Гайвань: що це, як користуватися, правила вибору
Китайська чайна церемонія відрізняється від класичних європейських чаювань набором посуду та аксесуарів. Для організації простору розставляють чабань (чайну дошку) і фігурки, замість чашок - піали, замість традиційного чайника можуть використовувати заварювання в гайвані.
Навіщо потрібна гайвань, як приготувати чай за її допомогою і на що звернути увагу при виборі? Розповідаємо в цій статті.
Що таке гайвань?
Гайвань - це китайський посуд для заварювання чаю. Дослівно 盖碗 перекладається як піала (вань, 碗) і кришка (гай, 盖). У Піднебесній зустрічаються й інші назви: цзю чжун (посудина для замикання жару) і сань цхай вань (чаша 3-х основ). Підходить як для церемоніальних, так і для повсякденних чаювань.
Обговорюючи, що таке гайвань, важливо розуміти, що це не один предмет посуду, а цілих три: блюдце, чаша і менша за діаметром кришечка. Іноді два, без блюдця. Чашу використовують як чайник, гайвань допоможе заварити смачний чай методом проливів. Кришечка збереже тепло й аромат напою, також не дасть листю потрапити в настій. Блюдце слугує підставкою.
У китайській культурі вибір гайвані має не тільки практичне, а й символічне значення. Блюдце вважають символом землі, чаша - людина, а кришка - небо. Завдяки такому поєднанню розмірене заварювання чаю перетворюється на гармонізуюче дійство.
Історія гайвані
Історія гайвані почалася за часів династії Мін, близько 6 століть тому. Саме в цю епоху китайці почали активно виготовляти не тільки пресовані, а й розсипні сорти. Заварювання чаю в гайвані виявилося зручнішим, ніж просто в чашці. Щоб чаїнки не потрапляли в настій, конструкцію доповнили кришечкою. Можна було просто зрушити її і пити чай, не переливаючи в піалу.
Розібравшись як заварювати чай у гайвані, у процедуру почали вносити корективи. Так з'явився сичуаньський спосіб, названий на честь провінції Сичуань. Місцеві жителі готували чай у гайвані, відпивали приблизно 2/3 і доливали окріп знову. У провінції Фуцзянь до XVI-XVII століть прижилася церемонія "пін ча з гайванню". Там її використовували як чайник, розливаючи напій у піали. Оскільки заливали заварку крутим окропом, почали використовувати блюдце.
Як вибрати гайвань?
З кераміки, глини, скла або порцеляни, лаконічна або з витонченим декором - не можна сказати однозначно, яка гайвань краща. Вибирайте ту, що подобається зовні. Є кілька моментів, які варто врахувати під час купівлі:
Стандартний об'єм гайвані 80-200 мл. Компактні підійдуть для чаювань наодинці, для заварювання чаю в компанії обирайте побільше.
Якщо у вас маленька гайвань, а потрібно приготувати чай для 2-х і більше учасників, використовуйте чахай або посуд справедливості. Злийте туди кілька заварювань проливами і потім розподіліть по піалах гостей.
Порцелянова гайвань ідеальна для тих, хто тільки знайомиться з чайною культурою. Білизна порцеляни ефектно відтіняє відтінок настою, на кришечці осідає чистий аромат, який приємно вивчати або "куштувати", як кажуть китайці.
Керамічні гайвані часто покривають глазур'ю. Вони відмінно тримають тепло, завдяки пористій структурі можуть вбирати аромат чаю - смак розкривається об'ємно.
Скляна гайвань - універсальний бюджетний варіант. Не вбирає запахи, невибаглива в догляді, дає змогу спостерігати за красою чаїнок, що розкриваються.
Спочатку визначте для чого потрібна гайвань (сорти чаю, кількість учасників чайної церемонії), потім обирайте модель, так не промахнетеся.
Використання гайвані
Практично будь-який китайський чай допоможе приготувати гайвань, як користуватися розповімо нижче. Якщо віддаєте перевагу певним сортам, враховуйте особливості матеріалу, з якого виготовляють цей посуд.
Як вибрати гайвань для певного виду чаю:
Тонкостінна гайвань із порцеляни чудово заварить світлі чаї та сорти з витонченим смаком, які небажано заливати крутим окропом. У ній готують зелені, жовті, білі чаї, світлі улуни і Шени.
Гайвані з кераміки добре "дихають" і зберігають тепло краще за порцелянові. Підійдуть як для сортів слабкої ферментації, так і для Шу пуерів і темних бірюзових чаїв.
Ісинську глину для гайвані використовують рідко. Якщо придбаєте такий екземпляр, пам'ятайте, що з часом поверхня вбиратиме ефірні олії чаю - "напрацьовуватиметься", як і ісинські чайники. Ідеально для зістарених Шенів, Шу, червоних сортів.
Заварювання чаю в гайвані
Якщо ви вже вибрали гайвань, як заварювати розібратися нескладно. Але важливо не забувати, що температура води, тривалість і кількість проливів залежить від сорту.
Прогрійте гайвань, обдавши її гарячою водою. Чай буде розкриватися рівномірно.
Помістіть у порожню гайвань потрібну кількість заварки, орієнтуючись на бажану міцність. Закрийте чашу кришечкою і струсіть чаїнки. Підніміть кришечку і вдихніть аромат зігрітого листя.
Залийте воду в гайвань, щоб вона не доходила до обідка приблизно на 1 см. Закрийте кришечку і почекайте, поки чай завариться.
Зсуньте кришку і злийте настій крізь щілину, щоб чаїнки залишилися в гайвані для наступної протоки.
Повторюйте протоки потрібну кількість разів, поки чай не втратить смак і аромат.
Після чаювання сполосніть гайвань чистою водою і дайте їй висохнути. Хімічними засобами краще не чистити, наліт добре прибере харчова сода. Догляд за глиняною гайванню такий самий, як і за чайником із глини.
Як правильно тримати гайвань
Як тримати гайвань, щоб майстерно заварювати чай? Є два способи:
Двома руками. Відсунути кришечку, щоб утворилася щілина для зливу, і далі притримувати гайвань руками. Вказівний і середній пальці подушечками фіксують найширшу частину чаші. Або притримують дно, а великі пальці - кришку. Наливаючи настій, нахиляємо гайвань до себе. Упевнені чаємани можуть спробувати зливати в інший бік - від себе.
Однією рукою. Кришечку рухаємо у напрямку вглиб долоні. Мізинець, вказівний і середній притримують дно, великий на кришечці.
Намагайтеся брати гарячу гайвань кінчиками пальців, не зливайте чай різко і стежте, щоб пара не обпекла долоні.