Фіолетовий Шен пуер: вся правда про пурпуровий пуер
Рідкісний вид пуера з пурпуровим відтінком росте в провінції Юньнань. Є кілька сортів: Цзи Ча, Цзи Я і найдорожчий – Цзи Чжуань. Незвичайний чай пресують у цеглини та коржики, продають розсипним. Завдяки дбайливій обробці, шикарному смаку та обмеженій кількості він завжди в ціні.
Як народжується пурпуровий пуер
Усі пурпурові пуери відносяться до категорії Шенів, але з унікальними характеристиками. Шу пуери з такої особливої сировини не створюють. Виготовляють їх із чайних кущів Camelliasinensis, «камелія китайська». Існує близько 200 видів рослин. Великим попитом користуються старі дерева, з такої сировини отримують пуери найвищої якості.
Кущі, з яких виготовляють улуни та зелені чаї, через постійні обрізки та пересадки особливо не розростаються. Проте столітні дерева в лісах Юньнані встигають стати повноцінними членами екосистеми, вони схрещуються і навіть мутують природним чином.
У листі та бруньках Camelliasinensis надлишок натуральних барвників, таких як у чорниці, вишні, винограді та ожині. Це антоціанові пігменти, які можуть ледь пофарбувати в червоно-фіолетовий молодий лист, а можуть поширитися на дерево повністю.
Ще недавно більшість виробників не надавали значення пурпуровому забарвленню сировини. Це листя часто відбраковували на етапі сортування або просто додавали до звичайних. Багато технологів і сьогодні змішують їх із зеленим чаєм, оскільки впевнені, що це надто рідкісна сировина і робити з неї окремий вид чаю немає сенсу. Однак, на щастя для гурманів, знаходяться майстри, які цінують пурпуровий пуер у чистому вигляді.
Колір чаю
Через трансформацію відтінків такий пуер називають чаєм трьох відтінкив. Обробка робить пурпурну сировину практично чорною. На темно-смарагдовому фоні ледь помітні характерні фіолетові прожилки. Але при заварюванні лист стає яскраво-зеленим. Сам напій із золотистими та мідними переливами.
Незалежно від пресування, цей пуер найчастіше зустрічається під назвами Цзи Ча (пурпурний чай) чи Цзи Я (пурпурні нирки). Але за фактом відрізняється лише сорт сировини, у смаку та дії особливої різниці немає.
Тільки з бруньок пуер роблять дуже рідко. Найчастіше так називають купаж, у якому їх трохи більше, ніж зазвичай.
Якість фіолетового пуеру
Важливо розуміти, що назва «пурпурний пуер» не є гарантією якості. Рідкісний чай також може бути неймовірно крутим або відверто посереднім. Все залежить від добротності сировини.
Важлива концентрація антоціанів та зміни, що відбуваються у сировині завдяки природному пігменту. Крім того, у купажі Цзи Я та Цзи Ча можуть бути листя та бруньки з молодих чи старих дерев, це теж має значення.
Смак
Пурпуровий пуер зазвичай ніжний і м'який на смак, з багатою різноманітністю відтінків. Він кардинально відрізняється від традиційного Шена, за винятком найдешевших купажів. На смак впливають багато факторів: якість ґрунту в місці зростання, вид дерев, технологія обробки сировини. Тому описати смакові відчуття неможливо.
Традиційно майстри в Юньнані створюють пурпурові чаї за тією ж технологією, що і Шени. Їх майже не піддають ферментації, намагаючись зберегти властивості та виправдати високу ціну пурпурового листя. Проте іноді технології намагаються розкрити потенціал незвичайного пуера шляхом експериментів. Є невеликі фабрики, де великий лист з диких дерев обробляють методом червоного чаю Дянь Хун. У результаті отримують вражаюче цікавий смак.
Цзи Чжуань – унікальний пурпурний пуер
Про сорти Цзи Ча та Цзи Я ми розповідали вище. Цзи Чжуань – щось особливе. Щоб створити такий пурпуровий пуер, китайські чайні майстри витратили не один рік.
Вперше повністю пурпурові дерева виявили у районі Наньнуо ще у 50-х роках. То була перша знахідка фахівців Юньнаньського НДІ Пуера. Повторні експедиції не дали результатів. Але навесні 1985 року вчені натрапили на диво-рослину в гущі Менхайських плантацій. Новий сорт із пурпуровим стеблом, листям та бруньками назвали Цзи Чжуань.
Деревам потрібні особливі умови для зростання: волога, тепло та певний рівень pH. Вони ростуть на висоті від 800 до 2 тисяч над рівнем моря і відносно стійкі до спеки та холоду. Довгий час монополістом на виробництво та продаж цього сорту залишався Юньнанський НДІ. З 2000 плантації розширилися, сьогодні їх можна знайти в округах Баошань, Пуер, Ліньцан. Але Цзи Чжуань досі залишається рідкісним, а тому дорогим.
Купити справжній Цзи Чжуань практично неможливо. За рік виготовляють буквально кілька кілограмів. Його зберігають на невеликих чайних фабриках як елітне вино. Найчастіше такі купажі потрапляють до приватних колекцій.
Є надія, що найближчим часом молоді плантації, посаджені близько 10 років тому, почнуть давати більше сировини, і Цзи Чжуань стане доступнішим. Ним активно цікавляться виробники. Молоді купажі за якістю поступаються знаменитим першим млинцям від Ван Бін. І відрізняються за смаком від ексклюзивної партії із 30 млинців від Цзіноу Шань Ча Чан. Тим не менш, навіть молодий сорт цього пурпурового пуеру – знахідка.
Цінують Цзи Чжуань не лише за приголомшливий смак, а й за визначні властивості. Висока концентрація антоціанів та флавоноїдів робить його потужним антиоксидантом.
Користь пурпурового пуеру
Як уже згадувалося, будь-який сорт пурпурового пуеру, будь то найцінніший Цзи Чжуань або Цзи Ча або Цзи Я, набуває характерного відтінку завдяки наявності натуральних пігментів – антоціанів.
Залежно від кислотності навколишнього середовища він здатний змінювати колір від червоного до фіолетового. Найчастіше антоціани зустрічаються у ягодах. Рідше – у квітах, наприклад, фіалках, а також коренях. Для молодої рослини пігмент необхідний як захист від ультрафіолету. Але лише до того часу, поки починає вироблятися хлорофіл.
- Антоціани, як і катехіни, належать до групи флавоноїдів. Їх виробляє сама рослина, але для неї вони не є життєво важливими. Унікальні молекули вперше виявив Альберт де Сент-Дьєрді. У 1937 році за відкриття флавоноїдів та вивчення їхньої користі для людини вчений отримав Нобелівську премію.
- Останні 15 років властивості флавоноїдів активно вивчаються. Як виявилося, вони мають протизапальний, антибактеріальний, противірусний, судинорозширюючий, протиалергічним ефектом.
- Оскільки у пурпуровому пуері флавоноїдів особливо багато, він здатний знижувати тиск та рівень холестерину, нормалізувати обмін речовин. Пригнічує викиди гістаміну та перешкоджає прояву алергічних реакцій.
- Зменшує ризик виникнення катаракти, хвороби Паркінсона та навіть утворення пухлин.