Фен Хуан Дань Цун - Самотні кущі з гори Фенікса
Чаї Дань Цун вирощують і виробляють лише в декількох повітах: Цяолін, Чаоань і Шаопін. Усі вони знаходяться на півдні Піднебесної, в сонячній провінції Гуандун.
Фен Хуан Дань Цун – найпопулярніший улун цієї категорії. Його називають гуандунським і феніксовим улуном, Чаочжоу Чапо, галюциногенним чаєм. Однак справжня назва «Fèng huáng dān cūn» перекладається як «Одинокий кущ з гори Фенікса».
Походження чаю
Як свідчать давні джерела, перші згадки про цей сорт з'явилися в 1278 році. Не обійшлося без легенди.
За переказами, син Чингізхана Хубілай переслідував китайського правителя Чжао Біна. Той намагався сховатися в горах Гуандуна, якраз на території нинішнього округу Чаочжоу. Після довгих мандрівок по важкодоступній місцевості він настільки занедужав, що піддані всерйоз занепокоїлися за його життя.
На щастя, втікачі опинилися на горі Фенікса (Фенхуаншань), яка вважається однією з п'яти священних вершин Піднебесної і здавна славиться потужною енергією Ці. Це ще й сплячий вулкан, який наділяє рослини силою та особливими властивостями. Дізнавшись про недугу правителя, місцеві жителі приготували для нього напій із листя куща від 100 хвороб.
Чжао Бін сів під старим чайним деревом і спробував живильний настій. Благородний чай мав чудовий аромат імператорської орхідеї та розкішний смак соковитих фруктів з імбирними нотками.
До правителя повернулися сили, хвороба відступила. Після цього він наказав розвивати чайну справу в цій мальовничій місцевості. Відтоді майстерність виготовлення дивовижних улунів передається тут із покоління в покоління.
Фен Хуан Дань Цун сьогодні
Кущі, з яких почалася історія знаменитого улуна, досі живі. Але їх суворо охороняють і не показують навіть туристам. Проте, як і у випадку з Да Хун Пао, є нащадки, отримані внаслідок вегетативного розмноження. З них уже багато років і збирають сировину.
Листя зривають на висоті до 1500 метрів над рівнем моря. Одинокі кущі – це насправді окремий вид чайних дерев з міцними стовбурами та гілками. Деяким більше 100 років. У таких двометрових «старожилів» листя досягає 10 сантиметрів у довжину. На горі Фенікс особливий клімат і насичений мікроелементами ґрунт. Через перепад температур у горах, навіть на відстані кількасот метрів одне від одного дерева дають чай із різним смаком.
Сорти
Під назвою Фен Хуан Дань Цун мається на увазі велике сімейство улунів. Це можна простежити за словосполученням: Фен Хуан – так позначають місцевість, Дань – перекладається як окремий, одинокий, Цун – розкидисте дерево. У кожного Одинокого куща свій смак і аромат: орхідеї, магнолії, жасмину, манго, персика, апельсина тощо. Тому листя з них збирають окремо і ніколи не змішують.
З одного дерева вдається отримати всього кілька кілограмів сировини. Цей улун дуже цінний. Нерідко гурмани замовляють партію чаю ще до збору. Навіть самі китайці не знають, скільки сортів існує. Кажуть, близько 80. Найпопулярніший родом із повіту Чаоань, росте біля селища Ші Гупін.
Як роблять Феніксовий улун
Тонкощів виготовлення майстри, звісно, не розкривають. Але основні етапи виробництва Фен Хуан Дань Цуна такі:
- Листя зривають кожного сезону. Осінні купажі цінуються за яскравий аромат і насиченість.
- Листя в'ялять на сонці. Так вони втрачають частину вологи.
- Ще одне в'ялення, але вже в приміщенні. Сировину розкладають на великих тацях із бамбука і чекають, поки в листі не оптимізується вологість.
- Після цього подв'ялене листя акуратно зминають вручну. Сировина виділяє сік, а потрапляння кисню через оболонку листа прискорює процеси ферментації. На деякий час майбутній улун ще залишають бродити, тобто ферментуватися.
- Коли настає час зупинити ферментацію, майстер відправляє партію сировини на обсмажування. Це нейтралізує характерний запах свіжого листа. Цей етап ще називають «вбивством зелені».
- Кожен листочок поздовжньо скручують, сировину досушують.
- Отриманий улун ще раз сортують і фасують.
У 1985 році Фен Хуан Дань Цун визнали одним із 16 найкращих чаїв Піднебесної. Він неординарний, зухвалий і такий, що запам'ятовується.
Відрізняється насамперед неймовірними відтінками аромату. При цьому він повністю натуральний, жодних квіткових чи фруктових добавок немає. Гра нюансів досягається виключно завдяки унікальній сировині та майстерності обробки. Як кажуть у Піднебесній, цей улун ще й тричі витривалий: витримує багаторазове заварювання, гарячу воду і тривале зберігання.
Корисні властивості чаю
У дивовижному улуна понад 400 хімічних сполук, які потрібні організму людини. Серед них йод, фосфор, селен, марганець, залізо, цілий комплекс вітамінів, поліфеноли, кофеїн.
Гуандунський чай підвищує імунітет, зміцнює стінки судин і волокнисті тканини. Завдяки марганцю, що сприяє засвоєнню вітаміну С, улун має протипухлинний вплив.
Феніксовий улун часто називають галюциногенним. Частково, це маркетинговий хід. Але те, що чай має надзвичайно сильний вплив – істинна правда.
Пийте його спокійно і без поспіху. Бажано в другій половині дня, щоб розслабитися і відновити сили. Відчуйте, як тіло наповнюється теплом, а в душі розливається приємна нега. Дарує відчуття затишку, створює атмосферу для щирого спілкування.
Заварювати чай краще очищеною водою, приблизно 90ºС. Кількість сухого чаю регулюйте на свій розсуд. Дехто любить міцний настій, тоді листя займають третину або навіть половину гайвані. Під час заварювання вони змінюють відтінок із шоколадного на насичено-зелений. Спокійно витримає до 8 проливів.