Ті Гуань Інь – історія, виготовлення, властивості чаю
Ви чайний гурман і не куштували Ті Гуань Інь? Так не буває, щиро радимо познайомитись із видатним чаєм. Його називають Залізною Богинею Милосердя або Залізною Бодхісаттвою Гуань Інь. Якщо коротко – ТГ чи тешка. У Піднебесній він знайомий навіть дітям. Навіть тим, хто взагалі не любить чаю. З недавніх пір кількість шанувальників цього сорту в інших країнах стрімко зростає.
Іноді ТГ називають зеленим чаєм, орієнтуючись на колір листя. Звісно ж, це помилка. Він належить до окремої групи улунів, напівферментованих сортів. Відмінності у специфіці обробки, виходить незвичний нам, європейцям, бірюзовий варіант.
Можливо, ви помічали, що будь-який гідний китайський чай має власну легенду. Історія Те Гуанінь розповідає про те, як бідний житель Аньсі побачив зруйнований храм богині Бодхісаттви Гуань Інь. Він подумав, що непогано було б відновити його, але грошей не було. Висловлюючи повагу, чоловік приходив підтримувати залишки храму в порядку і робив це рік за роком. Одного разу уві сні богиня сказала китайцеві, що за храмом прихований скарб. На жаль, чоловік обшукав усе, але виявив лише чайний кущ. Він пересадив його на своє подвір'я і зробив із листя чай. Напій виявився настільки смачним, що викликав захоплення. Свою знахідку селянин присвятив богині.
За переказами, назва Залізна Бодхісаттва Гуань Інь з'явилася ще й тому, що чаїнки були важкими, наче залізо, і швидко падали на дно під час заварювання. Листя у цього улуну справді м'ясисті та соковиті..
Те Гуань Інь з Аньсі
Традиційно цей улун виробляють у провінції Фуцзянь. Найчастіше у повіті Аньсі, що на півдні. ТГ почали робити приблизно з VII ст. До XVIII століття технологію вдосконалили і чай з Аньсі набув популярності за межами країни, а його виготовлення досягло небаченого розмаху
З самого початку назву Те Гуань Інь дали чайному кущу, потім так почали називати сам сорт. Збір сировини відбувається чотири рази на рік. Улуни кожного сезону відрізняються. Осінній цінується високо. Весняний радує яскравим ароматом, але поступається у плані смаку. Інші менш виразні.
У повіті Аньсі виробляють та інші бірюзові сорти. Загалом у місцевих садах росте 16 видів чайного вуста. Але Ті Гуань Інь – безперечний хіт.
Сьогодні можна купити Ті Гуань Інь різної сортності. Як згадувалося, на його якість впливає час збору. Ще один фактор - на якій висоті росло листя. Чим вище сади, тим смачніший чай. Славиться улун із селищ Гань Де та Сипін, де чудовий склад ґрунту та вдалий мікроклімат.
Особливості виготовлення
На відміну від зеленого чаю, зривають більше велике листя. Важливо, щоб воно було цілісне, без пошкоджень. При обробці використовується спеціальна технологія Хун Бянь Люй Е, так звана «червона кромка». Це означає, що кожен листочок ферментується переважно по краю. Зате зберігаються цінні вітаміни, підвищується концентрація теїну, відповідно більше ефірних масел. Смак набуває неповторних ноток, пахощі збагачуються пряно-фруктовими відтінками.
Обробка ТГ складна, включає кілька етапів: скручування, легке обсмажування на деревному вугіллі, сушіння і т.д. Майстер стежить, щоб ферментація не перевищувала 55%.
Сила прожарювання улуна дає різні нюанси смаку та аромату.
- Шу Сянь – це чай сильного прожарювання, «зрілий аромат».
- На Тайвані популярністю користується Цин Сянь, «свіжий аромат». Цей різновид має яскраве пахощі і виразний відтінок, що стало результатом слабкої обсмажування.
- Чжун шу Сянь – «напівзрілий аромат» прожарювання середнього ступеня інтенсивності.
Категорії чаю
Вибираючи Ті Гуань Інь, враховуйте сортність, це може бути:
- Вища категорія. Преміум-сорту «ААА» з відбірного аркуша.
- Перша категорія або «А».
- «В», найпростіші варіанти.
Збирання одного врожаю буває різних категорій. Це залежить від якості обробки сировини. У нашому магазині можна вибрати і купити Ті Гуань Інь на будь-який смак.
Корисні властивості
- ТГ містить цинк, селен, марганець, фтор та інші мікроелементи, а також вітаміни груп К, Р, РР, В, С, D, Е. Що важливо, вони зберігаються в завареному улуні і чудово засвоюються.
- Має потужну омолоджуючу дію, тешка покращує стан шкіри, розгладжує її.
- Корисний для серцево-судинної системи.
- Зміцнює судини, нормалізує тиск.
- Деякі дослідження підтверджують його ефективність як профілактику появи пухлин.
- Виводить токсини.Крім того, використовується для схуднення та спалювання надлишкового жиру.
ТГ п’янко пахне.Тонкий квітковий аромат з нотками запашного бузку, який зберігається навіть після кількох проток. Настій виходить щільним, насиченим. Зачаровує смаком, у якому переливаються десятки відтінків та асоціацій. Це відлуння солодкого меду, лугових трав, квітів. Залишає тривалий свіжий смак.
Смак Те Гуань Інь залежить від правильності заварювання. Якщо зробити все правильно, не перетримати і не перестаратися з температурою, отримайте стан умиротворення, відчуття гармонії та розслаблення. Пити цей улун приємно як у компанії, так і наодинці із собою. Великі шанси, що спробувавши його раз, ви закохаєтеся назавжди.