У чому користь чорного чаю
Чорний чай протягом століть залишається популярним і улюбленим напоєм для всієї Європи. Постачають його в основному з Індії, Шрі-Ланки та Африки. У Китаї звичний нам чорний чай називають червоним, це сорти для справжніх цінителів.
Про дивовижні властивості чаю ходять легенди. У цій статті розповімо, як впливає на організм чорний чай, в чому користь і шкода цього ароматного напою, а також з'ясуємо, скільки чашок чаю можна випивати щодня.
Чорний чай: користь і шкода
Користь чорного чаю криється в його складі. У чайному листі міститься велика кількість антиоксидантів, які благотворно впливають на організм. Катехіни, наприклад, допомагають знизити ризики розвитку захворювань серця.
Одна чашка чорного чаю містить приблизно 200 міліграмів флавоноїдів - це поліфеноли, які сприяють комплексному оздоровленню організму. Лікарі рекомендують вживати 600 мг. флавоноїдів на день.
За результатами досліджень поліфеноли в чаї дозволяють попередити такі захворювання, як:
- атеросклероз;
- цукровий діабет;
- гіпертонія;
- рак.
Завдяки таніну в складі, користь чорного чаю поширюється і на органи травлення. Напій підтримує баланс мікрофлори, знижує кишкову активність і виявляє легку сечогінну дію.
Ще одна властивість, яку має чорний чай - користь для кісток і зубів. Фтор у складі чайного листя допомагає уникнути карієсу. Однак зловживати напоєм не варто: через натуральні барвники емаль може потемніти.
Крім фтору, в чаї міститься цілий набір важливих для організму мікроелементів:
- калій
- фосфор
- залізо
- марганець
- барій
- йод
- нікель
- бор
- мідь і ін.
Теїн в складі чайного листя допомагає підбадьоритися і підвищує тиск, але не викликає звикання і діє більш м'яко, ніж кава. Користь чорного чаю з лимоном збільшується, адже напій насичується вітаміном С.
Однак користь і шкода міцного чорного чаю тісно пов'язані. При деяких захворюваннях вживати напій не рекомендовано. Наприклад, якщо у вас підвищений тиск або тривожність, кількість чаювань потрібно скоротити. Крім того, чай уповільнює всмоктування заліза з їжі. При регулярному вживанні разом з їжею він може сприяти розвитку анемії.
При виразці, підвищеної кислотності шлунка та інших хворобах шлунково-кишкового тракту чорний чай може бути протипоказаний. Якщо ви - любитель чаювань, то краще порадитися зі своїм лікарем.
Поради щодо вживання
Кардіологи рекомендують вживати до 4-5 чашок не надто міцно завареного чорного чаю на день. Якщо ж ви любите більш насичений і терпкий варіант, то обмежтеся 2-3 чашками.
Щоб напій був максимально корисним, вибирайте крупнолистові сорти без штучних ароматизаторів і добавок. Для різноманітності, крім лимона, в чай можна додавати молоко або імбир. При цьому важливо не зловживати солодощами, адже вони підвищують калорійність.
Користь чорного чаю не викликає сумнівів. Головне - вибирайте якісні сорти, пийте чай у помірних кількостях і стежте за самопочуттям.