Термін придатності чаю
Чай зберігає сама вічність! Так говорить красива східна мудрість. Однак ця «вічність» підвладна часу і має обмеження по строкам і умовам зберігання. Від чого ж залежить термін придатності чаю і що треба пам'ятати, щоб він не втрачав смак і користь якомога довше?
Почнемо з того, що термін придатності чорного чаю відрізняється від вимог до зелених та інших сортів.
Термін придатності чорного чаю
Термін придатності чорного чаю триваліший, ніж у випадку із зеленим. Вся справа у більш сильному прожарюванні і тепловій обробці сировини. В середньому час життя чорного чаю - до чотирьох років. Але багато залежить від країни-виробника, умов зберігання та якості самого чаю.
Вимоги до умов зберігання чорного чаю мало чим відрізняються від вимог до зелених сортів:
- тримати подалі від світла, тепла, вологи і різких запахів;
- виключити металеву і пластикову упаковку;
- простежити, щоб температура зберігання чаю була кімнатною і без різких перепадів.
Термін придатності зеленого чаю
Термін зберігання зеленого чаю - близько 12 місяців, після цього його смак поступово починає слабшати.
На відміну від сильноферментованих побратимів, наприклад, червоних сортів або Шу пуеру, зелений більш «чутливий». Якщо не зберігати його в належних умовах, термін придатності чаю закінчиться раніше, він може втратити не тільки красу смаку, але і лікувальні властивості.
З питанням «чи є у чаю термін придатності» ми розібралися - є. Причому важливо розуміти, що він починається до того, як ви купуєте цей чай. Тому не беріть зелені сорти в розсипному вигляді, якщо чай зберігається просто у відкритих банках, стоїть на сонці і втрачає аромат. Наприклад, ми замовляємо зелені сорти безпосередньо з фабрики, щоб отримувати максимально свіжий збір. Зберігаємо запаси в умовах суворого контролю температури.
Упаковка для чаю повинна бути екологічною і непрозорою. Сумнівний тонкий пластик або тонкий папір не вважаються хорошим матеріалом для зберігання чайного листя. Термін придатності зеленого чаю багато в чому залежить від умов, які йому забезпечили. Після того, як упаковка була відкрита, її слід тримати подалі від вологи, високої температури і різких запахів.
Ідеальний приклад зберігання зеленого чаю - японський метод. Там використовують чайну коробку з вишневого дерева (Chazutsu, 茶筒). Така тара збільшує термін придатності чаю, оберігає його від сонячних променів і не дає вбирати сторонні запахи.
Чи можна пити прострочений зелений чай? Якщо чай ідеальної якості і при зберіганні дотримувалися всіх умов, пити його можна. Але смак буде не таким виразним.
Важливо пам'ятати, що термін придатності зеленого чаю або чорних сортів вдасться продовжити, якщо дотримуватися підказок виробника. Тому не ігноруйте інформацію на упаковці.
Не плутайте зелений і чорний чай з Шу або Шеном, тому що це - пуер, термін придатності якого може не закінчуватися до 20 років і більше.