Як заварювати бірюзовий чай улун (оолонг)
Улуни (оолонги) – неоднозначна група чаїв. У цьому сімействі десятки сортів: темних і світлих, молодих і витриманих. І якщо з приготуванням чорного чаю все відносно просто, як заварити улун – загадка. З нею і розберемося.
Що знадобиться для заварювання
Якщо вас лякають складнощі китайської чайної церемонії, розповідаємо, як заварювати чай улун з мінімальним набором посуду. Що знадобиться:
- Заварник. Для чаювання з 2-3 учасниками достатньо ємності 200 мл. Чудово, якщо у вас є гайвань або чайник з глини чи кераміки. Цей матеріал добре тримає тепло і темні улуни розкриваються у ньому краще. Але підійде і посуд зі скла чи сучасний типод. До речі, заварник з кнопкою – ідеальний вибір для тих, хто тільки намагається розібратися, як правильно заварювати чай улун методом проливів. Спеціальний механізм зливу майже все зробить за вас.
- Піали або чашки. Перевага піал у невеликому обсязі. Чай з них п'ють маленькими ковтками, так краще відчуваються відтінки смаку.
- Чахай. Атрибут китайської чайної церемонії – ємність, куди зливають настій із заварника, і вже звідти по чашках. Так всім дістається рівномірно заварений чай, а не одному найміцніша порція, а іншому що залишилося. Як заварювати улун без цього посуду? Просто злегка струсніть тіпод перед тим, як розливати готовий настій.
Якою водою заварювати улун
Правильно приготовлений оолонг, наприклад, Да Хун Пао, буде не тільки смачним і корисним. Китайці цінують бірюзові чаї за здатність проясняти свідомість, бадьорити і наповнювати енергією Ци.
Перше, з чим важливо розібратися, це вода. У водопровідній є тверді домішки, які погіршують смак чаю. Якщо у вас дорогий сорт, який не хочеться псувати неправильним заварюванням, візьміть м'яку питну воду (але не мінеральну). Якщо є тільки з-під крана, не полінуйтеся і дайте їй заздалегідь відстоятися.
Звертайте увагу, якою водою заливаєте улун, температура заварювання має значення:
- Висока температура (від 90°C) підходить темним улунам сильного обжарювання: Да Хун Пао, Жоу Гуй, Шуй Сянь та інші. Це чаї з темними листям поздовжньої скрутки, настій виходить янтарно-коричневим.
- Середня температура (80-90°C) потрібна світлим улунам слабкої ферментації. У них смарагдові чаїнки сферичної скрутки, нагадують тугі намистини, як у молочного улуна або Те Гуань Інь. Настій світлий, з золотистим відливом. Якщо залити такий чай окропом, листя «зваряться» і смак розпрощається з ніжними нотками.
Щоб отримати воду потрібної температури, дайте їй трохи охолонути і перелийте в термос.
Як заварювати улун - 7 кроків
Ділимося схемою, як правильно заварювати улун протоками. Метод підходить будь-якому сорту, темному або світлому:
- Прогрійте посуд. Залийте окропом і залиште заварник на хвилину.
- Засипайте улун. Приблизна кількість – грам заварки на 20 мл води. Спробуйте, якщо настій буде слабким, на наступному заварюванні змініть пропорції за смаком.
- Промийте чай. Для цього залийте воду так, щоб вона покрила чаїнки. Закрийте кришечку, струсніть заварник, злийте воду в піали і вже звідти вилийте. Так ми промили чаїнки від пилу і дали їм злегка розпаритися.
- Відкрийте кришечку заварника і вдихніть аромат. Не забувайте, що це особливий чай улун, як заварювати розібратися важливо, але не менш важливо пити його без поспіху – отримаєте більше задоволення.
- Залийте воду в заварник. Тільки акуратно, не різким струменем, щоб скоротити силу «удару». Не забувайте про температуру, світлі улуни заливати окропом не можна.
- Зачекайте 15 секунд і розлийте настій по чашках. Пийте, не розбавляючи водою.
- Повторюйте проливи (залити, почекати, злити), збільшуючи час витримки. Скільки заварювати улун – одну порцію не менше 5 разів, найчастіше більше. Це залежить від сорту, якості чаю і тривалості проливів. Останні настоюють до хвилини.
Оскільки саме китайці винайшли і досі виготовляють чай улун, як заварювати його вони знають краще – проливами, а не довгим настоюванням. Настій зливається швидше, але виходить концентрованим і його не доводиться розбавляти водою. Але важливо контролювати час витримки. Недотримаєте – буде слабким. Перетримаєте – з'явиться терпкість і гіркота, а решта проливів будуть несмачними.
Спробуйте традиційний китайський підхід «трьох повільних вдихів і видохів», почекали стільки і зливайте чай. З досвідом за часом і відтінком улуна навчитеся точно визначати тривалість настоювання.
Якщо правильно приготувати улун, як заварювати цей чай ми вже розібралися, смак буде змінюватися від проливу до проливу – обов'язково постежте. Пийте бірюзовий чай тільки свіжим і не залишайте його в заварнику остигати. Охолоджуючись, листя назавжди втрачає смак.