Габа улун - як заварювати

Як заварювати чай Габа?

Габа (GABA, габарон) - унікальна категорія китайського чаю. Це улун, який виготовляють переважно на острові Тайвань.

Головна особливість цих оолонгів у підвищеному вмісті ГАМК, гамма-аміномасляної кислоти. Концентрація речовини підвищується завдяки тому, що під час обробки сировину поміщають у герметичну камеру без доступу кисню. Так габарон збагачується корисними властивостями. Щоб ефект напою проявився повною мірою, важливо знати, як правильно заварювати чай Габа.

Правила заварювання Габа чаю

Якісні Gaba-сорти мають заспокійливу, гармонізуючу дію. Покращують настрій, сон, концентрацію і пам'ять, знімають напругу і втому. Якщо вперше вирішили спробувати чай габа, як заварювати розібратися нескладно, допоможуть наші підказки.

як заварювати Габа улун

Як заварювати Габа улун - покрокова інструкція:

  • Обполосніть посуд окропом, щоб прогріти його.
  • Покладіть у заварник чай із розрахунку приблизно 10 грамів на 150 мл.
  • Долийте воду, але не крутий окріп, краща температура 90-95°С.
  • Першу протоку відразу ж злийте, так промиєте і розпарите чаїнки.
  • Другий пролив витримуйте від 15 секунд, з четвертого від 40 секунд.

При цьому способі приготування настій буде в міру насиченим. Щоб отримати більш концентрований чай, збільшуйте кількість заварки до 15 грамів, підвищіть температуру води до 98 градусів і настоюйте улун довше, до хвилини.

заварювання Габа улуна

Вибираючи Габа улун, як заварювати розповіли вище, звертайте увагу на якість чаю. Ступінь ферментації та обсмажування улуна може відрізнятися, темні сорти можна заварювати гарячішою водою. Для приготування використовуйте м'яку питну, але не мінеральну. Тоді смак улуна розкриється максимально повно.
Щоб отримати користь від Габи, випивайте 1-2 чашки на день, не зловживаючи. У період загострення хронічних захворювань і грудного вигодовування попередньо проконсультуйтеся з лікарем.

Як заварити в чашці

Якщо немає часу на повноцінну чайну церемонію, варто розібратися як заварювати Габа чай європейським методом - настоюванням. Загалом чай невибагливий. Добре розкривається в глиняному чайнику, гайвані, порцеляновому, скляному посуді. Навіть якщо це звичайна чашка, беріть об'ємну, щоб чаїнки-кульки помістилися в розгорнутому вигляді.

Помістіть суху заварку в чашку, приблизно 5 грамів на 500 мл. Настоюйте за смаком. У скляному посуді простіше контролювати насиченість настою за кольором, щоб вчасно його злити. Що темніший чай, то він концентрованіший.

Заварювання в термосі

Якщо потрібен невибагливий сорт, спробуйте габа чай, як заварювати проливами і настоюванням розібратися нескладно. Улун підійде і для розміреної чайної церемонії, і щоб швидко підбадьоритися вранці або протягом дня.

Коли плануєте взяти чай із собою в офіс або на природу, приготуйте його звичайним методом (дивіться покрокову інструкцію як заварювати чай габа вище) і перелийте в термос. Так не перетримаєте настій, отримаєте смачний і корисний улун.

Крім того, зручно використовувати спеціальні ізіпоти (тіподи). Є моделі, які працюють за принципом термоса, але дозволяють заварити чай проливом, утримуючи чаїнки в окремій колбі. 

Шляхетний смак із фруктово-пряними відтінками, чистий аромат із нотами квітів і випічки, заспокоєння і позитивний настрій - цим потішить Габа чай, як заварити, розповіли в статті. Експериментуйте з пропорціями і часом витримки, щоб знайти власний ідеальний рецепт свіжозавареного габарона.