Види чорного чаю
У Китаї чорний чай п'ють рідше, ніж пуери і зелені сорти. Зате в Європі він залишається безумовним улюбленцем. З цукром і медом, лимоном і м'ятою, фруктовими добавками і спеціями – є сотні варіантів смаку.
Види чорного чаю теж не обмежуються цейлонським, який заварювали кілька поколінь наших співвітчизників. У цій статті розповімо про класичні сорти і екзотичні чорні бленди. Вони відрізняються місцем вирощування сировини, технологією обробки і смаком.
Китайський чорний чай
У Китаї звичний нам чорний чай через настій рубінового відтінку називають червоним.
Якщо ви не любите зайву терпкість, спробуйте китайський чорний чай, сорти цієї групи старші за індійські, але залишаються для європейців екзотикою. Вони ідеально підходять для європейських чаювань, можна поєднувати з десертами, сирними і м'ясними закусками.
Знамениті види китайського чорного чаю:
- Лапсанг Сушонг. З'явився у XVII столітті. Це сорт з провінції Фуцзянь, який на одному з етапів обробки сушать на вогні із соснових дров. У смаку з'являється пікантна димно-копчена нотка.
- Цзин Цзюн Мей (Золоті Брови). Ароматний чай з нотками меду, фруктів, чорносливу та легкою ягідною кислинкою. Піднімає настрій, спонукає до дружньої бесіди. Винайдено відносно недавно, у 2005 році.
- Кімун. Група дрібнолистових чорних сортів з темними чаїнками-голочками, в яких практично немає терпкості. Підходить для повсякденних чаювань і чайних церемоній.
- Дяньхун. Популярний червоний китайський чай, сорти відрізняються великою кількістю золотистих бруньок. Дяньхуни родом з провінції Юньнань, китайський чай Червоний Дракон також відноситься до цієї групи. Різновиди з оксамитовими чаїнками, покритими ніжним ворсом, мають легкий смаком з фруктовими відтінками. Ці чаї краще не розбавляти молоком, пити без цукру та інших добавок.
Чорний чай з Індії, Цейлону та інших регіонів
Саме ці види чорного чаю сформували уявлення про «класичний» чайний смак у наших співвітчизників. Хоча у порівнянні з китайськими вони менш вишукані, різкіші і терпкіші.
- Ассам. Індійський чай, який виготовляють з сировини, зібраної в жаркому і вологому кліматі берегів Брахмапутри. Листя велике і жорстке, через що смаку не вистачає благородства. Зате напій виходить насиченим і тонізуючим. Їм можна запросто запити бутерброд, використовувати як основу для додавання молока і спецій.
- Дарджилінг. Незважаючи на те, що Дарджилінг вважається індійським чаєм, виготовляють його з китайського різновиду чайного куща Camellia sinensis. У цьому секрет легкого квіткового аромату, світлого настою і аристократичного смаку. Не заварюйте цей сорт крутим окропом, дайте воді злегка охолонути. Пити бажано без цукру, відчуєте чарівний освіжаюче-медовий післясмак.
Чай в Непалі почали виготовляти відносно недавно, за якістю він схожий з індійським, але на наш ринок потрапляє вкрай рідко.
Цейлонський чорний чай вирощують на острові Шрі-Ланка. Поділу на сорти в цій групі немає, але є помітна різниця у якості. У добротного чаю солодкуватий смак і тонкий аромат з квітково-цитрусової ноткою.
Китай та Індія залишаються основними виробниками чорного чаю. Любителям оригінальних смаків рекомендуємо спробувати дивовижні сорти з В'єтнаму та Індонезії. У ПАР, Кенії та інших країнах африканського континенту теж виготовляють чорні чаї, але їх якість залишає бажати кращого, з турецьким аналогічна ситуація. Через грубий смак такі сорти використовують для купажів, п'ють зі шматочками фруктів і спеціями.
Купажі з чорним чаєм
На батьківщині чаю, у Китаї, майстри виготовляють купажі з сировини різних регіонів і лише зрідка додають до чорних сортів жасмин, натуральні квітки троянди або османтус. Зате англійці обожнюють створювати чайні мікси з декількох сортів. Наприклад:
- English Breakfast (Англійський сніданок). Суміш індійського, цейлонського та кенійського Ассама. Напористий і невибагливий чорний чай, який можна пити з молоком і цукром.
- Earl Grey. Хіт в сімействі ароматизованих чорних чаїв. У якісному купажі використовують натуральний бергамот, завдяки чому в ароматі з'являються цитрусові відтінки.
- Масала. Суміш чорного чаю, як правило, Ассама, та індійських спецій. Зазвичай використовують корицю, кардамон, фенхель, гвоздику, мускатний горіх, перець і коріандр, хоча точного рецепта немає. Чай варять із додаванням цукру і молока.