Види зв'язаного чаю
У світі чайних традицій є феномен - зв'язаний чай, який по праву можна назвати витвором мистецтва. Китайські майстри винайшли щось більше, ніж просто напій: кожна композиція розкривається яскравою квіткою в обрамленні чайного листя. Як вдається створити таку красу і які види зв'язаного чаю існують - розповімо в цій статті.
Що таке зв'язаний чай?
Коли майстри вручну пов'язують спеціально відібране чайне листя в певну форму, поміщаючи всередину композиції квітковий бутон або кілька квіток, виходить зв'язаний чай - види і сорти бувають різними.
Його батьківщиною вважають провінцію Юньнань. Перші згадки про зв'язаний чай датуються періодом династії Сун (960-1279 рр.), коли вправні майстри підносили свої творіння імператорському двору.
Головна магія трапляється під час заварювання. Листя повільно розкривається, вивільняючи заховану всередині квітку, яка піднімається до поверхні.
Зв'язаний або в'язаний чай роблять тільки вручну. На виготовлення однієї композиції у досвідченого майстра йде близько 40 хвилин кропіткої роботи. Не дивно, що цей напій не призначений для чаювань на ходу. Заварюйте в прозорому посуді і милуйтеся «мистецтвом, що розпускається у воді», як називають його в Піднебесній.
Види і сорти зв'язаного чаю
В основі зв'язаних композицій завжди натуральний чай, він може бути різним. Так з'являються сорти зв'язаного чаю, зазвичай зелені, бо таке листя гнучке і його простіше формувати в кулю або пагоду. Рідше - білі, чорні.
Особливості зв'язаних чаїв із різної сировини:
- На основі зеленого чаю - класичне рішення. Беруть добірне листя вищих сортів. Смак соковитий, з легкою терпкістю, яку згладжують квіткові ноти, залишає солодкуватий і освіжаючий післясмак.
- На основі білого чаю. У виробництві використовуються тільки сріблясті бруньки чайного куща. Зазвичай це сорт Бай Хао Інь Чжень, який створюють з мінімальним впливом людини, підсушуючи на сонці. Відрізняється високою концентрацією антиоксидантів. Смак ніжний, витончений, з медовими нотками. Бутон додає квіткові відтінки та легку солодкість.
- На основі чорного (червоного) чаю зустрічається значно рідше за інші види, приблизно 5% від загального виробництва. Чудово поєднується з квітами календули та троянди.
Композицію на основі будь-якого чаю, зеленого, білого чи червоного, можна заварювати проливами до 4-5 разів.
Крім сорту зв'язані чаї відрізняються формою, яка впливає на процес розкриття:
- Класичні кулі зустрічаються найчастіше, близько 70% ринку. Діаметр 2-3 см, всередині одна квітка або ланцюжок із бутонів. Композиція розкривається рівномірно з усіх боків.
- Гриби також класика. Висота композиції 2,5-3,5 см, розкриваються трохи довше, квітка, що розпустилася, створює ілюзію гриба, що росте у воді.
- Пагоди складніші у виконанні, досягають висоти 4 см. Розкриваються поетапно, знизу вгору.
- Серця, тварини та інші незвичайні форми часто створюють для особливих випадків.
Головна принадність будь-якої зв'язаної композиції - квітка, захована всередині. Це може бути:
- Жасмин, багатий на ефірні олії, в Китаї вважається символом кохання і романтики.
- Календула, яскрава сонячна квітка з приємною гіркуватістю, має протизапальні властивості, символ довголіття.
- Лілія, джерело вітаміну С, покращує сон, символ чистоти.
- Хризантема, насичена вітамінами групи В, улюблена квітка імператорів.
- Османтус, амарант, гофена, зустрічаються в авторських зв'язаних чаях.
Зв'язаний чай - це не просто напій, а ціла філософія, втілена в ручній роботі майстрів. За кожною композицією стоїть ретельний відбір інгредієнтів і віртуозна техніка виконання.
Сучасний ринок зв'язаного чаю розвивається і зростає: з'являються нові форми, поєднання кольорів і чайної основи. В епоху швидкостей і технологій так приємно зупинитися, приготувати ароматний зв'язаний чай і забути про метушню, милуючись острівцем краси в заварнику.