Що таке молочний улун та як роблять знаменитий чай?
Молочний улун – китайський чай, улюбленець європейців. Саме улуни стали першими церемоніальними чаями. Молочний з'явився значно пізніше і зараз основні покупці цього сорту – іноземці.
Про вражаючий чай з нотками затишній карамелі розповідають легенди. Деякі з них викликають посмішку. Але дехто як і раніше вірить у загадковий спосіб виготовлення напою. Як роблять молочний улун? У цій статті розповімо чисту правду.
Легенда про походження молочного улуна
Кажуть, улун з'явився, коли Місяць закохався у комету, що пролетіла у нього над головою. З горя Місяць пролив молочні сльози, які застигли на чайних полях. Вони висушили листя і надали їм ніжного вершкового аромату.
Разом з цією легендою в народі прижився й інший міф про те, що улун виготовляють з додаванням вершків, молока – сухого або натурального. Але це всього лише маркетингові казки. «Смачна» історія збільшує попит на незвичайний чай. Ми не будемо підтримувати вигадки і розповімо, як роблять чай молочний улун насправді.
Що це за чай – молочний улун і як його роблять
Улуни – особлива група чаїв, які називають бірюзовими. Вони відрізняються середнім ступенем ферментації. Чайний лист окислюється сильніше, ніж в зелених сортах, але значно слабше чорних. Легендарні бірюзові чаї бувають темними і світлими. Молочний відноситься саме до світлих сортів. У нього смарагдові чаїнки, скручені в тугі намистини (сферична скрутка).
Якщо ви любите ніжні, ароматні чаї, обов'язково спробуйте молочний улун, як роблять цей сорт розповідаємо нижче:
- Збирають сировину. Улуни вирощують переважно в провінції Фуцзянь і на острові Тайвань.
- Відбирають соковиті, зрілі і досить великі листки, без бруньок. Далі молочний улун роблять як класичний бірюзовий сорт: сушать на сонці, мнуть, скручують і злегка обсмажують, але не до значного потемніння.
- Чаїнки ароматизують. Ні, їх не поливають молоком, не вимочують у вершках, просто додають ароматизатори. Усі молочні улуни містять добавки. Від їх якості та особливостей і залежить аромат чаю. Він може пахнути вершками, молочним шоколадом, карамеллю, отримати чарівні молочно-горіхові відтінки. Звичайно, в добротних сортах і добавки якісні, причому використовуються в міру і не перекрикують смак улуна.
Молочний улун роблять як чай, який сподобається європейцям. Китайці звикли пити чаї без цукру і добавок, прислухатися до відтінків смаку, оцінювати півтони в ароматі. Ми віддаємо перевагу яскравим, виразним смакам і молочний улун ідеально вписується в європейську чайну традицію. Недарма він став популярним напоєм у наших кафе та ресторанах.
Як і інші бірюзові чаї, молочний улун корисний. Зміцнює імунітет, очищає кров, покращує травлення і просто піднімає настрій фантастичним ароматом.