Як заварювати пуер різними способами
Пуер, особливо Шу, досить невибагливий. Колись китайці взагалі не замислювалися як правильно заварити чай пуер і просто кип'ятили його у казанку на вогні. Згодом люди зрозуміли, що посуд, вода і час витримки мають значення – чай виходить міцним або слабким, тонізуючим або розслаблюючим, смачним або гірким.
Сьогодні є кілька методів приготування Шу і Шена. Чаємани знають, як заварити пуер вдома або в похідних умовах, в гайвані, тіподі або звичайною гуртку.
Як правильно заварювати пуер – посуд
Почнемо з вибору посуду. Порівняйте, як заварюється пуер в скляному і, скажімо, глиняному заварнику – смак буде відрізнятися.
- Чайник з ісинської глини підійде просунутим чаєманам. Пористий матеріал відмінно тримає тепло. Але ще й вбирає запахи, тому заварювати в ньому краще тільки один сорт. Якщо любите пити Шу або Шен кожен день, зверніть увагу на такий посуд.
- Скло – універсальний матеріал. Особливо, якщо це тіпод (чайник з кнопкою). За його допомогою навіть новачок розбереться, як правильно заварювати чай пуер протоками. Фільтр утримує чаїнки, система зливу з кнопкою дозволяє швидко перелити настій у внутрішню колбу і пуер не перезавариться.
- Заварники з металу і дешевої глини не годяться. Навіть якщо розберетеся, як заварити чай пуер на рівні «бог», неякісний посуд все зіпсує.
Якщо хочете дізнатися, як заварювати пуер за всіма правилами китайської чайної церемонії, крім піал знадобиться чайна дошка (чабань) і чахай (чаша справедливості). Це ємність, в яку переливають свіжозаварений пуер і вже звідти розливають по чашках. Так кожен учасник чаювання отримує настій рівномірної міцності.
Вода для заварювання пуеру
Хороша вода – джерельна, м'яка питна (бутильована, але не мінеральна), фільтрована. Головне, щоб у ній не було домішок важких металів. Як заварювати чай пуер водою з-під крана? Якщо іншого варіанту немає, обов'язково відстоюйте її.
Температура води для заварювання пуеру:
- Шу (незалежно від форми) – від 90 °C.
- Шен – 80-90 °C, чим старше чай, тим гарячішою має бути вода.
Небажано кип'ятити воду багато разів і взагалі повторно нагрівати. Дайте їй охолонути до потрібної температури і відразу ж перелийте у термос.
Якщо у вас Шу пуер, як правильно заварювати зрозумієте швидше – просто змінюйте концентрацію і час витримки. З Шеном обережніше, якщо перетримати, почне гірчити.
Як заварювати пуер в млинцях і цеглинах
Спочатку розповімо, як правильно заварювати пуер, спресований у млинець, цегла або гарбуз.
Листя такого чаю більш щільні. Відокремте потрібну порцію (5-7 грамів) ножем або шилом, намагайтеся не ламати чаїнки. Класичні пропорції 7-10 грамів на 150-200 мл, в залежності від насиченості, якій віддаєте перевагу. Після декількох чаювань ви краще познайомитеся з пуером і зрозумієте, як заварити його, щоб смак був ідеальним.
Якщо ваш пуер – чай у млинці і ви думаєте, як заварити його швидше, акуратно розкришіть порцію. Отримаєте насичений настій вже на перших протоках. Якщо заварювати грудочкою, розкриття буде плавним.
- Помістіть пуер в прогрітий посуд, залийте гарячою водою і відразу ж злийте її. Перший пролив не п'ють, він потрібен, щоб промити і розпарити чай.
- Залийте чай гарячою водою, закрийте кришечку і чекайте 10-15 секунд.
- Повторюйте протоки, на кожному третьому час витримки подвоюють.
Ось як заварювати пуер, чай, який обожнюють в Китаї. Слідкуйте за кольором настою, якщо у вас прозорий посуд, так точно не перетримаєте та отримайте приємний смак.
Тільки не настоюйте китайський чай пуер, як ми звикли заварювати чорні чаї. Готуйте його протоками, як роблять в Піднебесній. Смачніше, економніше і корисніше.
Як заварити пуер у точі
Якщо вперше пробуєте чай пуер, як правильно заварювати найпростіше розібратися на прикладі міні-точі (таблетки). Це порційний чай сильного пресування з дрібної сировини.
- В чайнику або гайвані (150-200 мл). Опустіть таблетку пуеру в прогрітий посуд, залийте гарячою водою, злийте. Пам'ятаємо, що перший пролив не п'ють. Залийте знову і настоюйте близько 10 секунд. На наступних проливах збільшуйте час витримки.
- У термосі (1,5 л). 1-2 таблетки на термос, залийте гарячою водою і настоюйте не менше години. Потім, щоб не перетримати, відокремте настій від заварки, інакше він буде занадто міцним і терпким.
Якщо у вас порційний чай пуер, як заварити вирішувати вам. Для повсякденних чаювань рекомендуємо протоки в гайвані або тіподі. Якщо хочете взяти чай з собою, стане в нагоді метод з термосом.
Як варити пуер
З дорогим чаєм пуер сумнівів, як заварювати, не залишається – тільки протоками. З бюджетним можна експериментувати, наприклад, варити на вогні. Для цього приготуйте чайник з жароміцного матеріалу і термос, куди будемо зливати готовий настій.
Варимо пуер – як заварювати на вогні:
- Зафіксуйте слабкий вогонь. Важливо, щоб ви могли регулювати полум'я
- Замочіть пуер в гайвані.
- Налийте воду в чайник і поставте його на вогонь. Коли почнуть з'являтися бульбашки, візьміть ложку і зробіть у воді воронку.
- Засипте у неї розмочений пуер і залиште варитися приблизно 5 хвилин.
- Дайте чаю злегка охолонути, спробуйте на смак.
- Якщо насиченість настою вас влаштовує, зливаємо пуер у термос – він готовий до чаювання. Якщо здається, що чай слабкий, дайте йому постояти ще. Занадто міцний можна сміливо розбавляти водою.
Якщо любите експерименти з пуером і взагалі незвичайний чай, розповімо, як заварювати його з молоком. Не додавайте молоко у готовий настій, буде несмачно. Просто замініть їм воду, але бажано, щоб молоко було домашнім або не знежиреним.
Тепер ви знаєте, як заварювати пуер в чайнику, тіподі і варити його на вогні. У цій статті ми поділилися загальними принципами. Особливості чаю залежать від сировини, віку, пресування і обробки. Не бійтеся експериментувати і обов'язково знайдете метод, який сподобається найбільше.