Як заварювати чай матча
Якщо ви думаєте, що приготувати чай матча може тільки досвідчений чайний майстер із Японії, помиляєтеся. Так, це ритуал, в якому важливо пам'ятати про пропорції і дотримуватися послідовності. Але освоїти тонкощі може кожен. Ділимося рецептами!
Як заварити матчу: вибираємо спосіб, готуємо посуд
Є два способи приготування знаменитого японського чаю – усутя (слабка заварка) і койтя (міцний). Нижче розповімо, як заварювати матчу вдома і першим, і другим способом. Напій буде корисним, але з різними відтінками смаку.
- Усутя – насичено-зелений чай з легкою гіркуватістю. В Японії його заварюють без особливих церемоній в якості повсякденного напою.
- Койтя – густіший, по концентрації нагадує заварний крем. Це улюбленець чайних церемоній, міцний і злегка терпкий. Японські чаємани п'ють його невеликими ковтками і зазвичай з традиційними солодощами або сухофруктами.
Як би ви не вирішили заварити матчу, знадобиться відповідний посуд. В ідеалі це буде:
- Чаша для заварювання (чаван). Неодмінно керамічна.
- Бамбуковий вінчик, яким порошковий чай збивають до однорідної консистенції (часен).
- Також використовують мірну ложечку з бамбука і спеціальну ємність, якою відміряють потрібну кількість води. Ці предмети можна замінити будь-якими зручними. Єдине, без чого не обійтися – це часен. Якщо збивати матчу ложкою, виделкою або чимось іншим, смак погіршиться.
Розбираючись, як заварювати чай матчу, не забувайте про воду. Окропом категорично не підходить – він «вб'є» ніжний смак. Використовуйте м'яку питну (очищену, бутильовану) воду 70-80 °С.
Як приготувати матчу усутя
Метод підійде тим, хто ще не знає, як заварювати матчу, і обирає найпростіший варіант. Рецепт приготування:
Візьміть приблизно половину чайної ложки порошку і 70 мл води. Якщо в чаї багато грудочок, можна його просіяти.
- Обдайте чашу окропом, протріть насухо.
- Засипте порошок і долийте трохи води.
- Змочіть бамбуковий віночок у воді. Він стане м'якше і не зламається.
Акуратно збивайте матчу, щоб порошок розчинився повністю і з'явилася ніжна пінка. Грудочок у правильно приготованому чаї бути не повинно.
Пийте чай без цукру. У нього приємний смак з помірною терпкістю, легкою кислинкою і медовим присмаком.
Матча койтя
Якщо ви зрозуміли, як заварювати матчу за допомогою вінчика, з приготуванням койтя точно впораєтеся. Приступаємо:
- Цей варіант напою буде міцнішим. На 50 мл води знадобиться повна чайна ложка порошку.
- Прогріваємо чашу, засипаємо порошок і перемішуємо з невеликою кількістю води.
- Продовжуємо помішувати, виливаючи в чашу воду, що залишилася.
У насиченому варіанті койтя пінки не буде. Чай не збивають, а плавно перемішують до тягучої консистенції. Напій виходить солодкуватим, в ароматі трав'яні нотки.
Немає значення, як заварювати чай матча, слабко або міцно. І усутя, і койтя п'ють з м'якоттю, завдяки цьому японський суперфуд набагато корисніший за традиційні зелені сорти.