Чим відрізняється чорний чай від зеленого
Європейці не уявляють день без ароматного чорного чаю з лимоном або ложечкою меду, китайці частіше заварюють зелений. Обидва різновиди виготовляють з листя і бруньок чайного куща Camellia sinensis. Якщо так, в чому різниця між чорним і зеленим чаєм? Пропонуємо розібратися.
Чорні та зелені сорти - не близнюки
На виготовленні соковитих зелених сортів спеціалізуються в основному китайські та японські майстри. Чорний чай активніше виробляють в Індії, Індонезії і Шрі-Ланці.
Головні відмінності цих різновидів чаю полягають в:
- технології обробки чайного листа;
- зовнішньому вигляд і смакових якостях;
- корисних властивостях;
- термінах зберігання.
Відмінності в технології виготовлення
Головне, чим відрізняється чорний чай від зеленого - тонкощі обробки сировини. Після збору чайного листя, зазвичай зривають лише три верхні листочки, переходять до процесу сушіння і ферментації.
У чорного чаю сильна ферментація, листя окислюються на 70-85%. Завдяки цьому чаїнки практично чорні, напій насиченого янтарно-червоного відтінку. Якщо чай прогрівають на вогні, з'являються пікантні димні нотки, як у знаменитого сорту Лапсанг Сушонг. У китайських сортах терпкість виражена слабо, в індійських - сильніше.
Зелений чай ферментується дуже слабо, іноді лише на 2-3%. Чаїнки залишаються смарагдово-зеленими. Китайські майстри надають їм оригінальну форму голочок, равликів, лез. Якісні зелені сорти рідко подрібнюють. Настій прозорий, світлий, з приємними трав'янисто-квітковими нотками. Терпкість з'являється, якщо перетримати чай.
Відмінності у складі і корисні властивості
Ступінь окислення впливає і на хімічний склад напою, це ще один фактор, який пояснює, чим відрізняється чорний чай від зеленого.
Зелені сорти багаті катехінами, ці речовини мають потужні антиоксидантні властивості. Вони послаблюють шкідливий вплив вільних радикалів, оздоровлюють організм і уповільнюють процеси старіння. Рекордсмени за вмістом катехінів - білі чаї, їх виготовляють в Піднебесній. Зелені на другому місці.
Корисні властивості зеленого чаю:
- береже печінку від негативного впливу їжі з високим вмістом жирів;
- уповільнює зростання ракових клітин;
- підвищує витривалість;
- разом з правильним харчуванням допомагає скинути вагу;
- покращує роботу імунної системи;
- допомагає боротися зі стресом.
У сильноферментованому чорному чаї антиоксидантний ефект послаблюється. Через окислення катехіни активніше перетворюються на теофлавіни і наділяють напій антибактеріальними властивостями. Також покращують травлення, зміцнюють імунітет.
Корисні властивості чорного чаю:
- захищає жирові клітини від негативного впливу вільних радикалів;
- уповільнює утворення холестеринових бляшок на стінках судин;
- знімає запальні процеси;
- покращує прохідність кровоносних судин;
- знижують рівень цукру в крові і загальний рівень холестерину.
Будь-який чай, чорний або зелений, краще купувати цільнолистовим. Саме у верхній частині, брунька і кілька листочків, міститься максимум вітамінів, органічних кислот, поліфенолів, кофеїну та інших екстрактивних речовин. Ось чому чай в пакетиках в плані користі значно програє китайським сортам високої якості.
Спосіб приготування чорних і зелених сортів
Ще один критерій, які допоможе зрозуміти, чим відрізняється зелений чай від чорного, це спосіб заварювання. Обидва різновиди можна настоювати, як звикли робити європейці, або готувати короткими протоками, як прийнято в китайській чайній культурі.
При заварюванні настоюванням:
- Зелені сорти не можна заливати водою, температура якої вище 80-85 градусів. Окріп зруйнує активні речовини і в напої не залишиться користі. Також зелені сорти важливо не перетримувати, інакше з'явиться неприємна гіркота і терпкість.
- Чорний чай можна заливати гарячішою водою, до 98 градусів.
Будь-який чай п'ють тільки свіжим. Вчорашній настій або навіть той, що простояв кілька годин, може бути небезпечним для здоров'я.
Особливості зберігання зеленого і чорного чаю
Зелені сорти цінуються в свіжому вигляді - чим менше часу пройшло з моменту збору і обробки, тим краще. Якісний зелений сорт бажано випити за 3-6 місяців після покупки. Чорні чаї зберігаються довше, до року.
Як зберігати чай:
- в герметично закритій упаковці, щоб чай не окислювався;
- в темному місці, подалі від сонячних променів та різких запахів;
- щоб в чай не проникала волога.
Як бачимо, чорний чай відрізняється від зеленого не тільки зовні, є різниця в хімічному складі і властивостях. Щоб отримати максимум користі, чергуйте якісні крупнолистові сорти різних видів.