте її заздалегідь в окрему ємність, дайте відстоятися і тільки потім кип'ятіть.
- Головна відповідь на питання, як правильно заварити Тігуанінь, це вода відповідної температури. Заливати світлий улун окропом не можна. Дайте закипілої воді охолонути до 80-90 °C. Після цього краще перелити її у термос, щоб зберегти потрібну температуру. Нагрівати воду повторно небажано, як і довго кип'ятити.
Як і скільки заварювати Те Гуань Інь – покроковий план
Ми вже згадали, як заварити Тігуанінь новачкам краще у тіподі, заварнику з кнопкою. Якщо його немає, підійде будь-який чайник.
Покрокове приготування Тігуанінь, як заварювати в будь-якому посуді протоками:
- Закип'ятіть воду. Не давайте їй перекипіти – як тільки почнуть підніматися великі бульбашки, вимикайте. У воді залишиться більше кисню.
- Прогрійте заварник. Це допоможе посуду зберегти тепло. Залийте воду, промийте, злийте. Засипайте улун у заварник, 6-8 грамів на 100-150 мл. Але чітких норм немає. Спробуйте змінювати концентрацію і з часом зрозумієте, як заварювати Те Гуань Інь, щоб концентрація вам підходила. Струсіть заварник з сухим чаєм. Не забудьте відкрити кришечку і вдихнути аромат улуна - це щось!
- Промийте чай. Для цього роблять перший пролив, який не п'ють. Воду заливають так, щоб вона покрила чаїнки. Через кілька секунд зливають. ТГ-шка розпарюється і завариться краще.
- Перший пролив - заливайте воду, закривайте кришечкою, чекайте приблизно 15 секунд. Якщо у вас тіпод, натисніть кнопку зливу. Якщо звичайний заварник, перелийте настій у чахай або розлийте відразу по піалах.
- Другий і подальші протоки - повторюйте попередній пункт. Залити воду, почекати, злити, розлити по чашках. Час витримки поступово збільшуйте до хвилини. Але стежте, щоб в настої не з'явилася гіркота.
Скільки заварювати Те Гуань Інь? Якісний улун витримає мінімум 7 проливів. На перших тільки починає проявляти себе. Листя розкриваються і до кінця чаювання заповнюють заварник повністю. Заливайте улун водою, поки він не віддасть весь смак.
Якщо ви вперше п'єте чай Тігуанінь, як заварювати, щоб улун був смачним, зрозумієте відразу. Настій здається слабким – збільшуйте концентрацію і час настоювання, занадто міцний – витримуйте трохи менше. Головне, пийте улун без поспіху, прислухайтеся до нот аромату і свого стану.