Імбирний чай

Імбирний чай: користь, шкода, правила заварювання

Імбирний чай – один із найцінніших напоїв аюрведи, традиційної медицини Індії. У Європі він став справжнім відкриттям для тих, хто дбає про здоров'я. Цей зігріваючий настій, відомий людству вже понад 5000 років, містить більше 400 корисних сполук. 

Розберемося, чим корисний чай з імбиром, про які застережні заходи важливо пам'ятати. Також поділимося простими рецептами – як приготувати чай з коренем імбиру вдома.

У чому користь імбирного чаю для організму?

Якщо хочете збагатити раціон натуральним напоєм, спробуйте імбирний чай, користь якого зумовлена його багатим хімічним складом. Головна цінність – шогаол та алкалоїд гінгерол, протизапальні речовини, які виділяються з кореня.

Також у 100 грамах свіжого кореня містяться:

  • Вітаміни групи B, C, A.
  • Мінерали: магній, фосфор, залізо, калій.
  • Ефірні олії (до 3%).

Розібратися як зробити імбирний чай зможе навіть дитина. Кожне чаювання буде інвестицією в здоров'я та чудове самопочуття. Чай з імбиром – користь:

  • Прискорює метаболізм на 20-25%, допомагаючи позбутися зайвого жиру та зберегти стрункість.
  • Знижує рівень холестерину, нормалізує цукор у крові.
  • Покращує травлення, знімає тяжкість після жирної їжі.
  • Зміцнює імунітет.
  • Полегшує стан при нудоті, менструальному болю.
  • Має протизапальну дію.
  • Бореться з окислювальним стресом, продовжуючи молодість.

Напій порадує в будь-яку пору року. Але корисні властивості імбирного чаю особливо виручать у сезон інфекційних захворювань.

Імбирний чай при застуді

При перших симптомах застуди заваріть імбирний чай, рецепт можна обрати будь-який – краще з лимоном або травами. Напій подіє як природні ліки, активізуючи захисні сили організму.

Дослідження показують, що регулярне вживання чаю з імбиром допомагає скоротити тривалість застуди на 25-30%. Це відбувається завдяки потогінному ефекту та протизапальній дії. Також чай нормалізує температуру тіла і полегшує дихання при нежиті.

Імбирний чай і тиск

Як приготувати імбирний чай для нормалізації тиску? Додайте м'яту, мелісу, трохи меду. Напій розріджує кров, заспокоїть, розслабить, покращить кровообіг і послужить профілактикою утворення тромбів.

Але людям із серцево-судинними захворюваннями від регулярного вживання імбиру краще відмовитися до консультації з лікарем.

Шкода імбирного чаю

Перш ніж дізнатися, як зробити чай з імбиру, важливо врахувати протипоказання:

  • Виразкова хвороба шлунка.
  • Гастрит у стадії загострення.
  • Вагітність (особливо перший триместр).
  • Тяжкі захворювання серцево-судинної системи.
  • Індивідуальна непереносимість.

Ще одна категорія людей, яким чай з імбиром може принести не тільки користь, але й шкоду – ті, хто страждає на сечокам'яну хворобу. У корені є оксалати (солі щавлевої кислоти), вони здатні прискорити появу каменів.

Як пити чай з імбиром: найкращі рецепти

Аюрведа віддає перевагу не меленому імбиру в порошку, а саме свіжому кореню. Вважається, що в ньому більше користі для людей будь-якого віку і пити такий чай у теплому вигляді можна цілорічно. Тому замість купівлі порошку або готових пакетиків у магазині, пропонуємо розібратися як додавати імбир у чай вдома.

Є кілька легких у приготуванні рецептів.

Рецепт 1: класичний імбирний чай

Знадобиться свіжий корінь імбиру (2-3 см), вода (500 мл), лимон і мед за смаком.

Приготування:

  1. Очистити та нарізати імбир тонкими пластинками.
  2. Скип'ятити воду.
  3. Додати імбир і варити на повільному вогні 10-15 хвилин.
  4. Дати настоятися 5-7 хвилин.
  5. Додати лимон і мед.

Рецепт 2: пряний імбирний чай

Інгредієнти: корінь імбиру (3-4 см), вода (700 мл), чорний чай (2 ч.л.), паличка кориці, мед за смаком.

Приготування:

  1. Подрібнити імбир.
  2. Довести воду до кипіння.
  3. Додати всі інгредієнти.
  4. Варити 7-10 хвилин.
  5. Процідити, додати мед.

Рецепт 3: освіжаючий імбирний чай

Компоненти: імбир (4-5 см), вода (500 мл), зелений чай (1 ч.л.), м'ята (5-7 листочків), лайм (1/2).

Приготування:

  1. Натерти імбир.
  2. Залити окропом.
  3. Додати м'яту та зелений чай.
  4. Настоювати 10 хвилин.
  5. Додати сік лайма.

Як пити чай з імбиром? Найчастіше його п'ють теплим, але в освіжаючий варіант можна додавати кубики льоду. Будь-який рецепт легко адаптувати під свій смак, поєднуючи різні інгредієнти. Головне – дотримуватися міри: рекомендована дозування – не більше 3-4 чашок на день.

Регулярне вживання цього напою допоможе зміцнити імунітет, покращити травлення та зарядитися енергією на весь день.