Як правильно заварювати зелений чай

Як правильно заварювати зелений чай

Зелений чай містить багато катехінів, які мають протипухлинну дію, і антиоксидантів, що сповільнюють старіння. Одна-дві чашки на день – цієї порції вистачить, щоб жити довше і зберігати бадьорість, як у тибетських мудреців. Про користь напою знають багато, але як правильно заварювати і пити зелений чай – одиниці.

Якщо приготувати слабкий настій, не буде смаку. Занадто міцний почне гірчити. В холодному чаї підвищується вміст токсичного гуаніна і замість користі отримуємо шкоду. Давайте розберемося, як правильно заварювати зелений чай і які заборони діють під час чаювання.

Як правильно заварювати зелений китайський чай – поради чаєманам

як заварити зелений чайДля виготовлення китайського чаю використовують якісну сировину. Дуже рідко додають ароматизатори, виняток – сорти з натуральними квітками жасмину. І ніколи не фасують в пакетики, він занадто гарний, щоб ховати чаїнки. Користі в такому чаї більше, ніж у купажах з мас-маркету. Тому варіант «просто залити окропом» не годиться. Смачному чаю потрібен інший підхід.

Поділимося порадами, які допоможуть розібратися, як правильно заварювати зелений листовий чай з Китаю. Ці поради можна застосовувати до будь-якого якісного сорту.

Якщо хочете отримати максимум смаку, аромату і користі:

  • Використовуйте воду без жорстких домішок, які псують смак чаю. М'яку питну, джерельну (ідеально), фільтровану, бутильовану, тільки не мінеральну. Звичайну водопровідну теж можна, якщо немає іншого варіанту, але дайте їй відстоятися.
  • Слідкуйте, щоб вода була першого кипіння. Вимикайте чайник, як тільки побачите на поверхні невеликі бульбашки, не залишайте воду кипіти довго.
  • Дайте воді охолонути. Одна з головних відповідей на питання «як правильно заварити зелений чай» – не крутим окропом. Нехай чайник постоїть 5-10 хвилин і вода буде потрібної температури 75-80 градусів.
  • Прогрійте посуд. Заварник підійде будь-який: скляний, фарфоровий, керамічний, глиняний. Відповідний обсяг вираховують в залежності від кількості осіб. Наприклад, у вас три учасники чаювання і у кожного піала об'ємом 100 мл. Тоді у заварнику повинно бути 300 мл чаю.
  • Заварюйте протоками. Європейці звикли заливати чай водою і настоювати. Китайці використовують більш зручний і економний метод – короткі протоки. Якщо ви вперше п'єте китайський зелений чай, як заварювати розберетеся з часом, але простіше всього зробити це у тіподі. Заварку засипають у внутрішню колбу, заливають воду, закривають кришкою і витримують потрібний час. Потім натискають кнопку зливу і настій переливається у зовнішню колбу, звідки його легко розлити по чашках. Фільтр утримує чаїнки для наступної протоки. Одну порцію можна заварювати до 5-7 разів, залежно від кількості заварки і сорту.
  • Зливайте настій до останньої краплі. Після кожного проливу, коли ви вже розлили настій по чашках, у заварнику не повинна залишатися вода. Інакше чай перезавариться і з'явиться гірчинка.

Ось як правильно заварювати зелений чай у заварнику. Якщо дотримуватися цих правил, приготуєте будь-який сорт майже на рівні китайського чайного майстра. Буде смачно і корисно.

зелений чай заварювання

Як заварити зелений чай – покрокова інструкція

Не забуваємо про підказки з попереднього розділу і переходимо до заварювання. Як це зробити:

  • Закип'ятіть воду до появи перших бульбашок. Залиште її остигати на 5-10 хвилин. Потім бажано перелити в термос, так вона збереже потрібну температуру до кінця чаювання.
  • Обдайте заварник, гайвань або тіпод окропом. Чашки або піали можна теж прогріти.
  • Засипайте сухий чай у заварник. Кількість залежить від сорту, на сайті в картці товару ми вказуємо пропорції. Зазвичай це 4-8 грамів на 100-250 мл. Але можна експериментувати. Поступово ви зрозумієте, який ваш улюблений зелений чай, як правильно заварювати і скільки настоювати для ідеального смаку.
  • Долийте воду, не до верху, щоб вона тільки покрила чаїнки. Відразу ж злийте, але не в чашки – перший пролив не п'ють. Він потрібен, щоб промити і злегка розпарити чаїнки.
  • Знову залийте воду, закрийте кришку заварника і настоюйте від 15 секунд. Після цього можна розливати по чашках і пити. Так кілька разів. По міцності орієнтуйтеся на свій смак. Любите насичений настій – витримуйте довше, хочете легкий чай – зливайте швидше. З кожним проливом час витримки потроху збільшуйте. Але стежте, щоб настій не почав гірчити.

Ми з'ясували, як заварити зелений чай. Залишилося розповісти, як його пити.

Як правильно пити зелений чай

Сувора заборона всього одна – зелений чай, як і будь-який інший, можна пити тільки свежозавареним. Не залишайте його остигати і відразу ж виливайте, якщо на поверхні з'явилася плівка. У холодному чайному настої збільшується концентрація гуаніна і замість користі ми ризикуємо отримати токсичний ефект.

Якщо хочете підбадьоритися чаєм, вибирайте крупнолистові сорти, наприклад, Тай Пін Хоу Куй або Лунцзин, в них більше кофеїну. Але не захоплюйтеся на ніч, особливо міцним настоєм. І пам'ятайте про те, що випивати за день більше 4 чашок дієтологи не рекомендують.

Тепер ви знаєте, як приготувати смачний зелений чай, як правильно пити і скільки чашок складають максимальну денну норму. Дамо ще одну пораду – не бійтеся експериментувати з протоками. Після декількох чаювань ви відчуєте себе чайним гуру – навчитеся вловлювати кожен нюанс, безпомилково відміряти порцію заварки і готувати настій, від якого ваші гості будуть у захваті.