
Імбирний чай: користь, шкода, правила заварювання
Імбирний чай – один із найцінніших напоїв аюрведи, традиційної медицини Індії. У Європі він став справжнім відкриттям для тих, хто дбає про здоров'я. Цей зігріваючий настій, відомий людству вже понад 5000 років, містить більше 400 корисних сполук.
Розберемося, чим корисний чай з імбиром, про які застережні заходи важливо пам'ятати. Також поділимося простими рецептами – як приготувати чай з коренем імбиру вдома.
У чому користь імбирного чаю для організму?
Якщо хочете збагатити раціон натуральним напоєм, спробуйте імбирний чай, користь якого зумовлена його багатим хімічним складом. Головна цінність – шогаол та алкалоїд гінгерол, протизапальні речовини, які виділяються з кореня.
Також у 100 грамах свіжого кореня містяться:
- Вітаміни групи B, C, A.
- Мінерали: магній, фосфор, залізо, калій.
- Ефірні олії (до 3%).
Розібратися як зробити імбирний чай зможе навіть дитина. Кожне чаювання буде інвестицією в здоров'я та чудове самопочуття. Чай з імбиром – користь:
- Прискорює метаболізм на 20-25%, допомагаючи позбутися зайвого жиру та зберегти стрункість.
- Знижує рівень холестерину, нормалізує цукор у крові.
- Покращує травлення, знімає тяжкість після жирної їжі.
- Зміцнює імунітет.
- Полегшує стан при нудоті, менструальному болю.
- Має протизапальну дію.
- Бореться з окислювальним стресом, продовжуючи молодість.
Напій порадує в будь-яку пору року. Але корисні властивості імбирного чаю особливо виручать у сезон інфекційних захворювань.
Імбирний чай при застуді
При перших симптомах застуди заваріть імбирний чай, рецепт можна обрати будь-який – краще з лимоном або травами. Напій подіє як природні ліки, активізуючи захисні сили організму.
Дослідження показують, що регулярне вживання чаю з імбиром допомагає скоротити тривалість застуди на 25-30%. Це відбувається завдяки потогінному ефекту та протизапальній дії. Також чай нормалізує температуру тіла і полегшує дихання при нежиті.
Імбирний чай і тиск
Як приготувати імбирний чай для нормалізації тиску? Додайте м'яту, мелісу, трохи меду. Напій розріджує кров, заспокоїть, розслабить, покращить кровообіг і послужить профілактикою утворення тромбів.
Але людям із серцево-судинними захворюваннями від регулярного вживання імбиру краще відмовитися до консультації з лікарем.
Шкода імбирного чаю
Перш ніж дізнатися, як зробити чай з імбиру, важливо врахувати протипоказання:
- Виразкова хвороба шлунка.
- Гастрит у стадії загострення.
- Вагітність (особливо перший триместр).
- Тяжкі захворювання серцево-судинної системи.
- Індивідуальна непереносимість.
Ще одна категорія людей, яким чай з імбиром може принести не тільки користь, але й шкоду – ті, хто страждає на сечокам'яну хворобу. У корені є оксалати (солі щавлевої кислоти), вони здатні прискорити появу каменів.
Як пити чай з імбиром: найкращі рецепти
Аюрведа віддає перевагу не меленому імбиру в порошку, а саме свіжому кореню. Вважається, що в ньому більше користі для людей будь-якого віку і пити такий чай у теплому вигляді можна цілорічно. Тому замість купівлі порошку або готових пакетиків у магазині, пропонуємо розібратися як додавати імбир у чай вдома.
Є кілька легких у приготуванні рецептів.
Рецепт 1: класичний імбирний чай
Знадобиться свіжий корінь імбиру (2-3 см), вода (500 мл), лимон і мед за смаком.
Приготування:
- Очистити та нарізати імбир тонкими пластинками.
- Скип'ятити воду.
- Додати імбир і варити на повільному вогні 10-15 хвилин.
- Дати настоятися 5-7 хвилин.
- Додати лимон і мед.
Рецепт 2: пряний імбирний чай
Інгредієнти: корінь імбиру (3-4 см), вода (700 мл), чорний чай (2 ч.л.), паличка кориці, мед за смаком.
Приготування:
- Подрібнити імбир.
- Довести воду до кипіння.
- Додати всі інгредієнти.
- Варити 7-10 хвилин.
- Процідити, додати мед.
Рецепт 3: освіжаючий імбирний чай
Компоненти: імбир (4-5 см), вода (500 мл), зелений чай (1 ч.л.), м'ята (5-7 листочків), лайм (1/2).
Приготування:
- Натерти імбир.
- Залити окропом.
- Додати м'яту та зелений чай.
- Настоювати 10 хвилин.
- Додати сік лайма.
Як пити чай з імбиром? Найчастіше його п'ють теплим, але в освіжаючий варіант можна додавати кубики льоду. Будь-який рецепт легко адаптувати під свій смак, поєднуючи різні інгредієнти. Головне – дотримуватися міри: рекомендована дозування – не більше 3-4 чашок на день.
Регулярне вживання цього напою допоможе зміцнити імунітет, покращити травлення та зарядитися енергією на весь день.