Що таке білий чай і як його виготовляють: розкриваємо секрети стародавнього напою

Що таке білий чай і як його виготовляють: розкриваємо секрети стародавнього напою

До групи білих чаїв (Бай Ча) належать унікальні китайські сорти слабкої ферментації з ніжним, аристократичним смаком. Цінність і ціна напою зумовлені технологією виготовлення. Використовують тільки добірну сировину, яку піддають дбайливій, мінімальній обробці. Саме тому Бай Хао Інь Чжень та інші види цієї групи вважають натуральним концентратом користі.

У цій статті розповімо, що таке білий чай і з чого його виготовляють, чого очікувати від смаку і якою користю порадують елітні сорти з Піднебесної.

Що таке білий чай?

Білий чай - продукт із чайної сировини, виготовлений за давньою технологією. Його особливості:

  • Слабка ферментація. Листя окислюється на 5-12%.
  • Добірна сировина. Зривають «3 білих» - ніжна ворсиста брунька і два молодих листочки.
  • Мінімальна обробка і дбайливе поводження. Сировину просушують на сонці, не подрібнюють, не піддають інтенсивному обсмажуванню.

Дізнатися, що таке білий чай на смак і який у нього ефект можна за будь-яким сортом. Знайомство краще починати з Бай Хао Інь Чжень або Бай Му Дань.

Чим білий чай відрізняється від зеленого?

Класифікуючи чай, китайці звертають увагу на відтінок настою. Європейці менш розбірливі, насамперед дивляться на колір чаїнок і ділять чаї на темні або світлі. Тому з'явилася плутанина: білі, жовті та бірюзові сорти (улуни) часто зараховують до зелених.

Недосвідченому чаєману складно зрозуміти, що таке білий китайський чай і чим він відрізняється від зеленого. Але розрізнити ці групи сортів можна навіть за зовнішнім виглядом.

  • Чаїнки. У зеленого чаю вони, як правило, дрібніші. У білого - великі, цільні, з бруньками, покриті сріблястим, білястим ворсом. Звідси і назва чаю «білий».
  • Ферментація. У білого чаю вона до 12%, у зеленого до 30% залежно від сорту.
  • Мелодія смаку. Характер білого чаю витончений, з нотами квітів і фруктів, без гіркоти. У зеленому більше трав'янистих нот. Якщо настоювати його занадто міцно, настій гірчитиме.
  • Користь. Обидва різновиди чаю зміцнюють здоров'я, але за концентрацією антиоксидантів білий виграє.

Важливо знати, що за білий чай недобросовісні продавці можуть видавати зелений. Звертайте увагу на розмір чаїнок, наявність ворсу та аромат, це допоможе не помилитися.

Як вирощують білий чай?

Що означає білий чай найкраще знають у провінції Фуцзянь, саме тут вирощують і обробляють сировину для Бай Ча. Найбільша кількість фабрик і сімейних мануфактур у селищах Фудін, Сунсі, Чженхе, Цзяньоу.

Чайні плантації розташовані на висоті приблизно 2000 метрів над рівнем моря, в місцевості, де немає жвавих доріг і промислових підприємств. Місцевий ґрунт багатий на мінерали, повітря чисте, сировину збирають навесні і переважно вручну, щоб не пошкодити ніжні пагони.

Виробництво білого чаю

Як роблять білий чай? Дотримуються стародавнього рецепта щадної обробки, який дає змогу зберегти натуральний смак і користь. Головна ідея полягає в тому, щоб звести до мінімуму вплив майстра на чайну сировину.

  • Свіжозірване листя розкладають сушитися товстим шаром на сонці, іноді в спеціальних сушарках. Важливе значення має вологість (норма 65-80%) і температура (оптимально 20-30 градусів). У процесі зав'ялювання відбувається часткова ферментація.
  • Після зав'ялювання чай досушують за вищою температурою в спеціальних барабанах. Так у чайному листі зупиняються процеси старіння.

Зазвичай Бай Ча надходить у продаж розсипним. Рідше його пресують у кубики, порційний чай зручно заварювати, брати з собою в подорож або влаштовувати чаювання в офісі. Є Бай Ча, пресований у млинці, як китайські пуери. Він може бути зістареним - «лао», з роками зростає в ціні. Наприклад, Бай Му Дань - звичайна версія, Лао Бай Му Дань - витримана.

Серед зв'язаних чаїв також зустрічаються композиції на основі білого чаю з бутоном всередині. При заварюванні такі кульки, пірамідки або інші фігурки розкриваються - милуйтеся квіткою, що розпустилася.

Сорти білого чаю та їхні смакові характеристики

У сімействі білих чаїв набагато менше сортів, ніж у категорії зелених. Найбільш популярні різновиди:

  • Бай Му Дань або Біла Півонія.
  • Ба Хао Інь Чжень або Срібні голки.
  • Шоу Мей або Брови старця.
  • Гун Мей або Брови Підношення.

Інші сорти: Юе Гуан Бай (Біле місячне світло), Юе Гуан Мей Жень (Красуня в місячному світлі).

Класичний білий чай виготовляють без добавок. Але зустрічаються мікси, коли до Бай Ча додають натуральний жасмин або подрібнену шкірку мандарина Чень Пі. Оригінальні поєднання збагачують напій користю і урізноманітнюють чаювання.

У білого чаю світло-жовтий настій, чистий аромат і ніжний смак із фруктово-квітковою ноткою. П'ють його без цукру, але навіть тоді напій залишає приємний освіжаюче-солодкий післясмак. Залежно від сорту і нюансів обробки можуть відчуватися горіхові, димні акорди, відгомони свіжоскошених запашних трав.

Усі сорти білого чаю благотворно впливають на організм людини.

Вони містять:

  • Антиоксиданти. Захищають клітини від ушкоджень, спровокованих вільними радикалами, уповільнюють процеси старіння на клітинному рівні.
  • Поліфеноли. Мають потужні протизапальні та антибактеріальні властивості, підвищують захист від вірусів.
  • Катехіни. Знижують рівень холестерину, покращують роботу серцево-судинної системи.
  • Вітаміни та мінерали. Білий чай містить вітаміни групи B, вітамін C, E, K, а також мінерали (фтор, калій, марганець).

Якщо пити білий чай регулярно, посилите імунні сили організму, поліпшите роботу мозку, пам'ять і концентрацію. Бай Ча допоможе зміцнити серцевий м'яз і стінки судин, нормалізувати травлення та обмін речовин. Корисний тим, хто хоче позбутися зайвої ваги і зберегти красу фігури. Білі сорти покращують стан шкіри, розгладжують дрібні зморшки, підвищують захист від сонця. Настій можна використовувати як тонік і заморожувати в кубики льоду, для освіжаючих ранкових процедур.

Якщо хочете скласти повне уявлення про китайську чайну культуру, обов'язково спробуйте білий чай, що це таке ви вже знаєте. Щоб зберегти смак і користь, не заварюйте Бай Ча окропом. Зберігайте в герметичній упаковці і стежте, щоб ніжний чай не ввібрав сторонні запахи.