 
 
Гайвань: що це, як користуватися, правила вибору
Китайська чайна церемонія відрізняється від класичних європейських чаювань набором посуду та аксесуарів. Для організації простору розставляють чабань (чайну дошку) і фігурки, замість чашок - піали, замість традиційного чайника можуть використовувати заварювання в гайвані.
Навіщо потрібна гайвань, як приготувати чай за її допомогою і на що звернути увагу при виборі? Розповідаємо в цій статті.

Що таке гайвань?
Гайвань - це китайський посуд для заварювання чаю. Дослівно 盖碗 перекладається як піала (вань, 碗) і кришка (гай, 盖). У Піднебесній зустрічаються й інші назви: цзю чжун (посудина для замикання жару) і сань цхай вань (чаша 3-х основ). Підходить як для церемоніальних, так і для повсякденних чаювань.
Обговорюючи, що таке гайвань, важливо розуміти, що це не один предмет посуду, а цілих три: блюдце, чаша і менша за діаметром кришечка. Іноді два, без блюдця. Чашу використовують як чайник, гайвань допоможе заварити смачний чай методом проливів. Кришечка збереже тепло й аромат напою, також не дасть листю потрапити в настій. Блюдце слугує підставкою.
У китайській культурі вибір гайвані має не тільки практичне, а й символічне значення. Блюдце вважають символом землі, чаша - людина, а кришка - небо. Завдяки такому поєднанню розмірене заварювання чаю перетворюється на гармонізуюче дійство.
Історія гайвані
Історія гайвані почалася за часів династії Мін, близько 6 століть тому. Саме в цю епоху китайці почали активно виготовляти не тільки пресовані, а й розсипні сорти. Заварювання чаю в гайвані виявилося зручнішим, ніж просто в чашці. Щоб чаїнки не потрапляли в настій, конструкцію доповнили кришечкою. Можна було просто зрушити її і пити чай, не переливаючи в піалу.
Розібравшись як заварювати чай у гайвані, у процедуру почали вносити корективи. Так з'явився сичуаньський спосіб, названий на честь провінції Сичуань. Місцеві жителі готували чай у гайвані, відпивали приблизно 2/3 і доливали окріп знову. У провінції Фуцзянь до XVI-XVII століть прижилася церемонія "пін ча з гайванню". Там її використовували як чайник, розливаючи напій у піали. Оскільки заливали заварку крутим окропом, почали використовувати блюдце.

Як вибрати гайвань?
- З кераміки, глини, скла або порцеляни, лаконічна або з витонченим декором - не можна сказати однозначно, яка гайвань краща. Вибирайте ту, що подобається зовні. Є кілька моментів, які варто врахувати під час купівлі: 
- Стандартний об'єм гайвані 80-200 мл. Компактні підійдуть для чаювань наодинці, для заварювання чаю в компанії обирайте побільше. 
- Якщо у вас маленька гайвань, а потрібно приготувати чай для 2-х і більше учасників, використовуйте чахай або посуд справедливості. Злийте туди кілька заварювань проливами і потім розподіліть по піалах гостей. 
- Порцелянова гайвань ідеальна для тих, хто тільки знайомиться з чайною культурою. Білизна порцеляни ефектно відтіняє відтінок настою, на кришечці осідає чистий аромат, який приємно вивчати або "куштувати", як кажуть китайці. 
- Керамічні гайвані часто покривають глазур'ю. Вони відмінно тримають тепло, завдяки пористій структурі можуть вбирати аромат чаю - смак розкривається об'ємно. 
- Скляна гайвань - універсальний бюджетний варіант. Не вбирає запахи, невибаглива в догляді, дає змогу спостерігати за красою чаїнок, що розкриваються. 
Спочатку визначте для чого потрібна гайвань (сорти чаю, кількість учасників чайної церемонії), потім обирайте модель, так не промахнетеся.
Використання гайвані
Практично будь-який китайський чай допоможе приготувати гайвань, як користуватися розповімо нижче. Якщо віддаєте перевагу певним сортам, враховуйте особливості матеріалу, з якого виготовляють цей посуд.
Як вибрати гайвань для певного виду чаю:
- Тонкостінна гайвань із порцеляни чудово заварить світлі чаї та сорти з витонченим смаком, які небажано заливати крутим окропом. У ній готують зелені, жовті, білі чаї, світлі улуни і Шени. 
- Гайвані з кераміки добре "дихають" і зберігають тепло краще за порцелянові. Підійдуть як для сортів слабкої ферментації, так і для Шу пуерів і темних бірюзових чаїв. 
- Ісинську глину для гайвані використовують рідко. Якщо придбаєте такий екземпляр, пам'ятайте, що з часом поверхня вбиратиме ефірні олії чаю - "напрацьовуватиметься", як і ісинські чайники. Ідеально для зістарених Шенів, Шу, червоних сортів. 
Заварювання чаю в гайвані
Якщо ви вже вибрали гайвань, як заварювати розібратися нескладно. Але важливо не забувати, що температура води, тривалість і кількість проливів залежить від сорту.
Прогрійте гайвань, обдавши її гарячою водою. Чай буде розкриватися рівномірно.
- Помістіть у порожню гайвань потрібну кількість заварки, орієнтуючись на бажану міцність. Закрийте чашу кришечкою і струсіть чаїнки. Підніміть кришечку і вдихніть аромат зігрітого листя. 
- Залийте воду в гайвань, щоб вона не доходила до обідка приблизно на 1 см. Закрийте кришечку і почекайте, поки чай завариться. 
- Зсуньте кришку і злийте настій крізь щілину, щоб чаїнки залишилися в гайвані для наступної протоки. 
- Повторюйте протоки потрібну кількість разів, поки чай не втратить смак і аромат. 
Після чаювання сполосніть гайвань чистою водою і дайте їй висохнути. Хімічними засобами краще не чистити, наліт добре прибере харчова сода. Догляд за глиняною гайванню такий самий, як і за чайником із глини.
Як правильно тримати гайвань
Як тримати гайвань, щоб майстерно заварювати чай? Є два способи:
- Двома руками. Відсунути кришечку, щоб утворилася щілина для зливу, і далі притримувати гайвань руками. Вказівний і середній пальці подушечками фіксують найширшу частину чаші. Або притримують дно, а великі пальці - кришку. Наливаючи настій, нахиляємо гайвань до себе. Упевнені чаємани можуть спробувати зливати в інший бік - від себе. 
- Однією рукою. Кришечку рухаємо у напрямку вглиб долоні. Мізинець, вказівний і середній притримують дно, великий на кришечці. 
Намагайтеся брати гарячу гайвань кінчиками пальців, не зливайте чай різко і стежте, щоб пара не обпекла долоні.