Ваш пуер пахне рибою? З ним щось не так!
Деякі продавці запевняють, що справжній Шу пуер пахне рибою і має пахнути саме так. Що вдієш, треба ж якось заробляти. Оскільки мало хто з українців пив еталонний китайський чай, люди вірять.
Важливо розуміти, що у цьому питанні просто не може бути компромісу. Запах риби в пуері – свідчення порушень у технології, інколи ознака підробки. Це властивість найдешевшого пуеру, який нерідко й привозять до України, щоб продавати у десятки разів дорожче.
Справа в тому, що якісний пуер навіть у Китаї не може коштувати копійки. До початкової ціни додається доставка, забезпечення правильного зберігання (доступ свіжого повітря, необхідна температура тощо). Іде багато сил і все це однозначно коштує грошей. Тут проявляється китайська кмітливість. Запити на пуер в Україні зростають, отже, потрібно багато чаю за бюджетною ціною. Вихід є! Беруть звичайний червоний чай, дуже дешевий, обробляють та виходить імітація. Такий млинець дійсно пахне рибою, бо згодом він кисне.
Запах – ще півбіди. Псевдопуер шкодить здоров'ю, виділяючи токсини. Якщо пити його регулярно, страждає печінка та серце, з'являються проблеми з тиском, починають тремтіти руки, дошкуляє почуття тривоги.
Як вибрати чай пуер
Безкомпромісний вибір справжнього пуера виглядає так:
- Оцінюємо пресування. Млинець повинен розшаровуватися в руках. Червоний чай пропікають вологим, тому в ньому завжди буде пил та дуже помітне чайне сміття. Розламати такий купаж складно. Хороший пуер виготовляють із цільного чайного листа, без крихти. Кожен листочок добре проглядається і досить легко відокремлюється від загальної маси.
- Нюхаємо пуер. Ніякого запаху риби точно не повинно бути. У справжнього китайського пуеру свіжий аромат із нотками деревної кори, чорносливу, горіхів, сухофруктів.
- Заварюємо. В ідеалі отримуємо красивий бурштиновий (Шу) або золотистий (Шен) колір, залежно від витримки, темніший або світліший. Щоб перевірити чай на наявність барвників, опустіть невелику порцію у холодну воду. Якщо вона забарвилася – з пуером не все гаразд.
Крім того, справжній пуер витримає щонайменше 8-10 заварювань протоками, підробка – лише 3-4 від сили.
Вибирайте якісний чай і будьте здорові.