Як заварювати пуер в таблетках

Як заварювати пуер в таблетках

У порційного пуера багато фанатів. Це чай, який зручно взяти з собою до офісу або у подорож. Їм приємно пригощати друзів, чайний комплімент поміститься навіть у кишеню. Єдина складність, не всі знають, як правильно заварювати пуер в таблетках.  Пропонуємо розібратися з цим питанням.

У чому особливість порційного пуеру

Класична форма пуеру - млинець, який важить 357 грамів. За один раз такий чай не випити, тому доводиться організовувати правильне зберігання. Перед чаюванням від купажу відокремлюють невелику порцію ножем або спеціальним шилом.

Такі складнощі не всім до душі, тому почали випускати порційний пуер, який в Китаї називають Сяо Ча (小茶). Чай смачний і якісний, але зберігати і готувати його набагато простіше.

Як правило, це мініатюрні точи (гнізда з виїмкою), квадрати або таблетки без поглиблення, так званий пуер Юй Бін. Його вага 5-6 грамів, цього достатньо для чаювання в невеликій компанії. Якщо потрібно більше чаю, можна взяти дві порції.

Як заварювати китайський чай в таблетках? Для будь-якого фасування діють єдині правила приготування протоками. Але є нюанси, тому що сировина порційного пуеру зазвичай дрібнішаа, а пресування - щільніше.

Як заварювати пресований пуер в гайвані або термосі

Щоб розібратися, як заварювати пуер в таблетках, визначитеся, який у вас вид чаю, Шен або Шу. У першому випадку температура води буде нижче (80-90 градусів) і настій важливо не перетримати, щоб не з'явилася гіркота. У другому допускається крутий окріп, до 98 градусів.

Як заварювати пуер в таблетці протоками в гайвані або чайнику:

  1. Опустіть таблетку у прогрітий посуд.
  2. Залийте гарячу воду і злийте її через 5-7 секунд.
  3. Знову залийте воду, на цей раз настоювати 10-15 секунд.

З кожною наступною протокою час настоювання збільшувати на 2-3 секунди. Якісний пуер витримує від 7-8 проток і більше.

Як заварювати пресований пуер в термосі:

  1. На 1,5 літра достатньо 1-2 таблетки.
  2. Залийте пуер гарячою водою і настоюйте близько 1-1,5 годин.

Якщо через годину після заварювання ви не вип'єте чай, бажано відфільтрувати його, інакше настій буде терпким і гірким.

Як правильно заварювати пуер в таблетках - важливі підказки

Щоб пуер вийшов смачним, прислухайтеся до наших порад:

  • Характер порційного пуеру залежить не від розміру і форми, а від якості.
  • Якщо хочете, щоб смак розкрився швидше, краще розламати таблетку перед тим, як опустити її в заварник. Для плавного розкриття заливайте водою цілком.
  • Подрібнюючи таблетку, намагайтеся розшаровуватися листя, не ламати їх. Чим більше пошкоджених чаїнок, тим більше гіркоти буде в чаї.
  • Насиченість напою можна регулювати часом витримки. Якщо хочете слабкий настій, скоротіть час заварювання. Потрібен міцніше - збільшуйте експозицію.
  • Готовий пуер краще відразу переливати в піалу або іншу ємність без заварки.
  • Чим старший пуер, тим вище повинна бути температура води для заварювання.
  • Щоб чай ідеально розкрив аромат і смак, використовуйте м'яку питну воду, але не мінеральну.
  • Якщо чай вийшов гірким, ви передержали настій або зробили його занадто концентрованим.

Ми з'ясували, як заварювати пуер в таблетках. Залишилося нагадати, що Шу і Шен, навіть у порціонному форматі, чудово тонізує, тому не пийте його перед сном. Зате цей чай стане натуральним енергетиком, коли хочеться прогнати ранкову сонливість або підбадьоритися посеред робочого дня.