
Як заварити чай з ягід годжі: найкращі рецепти та поради з приготування
Традиційна китайська та тибетська медицина протягом тисячоліть зберігала цілющий рецепт – як приготувати чай з ягід годжі, щоб зміцнити організм і уникнути хвороб. Відвар годжі (дерези звичайної) солодкуватий, з легкою кислинкою і відрізняється високою концентрацією корисних речовин.
Як правильно заварювати і пити ягоди годжі? Є кілька варіантів приготування, якими поділимося в цій статті. Також розповімо, чим корисний напій з ягід годжі і як вибрати якісні.
Корисні властивості чаю з ягід годжі
Якщо знати, як правильно заварити ягоди годжі, отримаєте напій із завидним набором цінних властивостей. Чим корисний напій годжі, якщо пити його регулярно:
Підтримка імунної системи. Завдяки вітаміну C і полісахаридам підвищує опірність організму до вірусних, бактеріальних інфекцій.
- Антиоксидантний захист. Якщо знати, як заварювати ягоди годжі, щоб зберегти зеаксантин, лютеїн, бета-каротин та інші антиоксиданти, захист клітин від пошкодження вільними радикалами посилиться.
- Захист зору. Зеаксантин, що міститься в ягодах, захищає сітківку від шкідливого впливу ультрафіолетових променів і знижує ризик вікових захворювань.
- Підтримка здоров'я печінки, очищення її від токсинів.
- Підвищення енергії та витривалості.
- Особливо важливо знати, як пити чай з ягодами годжі, якщо регулярно зазнаєте фізичних або розумових навантажень, стреси, перевтому. Напій — натуральний енергетик, який допомагає боротися з втомою і підвищує витривалість без нервового збудження, характерного для кофеїну.
- Збереження краси шкіри. Вітаміни A, C і E покращують еластичність шкіри і підтримують її молодість.
- Нормалізація рівня цукру в крові. Якщо інсулін підвищений, варто розібратися як зробити чай з ягід годжі. Пийте його систематично і рівень цукру знизиться.
- Поліпшення якості сну завдяки магнію і тіаміну.
Як вибрати якісні ягоди годжі для чаю
Розібратися як заварювати годжі нескладно, але спочатку важливо вибрати якісні. Звертайте увагу на такі критерії:
- Зовнішній вигляд. Добротні сушені ягоди яскраво-червоні або червоно-оранжевого кольору, відтінок рівномірний по всій поверхні. Вони повинні бути цілими, без тріщин, плям або ознак плісняви.
- Текстура. Ідеал – м'які, трохи еластичні, але не липкі. Дуже тверді, «кам'яні» плоди, можуть свідчити про низьку якість або їх занадто довго зберігали.
- Розмір. Оптимальний розмір ягід 1-2 сантиметри в довжину. Занадто дрібні можуть бути ознакою незрілого збору.
- Смак. Якісні ягоди солодкуваті з легкою кислинкою, нагадують смак родзинок або вишні. Гіркий присмак – ознака низької якості або неправильного зберігання.
- Походження. Найкращі ягоди годжі традиційно вирощують у регіонах Нінся і Сіньцзян у Піднебесній, а також у Тибеті. Звертайте увагу на інформацію про походження.
- Упаковка. Герметична захистить від вологи і сонячного світла. Прозора дозволяє оцінити зовнішній вигляд ягід перед покупкою. Часто на упаковці пишуть рецепт: як заварювати чай з ягід годжі.
- Термін придатності. У свіжих ягодах більше користі і насиченого смаку.
Як заварити чай з ягід годжі
Як приготувати ягоди годжі – основні правила:
- Не заливайте киплячою водою, це частково «вб'є» користь і дасть гіркоту.
- Для насиченого смаку можна збільшити час заварювання до 15 хвилин.
- Можна заливати повторно 2-3 рази, поступово збільшуючи час витримки.
- Розпарені ягоди можна з'їсти, вони стають м'якими і соковитими.
Розбираючись як заварити чай з ягід годжі, почніть з базового рецепту. Знадобляться такі інгредієнти: 1-2 столові ложки сушених плодів (приблизно 10-15 г), 500 мл очищеної води, мед, інший натуральний підсолоджувач.
Покроково:
- Обполосніть плоди, щоб змити пил.
- Нагрійте воду до температури 85-90°C.
- Помістіть ягоди в заварник, залийте гарячою водою.
- Накрийте кришкою, нехай настоїться 5-10 хвилин.
Цей варіант підійде якщо важливо зрозуміти, як заварювати ягоди годжі для схуднення і зміцнення здоров'я. Щоб напій не приївся, зі смаком і компонентами можна експериментувати.
Варіації чаю з ягодами годжі
Як заварити ягоди годжі, щоб отримати і користь, і оригінальний смак? Використовуйте рецепти зі списку нижче. Всі пропорції розраховані на 500-750 мл води.
Варіант 1: Чай з ягодами годжі та імбиром
Інгредієнти:
- столова ложка ягід
- чайна ложка свіжого (натертого) імбиру або 1/2 чайної ложки сушеного
- мед для солодкості
- скибочка лимона
Приготування:
- Нагрійте воду до температури 85-90°C.
- У заварник помістіть ягоди та імбир.
- Залийте водою (але не окропом), настоюйте 7-10 хвилин.
- Додайте мед і скибочку лимона.

Цей варіант ефективний для зміцнення імунітету і зняття запалення. Імбир посилює розігріваючий ефект, покращує кровообіг і травлення.
Варіант 2: Чай з ягодами годжі та лимонником
Інгредієнти:
- столова ложка ягід;
- чайна ложка сушених ягід лимонника китайського;
- 1/2 чайної ложки лимонної цедри;
- листя м'яти для аромату.
Приготування:
- Нагрійте воду до 85-90°C.
- Помістіть у чайник ягоди, лимонник, лимонну цедру.
- Залийте водою і витримуйте до 10 хвилин.
- Прикрасьте листям м'яти.

Комбінація годжі і лимонника китайського створює потужний адаптогенний ефект, підвищує фізичну і розумову витривалість, покращує концентрацію уваги і пам'ять. Цей чай особливо рекомендується в періоди високих навантажень і стресу.
Варіант 3: Чай з ягодами годжі та шипшиною
Інгредієнти:
- столова ложка ягід;
- столова ложка подрібнених плодів шипшини;
- паличка кориці;
- чайна ложка меду або кленового сиропу;
Приготування:
- Нагрійте воду до 90°C.
- Засипте в заварник ягоди, шипшину і паличку кориці.
- Залийте гарячою водою, чекайте 10-15 хвилин.
- Процідіть і підсолодіть.

Цей чай — скарбниця антиоксидантів і вітаміну C. Шипшина посилює протизапальні властивості годжі, кориця надає зігріваючий ефект і допомагає регулювати рівень цукру в крові.
Варіант 4: Зелений чай з ягодами годжі
Інгредієнти:
- столова ложка ягід;
- 2 чайні ложки зеленого чаю (бажано листового);
- листя меліси, м'яти;
- тонкі скибочки яблука.
Приготування:
- Нагрійте воду до 80°C.
- Помістіть у чайник ягоди та трави.
- Залийте гарячою водою, чекайте 3 хвилини.
- Додайте зелений чай і настоюйте ще 2-3 хвилини.
- Процідіть, прикрасьте скибочками яблука.

Поєднання годжі і зеленого чаю створює потужний ефект, посилюються антиоксидантні властивості обох компонентів. Напій прискорює метаболізм, допомагає зберегти стрункість.
Варіант 5: Холодний чай з ягодами годжі та цитрусовими
Інгредієнти:
- 2 столові ложки ягід;
- 1/2 апельсина скибочками;
- 1/4 грейпфрута скибочками;
- гілочки м'яти;
- 1-2 столові ложки меду або кленового сиропу;
- кубики льоду.
Приготування:
- Нагрійте 250 мл води до 90°C і залийте ягоди.
- Настоюйте близько 10 хвилин, потім додайте воду кімнатної температури, що залишилася.
- Додайте скибочки цитрусових, м'яту.
- Поставте в холодильник на 2-4 години.
- Подавайте з льодом і фруктами.

Напій ідеальний для спекотної пори року. Цитрусові посилюють антиоксидантні властивості і сприяють кращому засвоєнню заліза. Холодний чай з годжі — відмінний спосіб поповнити втрату рідини і отримати заряд вітамінів у літній період.
Поради щодо вживання чаю з ягід годжі
Як правильно пити ягоди годжі для максимальної користі? Пийте свіжозавареними не більше 1-2 чашок на день. Найбільш ефективний курсовий прийом: місяць з наступною перервою на 1-2 тижні.
Ягоди годжі можуть взаємодіяти з деякими препаратами, включаючи ліки від діабету і гіпертонії. Напій може зашкодити при алергії на рослини родини пасльонових.
Для посилення корисних властивостей годжі можна поєднувати з іншими суперфудами: насінням чіа, бджолиним пилком, спіруліною. Додавати їх рекомендується в уже заварений і охолоджений до комфортної температури напій.
Тепер ви знаєте як пити ягоди годжі, експериментуйте з добавками і поєднаннями, щоб знайти свій ідеальний варіант.