У чому користь чорного чаю

У чому користь чорного чаю

Чорний чай протягом століть залишається популярним і улюбленим напоєм для всієї Європи. Постачають його в основному з Індії, Шрі-Ланки та Африки. У Китаї звичний нам чорний чай називають червоним, це сорти для справжніх цінителів.

Про дивовижні властивості чаю ходять легенди. У цій статті розповімо, як впливає на організм чорний чай, в чому користь і шкода цього ароматного напою, а також з'ясуємо, скільки чашок чаю можна випивати щодня.

Чорний чай: користь і шкода

Користь чорного чаю криється в його складі. У чайному листі міститься велика кількість антиоксидантів, які благотворно впливають на організм. Катехіни, наприклад, допомагають знизити ризики розвитку захворювань серця.

Одна чашка чорного чаю містить приблизно 200 міліграмів флавоноїдів - це поліфеноли, які сприяють комплексному оздоровленню організму. Лікарі рекомендують вживати 600 мг. флавоноїдів на день.

За результатами досліджень поліфеноли в чаї дозволяють попередити такі захворювання, як:

  • атеросклероз;
  • цукровий діабет;
  • гіпертонія;
  • рак.

Завдяки таніну в складі, користь чорного чаю поширюється і на органи травлення. Напій підтримує баланс мікрофлори, знижує кишкову активність і виявляє легку сечогінну дію.

Ще одна властивість, яку має чорний чай - користь для кісток і зубів. Фтор у складі чайного листя допомагає уникнути карієсу. Однак зловживати напоєм не варто: через натуральні барвники емаль може потемніти.

Крім фтору, в чаї міститься цілий набір важливих для організму мікроелементів:

  • калій
  • фосфор
  • залізо
  • марганець
  • барій
  • йод
  • нікель
  • бор
  • мідь і ін.

Теїн в складі чайного листя допомагає підбадьоритися і підвищує тиск, але не викликає звикання і діє більш м'яко, ніж кава.  Користь чорного чаю з лимоном збільшується, адже напій насичується вітаміном С.

Однак користь і шкода міцного чорного чаю тісно пов'язані. При деяких захворюваннях вживати напій не рекомендовано. Наприклад, якщо у вас підвищений тиск або тривожність, кількість чаювань потрібно скоротити. Крім того, чай уповільнює всмоктування заліза з їжі. При регулярному вживанні разом з їжею він може сприяти розвитку анемії.

При виразці, підвищеної кислотності шлунка та інших хворобах шлунково-кишкового тракту чорний чай може бути протипоказаний. Якщо ви - любитель чаювань, то краще порадитися зі своїм лікарем.

Поради щодо вживання

Кардіологи рекомендують вживати до 4-5 чашок не надто міцно завареного чорного чаю на день. Якщо ж ви любите більш насичений і терпкий варіант, то обмежтеся 2-3 чашками.

Щоб напій був максимально корисним, вибирайте крупнолистові сорти без штучних ароматизаторів і добавок. Для різноманітності, крім лимона, в чай ​​можна додавати молоко або імбир. При цьому важливо не зловживати солодощами, адже вони підвищують калорійність.

Користь чорного чаю не викликає сумнівів. Головне - вибирайте якісні сорти, пийте чай у помірних кількостях і стежте за самопочуттям.