Користь і шкода зеленого чаю
Зелений чай програє за популярністю чорному, хоча користі у ньому більше. Наприклад, концентрація вітаміну С вища у 10 разів. Напій покращує роботу мозку, зміцнює судини, уповільнює старіння, допомагає зберегти стрункість та запобігти ряду хвороб, включаючи діабет.
У цій статті познайомимо з хімічним складом зеленого чаю, розповімо про його користь і пояснимо, кому небажано захоплюватися ароматним напоєм.
Вміст корисних речовин у зеленому чаї
Про користь зеленого чаю для імунітету, серця та організму загалом знали ще у минулому столітті. Але тоді називали до 5 цінних компонентів у його складі, зараз доведено, що їх понад 300.
Хімічний склад свіжого та обробленого чайного листа відрізняється. У процесі ферментації утворюються нові сполуки, що виділяються (екстрагуються) у настій при заварюванні.
Склад зеленого чаю – основні речовини:
- Кофеїн. У зелених сортах міститься його аналог, алкалоїд теїн. Завдяки цьому компоненту зелений чай тонізує м'якше, ніж кава. Теїн не накопичується в організмі і не викликає отруєння при надмірному вживанні.
- Теофілін та теобромін. Також алкалоїди, мають судинорозширювальну дію і виводять надлишок вологи. Чи є зелений чай сечогінним? Так, зважайте на це, влаштовуючи чаювання перед сном.
- Танін чи теотанін. Дубильна речовина надає терпкого смаку. Найбільша концентрація таніну у високогірних сортах, ось чому користь китайського зеленого чаю з добірної сировини вища. Він корисний для шлунка та травлення, зміцнює стінки судин, виводить токсичні речовини.
- Катехіни. Довгий час цілющі властивості зеленого чаю приписували лише цій складовій теїнового комплексу. Катехіни використовують як компонент ліків для хворих на нефрити, мігрені, гіпертонію, набряклість судинного походження, порушення капілярної проникності.
- Вітамін Р. Важливим є для злагодженої роботи систем організму. У зелених сортах його більше, ніж у чорних. Якщо випивати щодня 3-4 чашки добротного зеленого чаю, забезпечите добову потребу у цьому вітаміні, а поєднання з аскорбіновою кислотою посилить його ефективність.
- Вітаміни: С, групи В, К, Е та інші, більшість «вимивається» з листя в настій ефективною концентрацією. Вітаміну С у складі зелених сортів у 10 разів більше, ніж у чорних.
- Білкові речовини та 17 амінокислот, включаючи глютамінову, без якої нервова система не може нормально функціонувати.
- Мінеральні речовини: фтор, натрій, йод, кремній, фосфор, мідь, калій та інші. Захищають зубну емаль від карієсу, живлять нервові тканини, служать для профілактики атеросклерозу, зміцнюють серцево-судинну систему.
- Органічні кислоти: лимонна, бурштинова, яблучна, щавлева. Підсилюють лікувальні властивості зеленого чаю та роблять його цінною добавкою для здорового харчування.
Ефірні масла надають оригінального смаку, стимулюють мозкову активність, перешкоджають утворенню каменів у сечовому міхурі та нирках.
- Пігменти: хлорофіл, ксантофіл, каротин, теарубігіни та теафлавін, який руйнується, якщо зберігати продукт неправильно.
Зелений чай: користь для організму
Користь зеленого чаю – не магія, а комплексна дія натуральних речовин, багато з яких діють для профілактики хвороб.
Чим корисний зелений чай для організму загалом:
- Протизапальна дія. У китайській народній медицині зелені сорти застосовують як жарознижувальне, щоб зупинити кров, прискорити загоєння ран.
Пийте зелений чай для імунітету та профілактики раннього старіння. Катехіни не дають вільним радикалам ушкоджувати клітини. У цьому користь зеленого чаю для жінок, якщо вживати його регулярно, старіння сповільнюється, шкіра виглядає посвіжілою, дрібні зморшки розгладжуються.
- Покращує концентрацію, працездатність, пам'ять. Тонізуюча дія зеленого чаю проганяє сонливість. Після чаювання виробляється більше дофаміну та знижується синтез аденозину, речовини, яка гальмує нервову систему.
- Піднімає настрій. Підлаштовуючись під самопочуття, зелений чай заспокоює або бадьорить. Завдяки L-теаніну гармонізує, знімає стрес.
- Очищує організм. Користь зеленого чаю для здоров'я полягає ще й у здатності виводити токсичні речовини, наприклад, радіоактивні частки.
- Допомагає зберегти стрункість. Чи корисно пити зелений чай для схуднення? Так, якщо поєднувати з правильним харчуванням та фізичною активністю. Він прискорить метаболізм та розщеплення жирів, щоб калорії не осідали зайвими кілограмами на проблемних місцях.
Зелений чай для профілактики та боротьби з хворобами
- Діє для терапії деменції. Катехіни покращують когнітивні функції, захищаючи нейрони мозку від руйнування. Це дозволяє уникнути розвитку синдромів Паркінсона та Альцгеймера. Щоб лікувальні властивості зеленого чаю виявилися, пийте його щодня.
- Знижує ризик онкологічних захворювань. Фахівці американського інституту раку з'ясували, що поліфеноли захищають від ультрафіолету та не дають розвиватися атиповим клітинам. Антиоксиданти загальмовують окисні процеси. Проте зелені сорти – не ліки, механізм протипухлинної дії остаточно не вивчений.
- Освіжає порожнину рота, зберігає зубну емаль, бореться із неприємним запахом з рота. Катехіни не дають розвиватися стрептококовим бактеріям, які викликають карієс.
- Стабілізує вироблення інсуліну. Експерименти японських вчених підтверджують, що зелені сорти знижують ризик розвитку діабету.
- Оздоровлює серцево-судинну систему. Підтримує еластичність судин, бореться з утворенням атеросклеротичних бляшок, служить для профілактики інсульту та серцевих недуг.
- Корисний при шкірних захворюваннях. Зелений чай заспокоює запалення, прискорює регенерацію клітин, допомагає при псоріазі. Можна використовувати настій для догляду за шкірою як тонік.
Шкода зеленого чаю
Зелений чай може зашкодити при надмірному вживанні або якщо у вас хронічна гіпертонія, загострення проблем із печінкою, нирками, жовчним.
Норма для здорової людини – 3-4 чашки на день.
Що буде, якщо пити багато зеленого чаю, особливо за підвищеної чутливості до кофеїну? Відчуєте тривожність, нудоту, не можете заснути.
Відмовтеся від зелених сортів, коли приймаєте ліки, що розріджують кров, інакше їх ефективність знизиться. Не поєднуйте чай з кавою та енергетиками, щоб не створювати додаткове навантаження на серце.
Пам'ятайте, що напій має сечогінну дію, в цьому і плюс, і мінус зеленого чаю. Він очищає нирки, допомагає вивести зайву вологу. Але із сечею «вимиваються» мікроелементи: кальцій, залізо, магній. Якщо пити чай без міри, електролітний баланс порушується, організм не встигає поповнювати втрати. Тому важливо дотримуватися балансу.
Як пити зелений чай з максимальною користю для здоров'я
Щоб зелений чай максимально розкрив смак та поділився корисними властивостями, заварюйте і пийте його правильно.
- Використовуйте м'яку очищену воду. Не з-під крана, в ній багато жорстких домішок.
- Чай можна витримувати, як заведено в Європі, або заварювати методом проток, як роблять у Піднебесній. У другому випадку одна порція витримає кілька проток.
- Не можна витримувати надто довго, у смаку з'явиться гіркота.
- Не пийте остиглий, який покрився плівкою, у ньому вже немає користі.
- Поєднуйте чай із м'ятою, натуральними бутонами жасмину, медом.
Вибирайте якісні сорти з цільного листя та бруньок, зібраних на високогірних плантаціях. У пакетованих чаях може бути брухт, крихта та низькосортна сировина. Ось чому китайський зелений чай ніколи не фасують у пакетики.