властивості зв'язаного чаю

Корисні властивості зв'язаного чаю

У світі чайних традицій є унікальне явище – зв'язаний (в'язаний) чай, який китайці називають «квітучим дивом». Кожна кулька цього дивовижного напою зберігає в собі маленьку таємницю: при заварюванні вона плавно розкривається і з'являється яскрава квітка. Але в'язаний чай – це не просто красиве видовище. За ефектністю заварювання ховається цінний комплекс корисних властивостей, які припадуть до душі цінителям здорового харчування.

Нижче розповімо детальніше про зв'язаний чай – користь і шкода, як часто пити і кому краще відмовитися від цієї краси.

Чим корисний китайський чай квітка

Мистецтво створення зв'язаного чаю зародилося в китайській провінції Юньнань, де місцеві майстри століттями вдосконалювали техніку поєднання чайного листя з квітами.

Кожна кулька, кошик чи гриб – результат копіткої ручної роботи, що вимагає не лише старанності, але й глибокого розуміння властивостей різних компонентів.

Як правило, в основі композиції ніжне листя зеленого чаю, воно гнучке і легко піддається скручуванню. Також використовують сріблясті бруньки білих сортів Бай Ча, рідше – червоні Дянь Хуни та улуни.

Користь зв'язаного чаю доведена дослідженнями. Все справа в натуральних речовинах, які виділяються в напій і наділяють його цілющим потенціалом. Чай насичений антиоксидантами, в т.ч. епігалокатехіном галлата (EGCG). Нутриціологи відзначають особливу роль катехінів зв'язаного чаю в боротьбі з окислювальним стресом і передчасним старінням клітин.

Оскільки майстри додають у китайський чай квітку, користь зростає. Кожен бутон привносить унікальний набір біологічно активних речовин:

  • Лілія, традиційно використовувана в композиціях, містить рідкісні полісахариди, що зміцнюють імунітет.
  • Жасмин насичує напій ефірними оліями, що мають м'яку заспокійливу дію.
  • Квіти османтуса багаті нейропротективними сполуками, що покращують пам'ять і концентрацію.

Зв'язаний чай – користь для організму:

  • Прискорює метаболізм і нормалізує травлення, завдяки цьому простіше схуднути і зберегти фігуру.
  • Знижує рівень «поганого» холестерину, якщо пити регулярно.
  • Зменшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, зміцнює стінки судин.
  • Покращує когнітивні функції мозку завдяки синергії теаніну і кофеїну, зміцнює пам'ять, легше сконцентруватися на робочих завданнях.
  • Уповільнює процеси фотостаріння шкіри за рахунок високої антиоксидантної активності.

Протипоказання для вживання зв'язаного чаю

При всій користі зв'язаного чаю все ж є обмеження. Не захоплюйтесь чаєм у таких випадках:

  1. При наявності індивідуальної непереносимості компонентів. Статистика показує, що близько 3-5% людей можуть зіткнутися з алергічними реакціями на квіткові інгредієнти.
  2. У період вагітності та грудного вигодовування. Висока концентрація біологічно активних речовин, у тому числі кофеїну, може бути шкідливою для малюка і позначитися на виробленні молока.
  3. При загостренні захворювань шлунково-кишкового тракту. Таніни посилюють подразнення слизової оболонки.
  4. Людям з гіпертонією і тахікардією. Стимулюючі компоненти чаю можуть провокувати підвищення артеріального тиску.
  5. При порушеннях сну і підвищеній нервовій збудливості рекомендується утримуватися від вживання чаю у другій половині дня.

Але при дотриманні рекомендованого дозування (не більше 2-3 чашок на день) і відсутності протипоказань, ароматний зв'язаний чай залишається одним з найбезпечніших і корисних напоїв.

Заварюйте його в прозорому посуді – скляному чайнику, типоді або звичайному келиху. Так зможете милуватися красою квітки, що розкривається, прекрасний засіб від стресу і втоми.