Цицзибін (Ци Цзи Бін) – млинець сімох синів

Цицзибін (Ци Цзи Бін) – млинець сімох синів

Ми звикли пити пуер, спресований у млинці. Китайці називають цю форму «бін» і кажуть: «красиво, схоже на повний місяць!». Якщо скласти разом 7 коржів, вийде один тун. Як пишуть у стародавніх книгах, саме у такому вигляді пуер постачають в інші країни вже багато століть.

Цицзибін

Цицзибін перекладається як «млинець сімох синів». Мається на увазі описана вище упаковка із семи млинців пуеру. Існує кілька версій походження назви.

Спробуємо розібратися за ієрогліфами:

  1. Ці. Це «сімка».
  2. Цзи. Позначає «син» та «щастя». Колись у Піднебесній вважали, що чим більше в сім'ї синів, тим благополучнішою і заможнішою вона буде.
  3. Бін. Це «млинець». Найпопулярніша форма пресування пуеру. Кругла форма чаю у китайців асоціюється з повнотою та досконалістю.

Пресувати чай у млинці вперше спробували задовго до пуерного буму. Ще за часів династії Тан купажу надавали округлу форму, але потім перетирали майже до пилу.

7 коржиків в один тун вперше склали майстри з провінції Юньнань. З того часу Ціцзибін став золотим стандартом при виготовленні пуеру.

Не всі знають, що у Китаї є ціла область під назвою Пуер. Знаходиться у повіті Сішуанбаньна, офіційно кордони позначили ще 1729 року. Тут вирощували та виробляли найбільше чаю. Чиновники поспішили утвердити на нього державну монополію. Для цього за династії Цин працював цілий чайний департамент.

млинець сімох синівВлада змінювалася, виробництво пуеру набирало обертів, «чайних» проблем ставало дедалі більше. Щоб упорядкувати цю діяльність, імператор видав склепіння основних законів провінції Юньнань щодо чайної справи. Відбулося це в 1735 році. Відповідно до указу імператора, всі угоди з купівлі-продажу пуера здійснювалися строго за чайними талонами. Один талон дозволяв придбати чи збути рівно 50 кілограмів чаю. За рік – трохи більше 3 тисяч талонів, тобто. 150 тисяч кілограмів.

Наголошувалося, що йдеться саме про пуер у млинцях. Один коржик - рівно 7 лян (350 грам). В упаковці 7 коржів, тун. Так, Цицзибін став невід'ємною частиною чайної торгівлі. І перетворився на традиційний символ пуерного виробництва. Як виявилося, «млинець семи синів» дуже зручний для контролю над чайними операціями та збору податків як єдиний захід. За кожні 7 млинців брали 1 фень срібла. У такому вигляді пуер постачали за межі провінції Юньнань, а згодом і в інші країни.

Золотий стандарт

З того часу Цицзибін вважається еталоном зовнішнього вигляду та ваги упаковки пуеру. Тун із 7 млинців – традиційна форма. Зручно перевозити і не потрібно вкотре зважувати. Окрім чистого прагматизму, це ще й гарно. Обгортка з бамбукового листя нагадує про давню історію пуера і надає чаю особливої ​​краси.