Пуер розсипний: яким буває та чим він кращий за пресований

Пуер розсипний: яким буває та чим він кращий за пресований

Найчастіше ми бачимо пуер у млинці або точці. Але розсипний, зазвичай це Шу, не менш смачний. За його створення пропускають етап пресування. Все інше, підв'ялювання, сушіння, постферментація, проходить за класичною схемою.

Якщо чай виготовляють якісно, ​​пресований пуер відправляють на склад, щоб він дозрів. З розсипним аналогічна історія. Але лежить він у великих судинах з кераміки з кришками, що «дихають».

Якими бувають розсипні пуери

Різновидів багато. Найчастіше зустрічається:

  • Звичайний розсипний із кущової сировини.
  • Гунтін, з крихітними бруньками.
  • Да Цзинь Я (Да Цзинь Хао), з великими бруньками, покритими ворсом.
  • Ча Тоу, пуерні голови або чайні грудки, утворюються на етапі вологого скиртування.

Майже усі варіанти розсипного пуера родом з провінції Юньнань, а точніше – з Менхая. У місцевих садах чудова сировина. Якщо зібрати її ранньою весною, майже до середини літа вона дозріватиме. Так вдається перечекати дощові дні, коли складно правильно організувати повільне вологе скиртування. 

розсипний пуер - TheTea

«Ніжність» пуеру

В Китаї пуер оцінюють ще й за цим критерієм. Причому виділяють цілих 11 категорій. Враховують вміст бруньок, вологість та наявність ворсу.

Але важлива не тільки якість сировини, багато залежить від технології. Неправильною обробкою можна зіпсувати найніжніше листя з бруньками. Правильною вдасться отримати ідеальний баланс смаку та аромату. І, звичайно, готовий чай потрібно належно зберігати, ми також про це дбаємо.

Чим розсипний пуер краще за пресований

Якщо порівнювати розсипний пуер з млинцями, цеглою та точами, можна виділити дві переваги:

  • У розсипні купажі складніше додати погану сировину. Тут помітно усе: сміття, крихту, нестачу бруньок і велику кількість живців.
  • Такий пуер простіше заварити. Не треба витрачати час, відламуючи шматочок від млинця. Не розсипаються крихти. Простіше відміряти 1-2 чайні ложки і вгадати з міцністю напою.
  • Ще важливо враховувати, що розсипні сорти швидше та рівномірніше дозрівають. У млинця через неоднаковий доступ повітря «смак зрілості» зовнішня та внутрішня сторона набирають з різною швидкістю. Це не можна вважати плюсом чи мінусом, просто особливість. Тому корж іноді має сенс залишати на зберігання, у нього більший потенціал. Якісний розсипний пуер краще пити одразу і не зберігати довго.

Розсипний пуер ідеально підходить для купажів. Майстер з виготовлення чаю подібно до парфумера змішує одне листя з іншим, щоб підкреслити якісь ноти і глибину смаку, посилити аромат. Виходять яскраві, цікаві поєднання.

В асортименті Tae Tea є кілька видів розсипного пуеру. Ціна залежить від низки чинників. Головні критерії – сировина та її вік. Важливо де росте чай – плантаційні посадки, гірські сади. Перш ніж натиснути кнопку «Купити», ознайомтеся з описом, ми завжди розповідаємо про головні особливості чаю.