Чому зелений чай гіркий і чи можна це виправити
Багато хто відмовляється від ніжних і корисних сортів зеленого чаю, тому що не любить гіркоту і терпкість. Чому зелений чай гіркий? Є кілька причин, починаючи з якості сировини і закінчуючи помилками при заварюванні.
Яка сировина надає зеленому чаю гіркоту
Чайний лист містить комплекс натуральних хімічних речовин. Серед них поліфеноли і теофілін. Перші (катехіни, дубильні сполуки) додають напою терпкості, другий робить смак гіркуватим.
Рівень гіркоти та терпкості залежить в першу чергу від якості сировини: виду чайного куща, часу і висоти збору врожаю, віку і розміру листа.
- Вид рослини. Гіркий китайський чай рідкість. Все тому, що листя та бруньки китайського різновиду чайного куща Sinensis дають більш м'який і делікатний смак. Індійські сорти з Assamica жорсткіші, в них більше хімічних речовин, що викликають гіркоту. Виняток - гіркий китайський чай Кудін, який виготовляють з листя падуба широколистого. Але в класичному розумінні він не є чаєм, це скоріше трав'яний настій з корисними властивостями.
- Час збору врожаю. Чим більше сонця отримав чайний лист, тим більше в ньому катехінів і терпкості. Ось чому сорти річного збору, які зазвичай коштують дешевше ранньовесняних, частіше гірчать. Концентрація катехінів у них вище, солодощі мало. Полюбляєте оксамитовий і багатогранний смак? Вибирайте чай осіннього збору. Висока концентрація амінокислот та цукрів допомагає приглушити натуральну гіркоту.
- Висота збору сировини. Високогірні чайні сади отримують менше сонячного світла і погодні умови там мінливі. Тому в листі менше катехінів, напій виходить практично позбавленим терпкості. Якщо не любите гіркий чай, китайський хіт Лун Цзин або будь-який інший сорт, вирощений високо в горах, вас порадує. Масові чаї в цьому плані програють.
- Розмір і вік листя. Для якісного зеленого чаю в Піднебесній використовують верхні частини пагонів, так звані флеші, брунька і кілька ніжних листків. У такій сировині більше солодких нот та амінокислот, це врівноважує гірчинку. Велике і старе листя, яке збирають для дешевих чаїв, багате кофеїном і поліфенолами, але амінокислот у ньому менше, з'являється неприємна гіркота.
Гіркота і терпкість в чаї через промахи при обробці
Гіркий чай може з'явитися через порушення технології обробки.
- Майстер повинен чергувати підв'ялювання і підкидання листя. Якщо цей процес не контролюють як годиться, в сировині залишається занадто багато вологи, підвищується концентрація антоціаніну і терпкості буде більше.
- Щоб не вийшов гіркий чай, китайський майстер не поспішає переривати окислення (ферментацію). У зелених сортів ступінь окислення мінімальний, якщо зупинити процес завчасно, гіркі нотки будуть нав'язливими. У бірюзових чаях (улунах), чорних сортах і Шу пуері гіркоти зазвичай немає, тому що ферментація сильніша.
- Обсмажування також знижує рівень кофеїну і гіркоти. Наприклад, чаїнки Тай Пін Хоу Куй злегка притискають до розпеченої поверхні котла, вони стають плоскими і збалансованими за смаком.
Як прибрати гіркоту з чаю
Ми з'ясували, чому зелений чай гіркий. Тепер розберемося, як приготувати напій, щоб звести гіркоту і терпкість нанівець.
- Не заливайте чай окропом, дайте воді трохи охолонути.
- Обполосніть чаїнки. Помістіть чай в прогрітий посуд і залийте гарячою водою, щоб вона покрила листя. Через кілька секунд злийте, цей настій не п'ють.
- Заварюйте протоками. Зелений чай краще не настоювати занадто довго, як звикли європейці. Використовуйте китайський метод проток, одну порцію можна заливати водою кілька разів. Першу протоку витримують 8-10 секунд, на наступних додають приблизно по 2 секунди.
При правильному заварюванні смак зеленого чаю буде гармонійним. І ніякої гіркоти!