так хун пао як заварювати

Да Хун Пао – як заварювати легендарний скельний улун

Да Хун Пао або Великий Червоний Халат варто спробувати всім, хто знайомиться з китайською чайною культурою. Це темний улун (оолонг) із сировини мальовничих садів Уішані, провінція Фуцзянь. 

Чому важливо зрозуміти, як заварювати Да Хун Пао? Знаменитий бірюзовий чай славиться насиченим, багатогранним смаком зі "скельною мелодією". Це зумовлено унікальним мікрокліматом, в якому ростуть кущі. Є версія, що ущелини Уішані колись були морським дном, ґрунт досі насичений мінералами. Тут підвищена вологість і густі тумани. Все це надає чаю неповторного характеру. 

Якщо знати, як заварити Да Хун Пао в домашніх умовах, збережете смак, аромат оолонга та корисні властивості. Зможете влаштовувати атмосферні чайні церемонії для себе та близьких, наповнюючись умиротворенням і оновлюючи сили. 

У цій статті розповімо, як правильно заварювати чай Да Хун Пао різними способами: проливами, у чашці, термосі. Також дізнаєтеся як пити Да Хун Пао, щоб відчути знаменитий ефект чайного сп'яніння.

Заварюємо чай Да Хун Пао: температура, час витримки

Як правильно заварювати Да Хун Пао в розсипному вигляді? Зовні різновиди улуну можуть відрізнятися. Іноді чай продають розсипним, іноді пресують. Але це все той же Великий Червоний Халат, як заварювати розібратися нескладно.

  1. Вода. Заварюємо Да Хун Пао тільки м'якою фільтрованою або джерельною водою. Жорстка спотворить смак.
  2. Температура. Оптимально 95-98°C. Для приготування Да Хун Пао температура заварювання має значення. Крутий окріп може зробити настій гірким, а холодніша вода не розкриє потенціал оолонга.
  3. Посуд. Да Хун Пао заварювати найкраще в традиційній гайвані або ісинському чайнику. Попередньо прогрійте посуд, обполоснувши його окропом.
  4. Пропорції. Якщо вперше п'ю Да Хун Пао, скільки грамів заварювати? Почніть з 5-7 грамів чаю на 150 мл води. Потім коригуйте співвідношення за смаком.
  5. Час, скільки заварювати Да Хун Пао. Бажано використовувати китайський метод коротких проливів. Для першої заварки зазвичай достатньо 5-10 секунд, щоб "розбудити" чайний лист. Наступні проливи від 10 до 30 секунд і більше, за смаком.
  6. Кількість проливів, скільки разів можна заварювати Да Хун Пао. Улун можна заварювати багаторазово, до 10-12 разів. З кожним проливом смак буде розкриватися по-новому.

Розібратися як заварити Да Хун Пао в чашці зможе навіть новачок. Обдайте посуд окропом, додайте чай, залийте воду і настоюйте за смаком. Аналогічно можна заварити Да Хун Пао в термосі. Ще краще вибирати сучасні гунфу-чашки та колби, спеціальний механізм зливу не дасть улуну перезаваритися. Дотримуйтесь рекомендацій щодо якості води, температури та пропорцій, якими ми поділилися вище.

Якщо вирішили познайомитися з улуном Да Хун Пао, спосіб заварювання можна вибрати будь-який. Але радимо почати з приготування проливами.  

Заварюємо Да Хун Пао: підказки та поради від експертів TheTea

Поширене питання - як заварювати Да Хун Пао щоб вставило. Скельний улун дійсно має відчутний ефект, але не має нічого спільного зі сп'янінням. Скоріше це приємний медитативний стан гармонії, зібраності, впорядкованості думок. Чай м'яко тонізує, знімає стрес, оновлює сили, зміцнює імунітет і покращує стан судин.

Кілька підказок, які допоможуть вам правильно заварити Да Хун Пао і насолодитися чаюванням:

  • Усі рекомендації щодо пропорцій і часу витримки мають загальний характер, тому експериментуйте. Змінюйте температуру води, тривалість настоювання, пропорції, так знайдете свій ідеальний смак і спосіб як заварювати Да Хун Пао, щоб був ефект.
  • Улун відрізняється сортністю, якістю сировини, інтенсивністю обсмажування. Тому можна заварити Да Хун Пао різних видів в абсолютно однакових умовах і отримати різні відтінки смаку. Дегустуйте, оцінюйте нюанси, шукайте фаворита. 
  • Заварка Да Хун Пао має бути свіжою. Не заливайте водою давно охололий чай, він втратив смак і користь. Не передержуйте настій – отримаєте надмірну терпкість. 
  • Як правильно пити Да Хун Пао? Без поспіху, маленькими ковтками, бажано в піалі. Створіть атмосферу за допомогою гарного посуду, чайних іграшок, натуральних ароматів. Пам'ятайте, що цукор до цього чаю не додають. 
  • Будьте уважні до деталей: насолоджуйтеся кожним етапом процесу, від аромату сухого листя до післясмаку.
  • Чи можна пити Да Хун Пао на ніч? Влаштовуйте вечірнє чаювання за кілька годин до відходу до сну, щоб приплив бадьорості не завадив відпочинку.

Цієї інформації достатньо щоб розібратися як заварювати Великий Червоний Халат, решта справа практики. Експериментуйте, насолоджуйтесь і відкривайте для себе нові грані дивовижного напою.