Дарджилінг – індійський чай з китайським корінням

Дарджилінг – індійський чай з китайським корінням

Якщо британський аристократ захоче почастувати вас хорошим чаєм, він напевно вибере дарджилінг. Цей сорт називають чайним шампанським. У нього золотистий настій, смак з нотками прянощів і відтінки мускатного винограду в ароматі.

Дарджилінг – це чорний чай з Індії. Але мало хто знає, що у нього китайські коріння. Інші індійські та цейлонські сорти виготовляють з сировини асамського різновиду чайного куща (assamica). І тільки цей – з листя і бруньок китайського різновиду (sinensis), завезеного з Піднебесної.

Історія чаю

Чай дарджилінг отримав назву на честь місцевості біля підніжжя Гімалайських гір, на заході Бенгалії. Цей край на кордоні з Тибетом довго залишався пусткою, поки британці не почали будувати санаторії для військових. Як виявилося, цілюще повітря і казкові пейзажі сприяли видужанню. Тоді вирішили – чому б не вирощувати тут чай.

ДарджилінгЗавозити саджанці та насіння Camellia sinensis з Китаю почали з 1834 року. Через 3 роки експериментів китайські рослини акліматизувалися і вийшов вдалий дарджилінг, чай почали регулярно поставляти у продаж. Для його вирощування та виготовлення активно наймали працівників з Непалу, а натхненні результатами чайні плантатори прийнялися освоювати сусідні землі.

Територія чайних садів стрімко зростала. У 1866 році налічувалося близько 40 плантацій, які виробляли 21 тонну продукту. У 1870 році обсяг виробництва збільшився майже в 3 рази. До того часу індійський чай дарджилінг отримав визнання в кращих лондонських салонах.

Поступово дарджилінг витіснили китайські сорти. Але в 1990-х роках про нього знову згадали і почався новий виток популярності. Сьогодні право виготовляти знаменитий чай отримують тільки сертифіковані господарства, їх близько 90. Причому 70% з них виготовляють екологічно чистий чай, відзначений сертифікатом «Органік».

Виробництво

Сировину збирають 4 рази на рік. Найвишуканішим вважається ранній чай (березень-квітень), другий збір (травень-червень) виходить насиченим. Потім починається сезон дощів смак буде простішим.

Ще у XIX столітті над технологією виготовлення чаю попрацювали інженери. Вперше в Індії почали використовувати механічне сортування і скручування сировини. Щоб забезпечити чайні фабрики електрикою, будували гідроелектростанції і турбіни. А ось збір чаю завжди залишався ручним. Зривають ніжні флеші, 2 листка і брунька. Щоб зробити 250 грамів чаю, знадобиться не менше 5 тисяч гілочок.

Більшість сортів чорного чаю – сильноферментовані. Для дарджилінга застосовують більш делікатну обробку, тому за властивостями він близький до улунів. Відрізняється категоріями чайного листа, буває цільнолистовим, ламаним, зустрічаються висівки.

Смак і властивості

Якщо ви в пошуках альтернативи каві, спробуйте дарджилінг, чай з корисними властивостями і тонізуючим ефектом.

  • Він також містить кофеїн, проганяє сонливість і покращує роботу мозку. 
  • Завдяки антиоксидантам допомагає очистити організм від токсинів.
  • Нормалізує обмін речовин.
  • Містить фториди і мінерали, які зміцнюють зубну емаль.
  • Має антибактеріальні властивості.
  • Зігріває в холодні дні.

Настій світлий – так і повинно бути, не намагайтеся настоювати його довше (як заварювати дарджилінг правильно розповімо нижче). У смаку легка терпкість, нотки мускату і ледь відчутні квіткові відтінки. Дарджилінг не рекомендується пити на голодний шлунок і перед сном.

Зберігання і заварювання

чорний чай ДарджилігЯкщо ви тільки купили дарджилінг і не плануєте випити весь запас за місяць, зберігайте його в герметичній упаковці. Підійде металізований пакет з затиском, жерстяна тара з щільною кришкою. Або банка зі скла, але залишайте її тільки в темному місці. Запечатаний чай зберігається до 2 років. Є витримані різновиди з категорії «Vintage», які покращують смак протягом 4-5 років.

Навіть якщо ви вперше пробуєте дарджилінг, як заварювати розберетеся без проблем, він непримхливий. Наші підказки:

  1. Використовуйте м'яку очищену (бутильовану, фільтровану) воду. 
  2. Заварюйте в просторому чайнику – листя розкриються і вивільнять аромат. Підійде гайвань, заварник з ісинської глини або тіпод.
  3. Не заливайте крутим окропом, дайте воді охолонути 5 хвилин до 85-90С.
  4. На 200 мл достатньо 5 грамів заварки. Але не бійтеся експериментувати і знайдете свій ідеальний варіант.
  5. Перший пролив відразу ж злийте. Другий настоюйте від 30 секунд.
  6. Одна порція розрахована на 3-4 проливи.

Не перетримуйте дарджилінг, щоб в настої не з'явилася гірчинка. Можна пити без добавок або з медом, лимоном, цукром, десертами.