Пуер розсипний: яким буває та чим він кращий за пресований
Найчастіше ми бачимо пуер у млинці або точці. Але розсипний, зазвичай це Шу, не менш смачний. За його створення пропускають етап пресування. Все інше, підв'ялювання, сушіння, постферментація, проходить за класичною схемою.
Якщо чай виготовляють якісно, пресований пуер відправляють на склад, щоб він дозрів. З розсипним аналогічна історія. Але лежить він у великих судинах з кераміки з кришками, що «дихають».
Якими бувають розсипні пуери
Різновидів багато. Найчастіше зустрічається:
- Звичайний розсипний із кущової сировини.
- Гунтін, з крихітними бруньками.
- Да Цзинь Я (Да Цзинь Хао), з великими бруньками, покритими ворсом.
- Ча Тоу, пуерні голови або чайні грудки, утворюються на етапі вологого скиртування.
Майже усі варіанти розсипного пуера родом з провінції Юньнань, а точніше – з Менхая. У місцевих садах чудова сировина. Якщо зібрати її ранньою весною, майже до середини літа вона дозріватиме. Так вдається перечекати дощові дні, коли складно правильно організувати повільне вологе скиртування.
«Ніжність» пуеру
В Китаї пуер оцінюють ще й за цим критерієм. Причому виділяють цілих 11 категорій. Враховують вміст бруньок, вологість та наявність ворсу.
Але важлива не тільки якість сировини, багато залежить від технології. Неправильною обробкою можна зіпсувати найніжніше листя з бруньками. Правильною вдасться отримати ідеальний баланс смаку та аромату. І, звичайно, готовий чай потрібно належно зберігати, ми також про це дбаємо.
Чим розсипний пуер краще за пресований
Якщо порівнювати розсипний пуер з млинцями, цеглою та точами, можна виділити дві переваги:
- У розсипні купажі складніше додати погану сировину. Тут помітно усе: сміття, крихту, нестачу бруньок і велику кількість живців.
- Такий пуер простіше заварити. Не треба витрачати час, відламуючи шматочок від млинця. Не розсипаються крихти. Простіше відміряти 1-2 чайні ложки і вгадати з міцністю напою.
- Ще важливо враховувати, що розсипні сорти швидше та рівномірніше дозрівають. У млинця через неоднаковий доступ повітря «смак зрілості» зовнішня та внутрішня сторона набирають з різною швидкістю. Це не можна вважати плюсом чи мінусом, просто особливість. Тому корж іноді має сенс залишати на зберігання, у нього більший потенціал. Якісний розсипний пуер краще пити одразу і не зберігати довго.
Розсипний пуер ідеально підходить для купажів. Майстер з виготовлення чаю подібно до парфумера змішує одне листя з іншим, щоб підкреслити якісь ноти і глибину смаку, посилити аромат. Виходять яскраві, цікаві поєднання.
В асортименті Tae Tea є кілька видів розсипного пуеру. Ціна залежить від низки чинників. Головні критерії – сировина та її вік. Важливо де росте чай – плантаційні посадки, гірські сади. Перш ніж натиснути кнопку «Купити», ознайомтеся з описом, ми завжди розповідаємо про головні особливості чаю.