Що таке чай масала і чим він корисний для здоров'я
Уявіть ранній ранок у гамірному Мумбаї. Вузькі вулички наповнюються ароматом прянощів, а чайні майстри, чайвали, віртуозно розливають ароматний чай масала в маленькі глиняні склянки.
Сьогодні цей древній індійський напій набирає популярність і в Європі. Що ж ховається за цим пряним феноменом? У цій статті поговоримо про чай масала: склад і властивості, правила вживання та приготування.
Що таке чай масала
Масала – це не просто напій, це ціла філософія, що сягає корінням в древню аюрведичну медицину. У перекладі з хінді «masala» означає «суміш спецій», які додають до класичного чорного чаю з молоком.
Понад 5000 років тому мудреці Древньої Індії створили рецепт напою, який не тільки зігрівав, але й лікував. Вони вірили, що кожна правильно підібрана спеція стане ключем до певної чакри, до балансу тіла і духу.
Сьогодні індійський чай масала, користь якого доведена часом, став частиною місцевої культури і соціальним ритуалом. Як європейці не уявляють день без кави, так індійці – без ароматного пряного напою.
Основні інгредієнти
У кожній індійській родині свій рецепт чаю масала, пропорції можуть відрізнятися. Але є традиційні інгредієнти, це:
- Чорний чай, як правило, міцний індійський ассам або цейлонський. Він створює ту саму оксамитову основу, яка стане ще смачнішою з букетом прянощів.
- Молоко (30-35%), пом'якшує терпкість чаю та гострі грані спецій. Завдяки йому виходить поживний чай масала, користь теж посилюється. До речі, в Індії традиційно використовують молоко буйвола, але підійде і коров'яче, а для веганської версії можна брати рослинне.
- Спеції, душа масала чаю:
- Кардамон
- Кориця
- Імбир
- Чорний перець
- Гвоздика
- Мускатний горіх
Можна використовувати підсолоджувачі: мед, цукор (звичайний або коричневий), згущене молоко.
Користь чаю масала для організму
Користь чаю масала, про яку цілителі знали тисячоліття тому, підтверджена сучасною наукою.
Чим саме корисний чай масала, якщо пити його регулярно:
- Посилить антиоксидантний захист організму. Чай багатий на поліфеноли, сповільнить старіння на клітинному рівні.
- Завдяки куркуміну з імбиру та ефірним оліям кориці матиме протизапальний вплив.
- Прискорить метаболізм і знизить рівень цукру в крові.
- Зміцнить імунітет за рахунок більш активної виробки інтерферону.
- Нормалізує травлення та роботу кишківника.
- Зігріває в холодну, дощову погоду.
Про користь чаю масала говорить і Аюрведа, напій наповнює «живою стихією вогню», проганяє апатію, дарує заряд бадьорості, покращує настрій.
Можлива шкода і протипоказання
Якщо хочете урізноманітнити раціон смачним екзотичним напоєм, спробуйте масала, чай радує користю, але важливо враховувати і можливу шкоду.
Кому варто бути обережним:
- Гіпертонікам, спеції можуть влаштувати справжню бурю в судинах.
- Власникам чутливого шлунка, гострий характер прянощів може подразнювати слизову.
- Майбутнім мамам, тут потрібен індивідуальний підхід і порада лікаря.
Людям з підвищеною нервовою збудливістю з чаєм важливо не перестаратися.
В одній чашці пікантного індійського чаю близько 50-70 мг кофеїну, це приблизно половина того, що міститься в еспресо. Але якщо не пити надміру, чай масала шкоди не принесе.
Як правильно приготувати чай масала
Чим корисний чай масала розібралися, поговоримо про приготування. Щоб заварити чай за традиційним рецептом, на одну чашку знадобиться 150 мл води, 100 мл молока, 2 ч.л. чорного чаю. І спеції: кардамон (2-3 г), кориця (1-2 г), імбир (3-4 г свіжого кореня), чорний перець (3-4 горошини), гвоздика (2-3 бутона), мускатний горіх (дрібка). Спеції попередньо можна подрібнити, а корінь імбиру перетерти в пасту. Так компоненти швидше віддадуть смак і корисні речовини в чай масала, властивості напою посиляться.
Процес приготування:
- Нагрійте воду до 90°C.
- Додайте спеції і дайте суміші прокипіти 3-5 хвилин, щоб спеції «розкрилися».
- Додайте чай, через 2-3 хвилини влийте тепле молоко.
- Доведіть чай до кипіння і нехай настоїться ще до 5 хвилин.
- Процідіть і можна пити.
Щоб букет був ще пікантнішим, можна використовувати шафран. Коров'яче молоко зробить напій поживним, кокосове додасть екзотики, мигдальне надасть ніжності.
З компонентами і пропорціями можна експериментувати, щоб створити свій ідеальний рецепт. В Індії кажуть: "Перші сто чашок масала чаю – це тільки розминка".
Обов'язково спробуйте чай масала, користь напою підтверджена мудрістю аюрведичних цілителів, а смак наповнює теплом і умиротворенням після першого пряного ковтка. Індійські майстри кажуть, що в кожній чашці масала чаю має бути три інгредієнти: спеції, любов і трохи магії. Хто знає, можливо, перша чашка стане початком нової сімейної традиції.