Як правильно заварювати молочний улун: рекомендації та поради

Як правильно заварювати чай молочний улун

Молочний улун (оолонг) - китайський чай з ніжним, незабутнім ароматом вершків і карамелі. Відноситься до категорії світлих бірюзових сортів слабкої ферментації. Смарагдові чаїнки скручені в тугі намистини, які у воді розкриваються м'ясистим листям, якщо знати, як заварити молочний улун правильно.
Через зовнішню схожість світлий улун часто плутають зі звичними для європейців зеленими чаями, але це різні сорти. Тому важливо враховувати при якій температурі заварювати молочний улун, яку воду використовувати і скільки проливів він витримає.  

Як правильно заварювати чай молочний улун?

Молочні улуни оповиті легендами. Наприклад, ходять чутки, що чайне листя вимочують у молоці. Насправді як сировину використовують звичайне листя чайного куща, наприклад, тайванського Цзінь Сюань з гірських плантацій. У процесі обробки чай ароматизують. Тому молочний улун заварювати важливо якісною водою, так вдасться зберегти витончені ноти. Жорстка водопровідна зіпсує смак. Використовуйте бутильовану, але не мінеральну, підійде і попередньо відфільтрована, з гірських джерел.

заварювання молочного улуна

Розбираючись як заварити чай молочний улун, зверніть увагу на посуд. Використовуйте заварник з кераміки, ісинської глини, порцеляни. Можна взяти класичну гайвань, сучасний тіпод. Скляний посуд стане універсальним рішенням, оскільки не вбирає запахи і після молочного оолонга можете заварити будь-який інший чай. Але за бажання правильно заварювати чай молочний улун можна навіть у звичайній чашці. Не забувайте, що чаїнки сферичної скрутки розправляться і займуть простір посуду, тому обирайте достатній об'єм.

Як правильно заварювати молочний улун - послідовність дій:

  1. Підготуйте воду: вимикайте, щойно закипить, і дайте трохи охолонути.
  2. Обдайте посуд гарячою водою, щоб прогріти його.
  3. Додайте в заварник або гайвань улун, приблизно чайна ложка (близько 10 грамів).
  4. Долийте воду і через кілька секунд злийте її. Перший пролив не п'ють, він потрібен, щоб промити улун від пилу і розпарити чайний лист. Цей прийом допоможе не тільки запам'ятати, як правильно заварювати зелений чай молочний улун, але діє і для інших китайських сортів.
  5. Знову залийте воду і настоюйте від 20-30 секунд. Розлийте по чашках.
  6. Переходьте до наступного протоки. Від якості чаю залежить скільки разів можна заварювати молочний улун, як правило, спокійно витримує до 6 проливів. З кожним разом час настоювання трохи збільшують.

Чи можна пити молочний улун із молоком? У Піднебесній, звідки сорт родом, у бірюзові та інші чаї не додають навіть цукор. Тому інструкції як заварювати молочний улун на молоці у китайських майстрів чайної справи ви не знайдете.

Тепер ви знаєте як правильно заварювати улун молочний, щоб чай зберіг красу аромату, смак і корисні властивості. Це базові рекомендації, нижче поговоримо про інші нюанси.

Час, температура і пропорції заварювання

Як заварювати чай улун молочний для максимального розкриття смаку? Крім якості води має значення температура, час і пропорції. Кілька порад: 

  • Скільки заварювати молочний улун, залежить від бажаної міцності напою.  Почніть із 30 секунд і з кожним проливом збільшуйте час настоювання. Не перетримуйте, інакше в напої з'явиться терпкість.
  • Якщо хочете отримати смачний молочний улун, температура заварювання не має бути надто високою, проте однозначного показника немає. Не заливайте чай крутим окропом. Нехай вода охолоне приблизно 5 хвилин, але не нижче 80 градусів. Що гарячіша вода, то швидше чайний лист віддасть аромат настою. Чим холодніша, тим довше потрібно настоювати улун.
  • Заварений настій краще злити повністю, не залишаючи листя у воді. Інакше однієї порції вистачить лише на кілька проливів, після чого напій втратить властивості.
  • Чай містить антиоксиданти, цінні мікроелементи та вітаміни. Як пити молочний улун, щоб отримати користь для здоров'я? Тільки свіжим. Настій, який простояв кілька годин, краще вилити. Вчорашній тим паче.

У кожного чаємана є власний рецепт як заварити улун молочний, включно з пропорціями, часом витримки. Познайомтеся з чаєм на першій дегустації, потім експериментуйте з приготуванням і знайдете оптимальний варіант.

Як заварювати молочний оолонг у термосі або чашці

Як заварювати молочний оолонг у чайнику, гайвані ми вже розповіли. Якщо під рукою немає спеціального посуду, можна приготувати улун у чашці. Обдайте її окропом, засипте чай, залийте воду і дайте настоятися потрібний час. Щоб у настій не потрапило листя, можна використовувати ситечко. Чашка зі скла дасть змогу милуватися відтінком напою.

Багатьох цікавить як заварювати чай молочний улун у термосі. Але так чай ризикує перезаваритися. Краще приготувати улун окремо, наприклад, у заварнику, потім перелити настій у термос.

Більш комфортний варіант - тіпод, ізіпот. Є похідні моделі з колбою, які підтримують технологію протоки. Девайс дасть змогу приготувати ароматний молочний улун чай, як заварювати без зайвих переливань розібратися легко. Чаїнки залишаються в окремому відсіку і настій не буде занадто міцним.

Щоб отримати смачний чай молочний улун, як заварювати знати важливо, але також важливо вибрати правильний оолонг. У якісного бірюзового чаю акуратні скручені чаїнки без брухту і сміття. Відправляють його покупцям у вакуумній упаковці, яка збереже ніжний аромат. Вдома зберігайте світлий оолонг подалі від сторонніх запахів. Нагадаємо як правильно пити молочний улун - свіжозавареним, без цукру, лимона та інших добавок.

Хочете урізноманітнити чайні враження - обов'язково спробуйте молочний улун, як заварити чай розповіли в цій статті. Каталог The Tea пропонує кілька варіантів ароматного оолонга різного ступеня обсмаження.