Як правильно заварювати чай
Щоб отримати задоволення і користь від чаю, важливо заварити його правильно. Особливо, якщо це якісний китайський чай. Просто залити окропом і розлити по чашках – не варіант. Так «вб'єте» витончену гру нот в ароматі і смаку.
Поділимося порадами, з якими заварювання чаю не перетвориться на проблему. Правильно і просто.
Як заварювати чай – правила, які не можна порушувати
- Використовуйте м'яку питну воду (бутильовану). Мінеральну не можна. Водопровідну краще заздалегідь відстоювати.
- Кип'ятіть воду лише раз, як тільки на поверхні з'являться невеликі бульбашки – вимикайте.
- Посуд обов'язково прогрійте окропом.
- Заварюйте одну порцію багаторазово, методом проливів. Кількість заварювань залежить від якості і сорту чаю.
- Після проливу не залишайте в чайнику воду, розливайте настій по чашках без залишку. Це головна відповідь на питання, як заварювати зелений чай, він досить примхливий. Якщо перетримати, з'явиться неприємна гіркота і терпкість.
- Пийте чай теплим і свіжим.
Заварювання чаю – класичний метод проливів
Як правильно заварювати чай проливами? Нічого складного. Про підготовку води і посуду ми розповіли вище. Тепер приступаємо до найголовнішого:
- Засипати сухий чайний лист в прогрітий заварник.
- Долити воду так, щоб вона покрила чаїнки. Через кілька секунд злити – перший пролив не п'ють, ми тільки промили і розпарили чай.
- Заливаємо чай водою знову, чекаємо від 15 секунд і розливаємо настій по чашках. Можна пити.
- Повторюємо пролив, скільки вважаємо за потрібне, поки чай не втратить смак. Час витримки потрібно поступово збільшувати.
Кількість чаю залежить від розмірів посуду, сорту і міцності настою, яку хочете отримати. Зазвичай чайної ложки вистачить на 150-200 мл. Але строгих правил немає. Експериментуйте з порцією і витримкою.
Якщо настій дуже насичений – наступного разу візьміть порцію поменше і зливайте швидше. Якщо напій вийшов слабким – настоюйте трохи довше. З часом зрозумієте, як правильно заварювати чай і вловлювати нюанси, щоб вийшло максимально смачно.
Кілька лайфхаків
Як правильно заварювати зелений чай ви вже знаєте – не перетримувати. Кілька підказок про тонкощі приготування інших чаїв:
- Пресовані пуери набирають потужність довше, ніж розсипні чаї. Постарайтеся дрібно розкришити чайний лист, але не зламати його. На першому проливі потримайте довше звичайного.
- Якщо заварюєте зелений, білий або жовтий чай, дайте воді охолонути 5 хвилин до 75-80 градусів. Пуер, чорний чай улун можна заливати майже окропом.
- Ароматні сорти краще не готувати в глиняному посуді, цей матеріал пористий і швидко вбирає запахи.
- Найзручніший посуд для приготування будь-якого сорту – тіпод (ізіпот), сучасний чайник з кнопкою. Цей девайс поєднує функції трьох предметів чайної церемонії: заварника, чахая та ситечка. З ним не доведеться ламати голову над тим, як заварювати чай в офісі, подорожі, коли немає часу на церемонії. Скляна колба дозволяє милуватися розкриваються листям і контролювати відтінок настою. Фільтр утримує чаїнки для наступного проливу, а спеціальний механізм зливає воду до останньої краплі.
- Просунуті чаємани можуть заварювати чай навіть у звичайній кружці. Головне не проґавити момент, коли він готовий і швидко перелити в чашки. Але краще запастися красивим і зручним посудом.
Дорогі сорти, ароматні улуни, ніжні білі і жовті чаї, витримані Шу і Шени – це дивовижна подорож у чайний світ, яка допомагає відволіктися від метушні, відчути внутрішню гармонію і навести порядок в думках. Спробуйте, вам сподобається.