Як заварювати білий чай правильно
Білий чай - особливий. Він відрізняється слабкою ферментацією і мінімальним впливом людини при обробці. У таких сортах багато користі, недарма кілька століть тому вони коштували надзвичайно дорого і входили до оздоровчого раціону імператора.
Сьогодні спробувати ніжні сорти з високим вмістом вітамінів та антиоксидантів може кожен. У цій статті розповімо, як заварювати білий чай, щоб зберегти набір цінних компонентів і не зіпсувати делікатний смак.
Заварювання білого чаю в залежності від сорту
Якісний білий чай вважається елітним напоєм. У нього не так багато сортів, всього 4, а саме:
- Бай Хао Інь Чжень. Виготовляють виключно з великих соковитих бруньок, завдяки чому сорт і отримав назву Срібні Голки. Зазвичай це дорогий білий чай, як заварювати його правильно розповімо нижче.
- Бай Му Дань. Сорт з бруньок з додаванням пухнастих верхніх листків, назва перекладається як Білий Піон.
- Шоу Мей. Листя вже більше, велике, розмашисте, звідси і назва - Брови Старця.
- Гун Мей. Найдешевший білий чай з незначною кількістю бруньок.
Найчастіше цінителі елітних смаків цікавляться як заварювати білий чай Срібні голки, це дорогий сорт з витонченим смаком, до якого потрібен особливий підхід. В першу чергу зверніть увагу на якість води. Вона повинна бути м'якою, питною, але не мінеральною. Ще один важливий момент - не перетримуйте чай, елітний білий сорт цього не пробачить. Краще застосовувати метод проток.
Розбираючись, як заварювати білий чай, не забувайте про те, що він буває різного віку, як і пуер. У Китаї вважають, що білим сортам краще дати відлежатися, час зробить смак більш цікавим і багатогранним. Тому можна купити молодий чай, а можна витриманий, якому 3-5 років і більше.
Основні правила заварювання білих сортів
Нижче ми розповімо, як заварювати білий чай покроково. Але спочатку поділимося основними підказками:
- Дорогий чай більш вимогливим до якості води. З-під крана, мінеральна та джерельна категорично не підійде, вона заглушить ніжний смак.
- Як заварювати білий чай, щоб смак розкрився максимально повно? Не заливайте його крутим окропом. Дайте воді охолонути приблизно до 80 градусів.
- Чим довше витримувати білий сорт, тим більше корисних речовин листя та бруньки віддадуть напою. Але не перестарайтеся, якщо перетримати, з'явиться неприємна гіркота.
- Заварювати можна в посуді з порцеляни, скла, кераміки. Якщо у вас глиняний заварник, перевірте, чи не ввібрав він аромат інших сортів, який заглушить тонкий запах білого чаю. Цей матеріал легко «запам'ятовує» смаки. Метал і пластик - ні в якому разі.
Цікаво, що в млинці пресують не тільки Шу і Шени, але ще і білий чай, як заварювати в такому випадку? Акуратно відокремлюйте від коржа невелику порцію. Намагайтеся не розкришити листя, просто розшаровуйте пресування.
Класичний метод заварювання білого чаю
Якщо запитати китайця, як заварювати білий чай, він скаже: «Звичайно ж, протоками!». Але європейці звикли настоювати будь-які сорти, тому для нас такий метод загадка. Ділимося покроковим планом заварювання:
- Закип'ятіть воду і промийте заварник. Так ви очистите його від пилинок і зігрієте, щоб смак чаю розкрився краще.
- На 150 мл води досить 1-2 чайних ложок чаю. Як уже згадувалося, вода повинна бути очищеною, без жорстких домішок.
- Перший раз чай заливають водою і через кілька секунд зливають. Цю протоку не п'ють, так лише промивають і розпарюють чаїнки.
- Вдруге чай настоюють від 20 секунд, в залежності від міцності напою, яку хочете отримати. Потім настій розливають по піалах або чашках.
- Якісний білий чай витримує від 5 проток і більше. З кожним разом час настоювання трохи збільшують.
Тепер ви знаєте, як правильно заварювати білий чай. Випивайте хоча б чашку на день, отримаєте омолоджуючий ефект і зміцните здоров'я. Цей напій багатий антиоксидантами, зміцнює імунітет, уповільнює старіння, розгладжує дрібні зморшки, підсилює захист шкіри від ультрафіолету, прискорює розщеплення жирів.