Чайна церемонія в Китаї та Японії

Чайна церемонія в Китаї та Японії

Чайна церемонія зародилася в Китаї і лише через декілька століть її атрибути успішно перекочували спочатку в японську, потім і в європейську культуру. У Китаї вірять, що чай – одна з «семи речей, потрібних щодня».

Еволюція чайної церемонії

Спочатку чай в Китаї пили для здоров'я, як ліки. Чайна традиція почала формуватися в храмах, ченці цінували стан спокою, радості та гармонії, яке дарував напій.

Перші згадки про вдумливі чаювання зустрічаються в літописах династії Тан, яким понад 1200 років. Вже тоді китайська чайна церемонія описувалася як «ча дао», що означає «шлях чаю».

чайна церемоніяЗ часом сформувалися принципи Гун Фу Ча (功夫茶) – вищої чайної майстерності. Це процес, в якому немає місця підходу «заварив, випив, зайнявся справами». Це про насолоду формою листа, кольором настою, ароматом напою і його смаком.

Припускають, що філософія розміреного чаювання родом з провінції Фуцзянь. Тому традиційний чай для чайної церемонії – улун, який роблять в цій місцевості. Але ніхто не заважає заварити за всіма правилами пуер, зелений або червоний сорт.

Китайська чайна церемонія – особливості і правила

Класична чайна церемонія не терпить поспіху. Головне – настрій і атмосфера умиротворення. Як це відбувається:

  1. Майстер готує все для чайної церемонії і розставляє посуд на чабані.
  2. Перший крок – знайомство з чаєм. Його засипають у спеціальну коробочку і передають по черзі всім учасникам церемонії. Вдихаєш аромат, розпізнаєш ноти, налаштовуєшся.
  3. Заварник прогрівають окропом, інший посуд теж обдають гарячою водою. 
  4. Першу протоку не п'ють, вона потрібна, щоб змити пил з чаїнок і дати їм розпаритися.
  5. Заварений чай переливають у чахай (чашу справедливості). Так кожен отримує настій однакової міцності.
  6. Перед тим, як пити чай, знову вдихають його аромат і прислухаються до відчуттів. П'ють з маленьких піал, яких вистачає на 3-5 ковтків. Важливо не поспішати і знайомитися з відтінками смаку.

китайська чайна церемонія

Сучасна чайна церемонія в Китаї підкреслює важливість таких моментів:

  • Атмосфера – налаштуватися, сповільнитися, наповнюватися гармонією.
  • Чай – дешеві сорти з пакетиків не підійдуть, тільки добротні, які часто називають церемоніальними.
  • Вода – від якості і температури води залежить смак чаю.
  • Посуд – чайна дошка, красиві піали і заварники, акуратні чайні іграшки створюють атмосферу.
  • Техніка – майстер пам'ятає про плавність рухів і стриманість міміки. Чайна церемонія знаходиться під його контролем. Він доливає гостям чай, стежить за міцністю заварки, подає піали. Китайська чайна церемонія схвалює чай у чистому вигляді, без цукру і солодощів, які перебивають смак напою.

японська чайна церемонія

Японська чайна церемонія

Слово «чай» з'явилося завдяки китайському «ча» (茶). Технологію виготовлення напою також запозичили у китайських чайних майстрів. Але колись чай в Піднебесній обробляли парою і тільки згодом почали просмажувати. Японці зберегли вірність давній традиції.

Японська чайна церемонія відрізняється від китайської. Використовують тільки зелені сорти делікатної обробки. Зазвичай це порошковий чай матча, який акуратно розбавляють водою і збивають вінчиком.

Класична японська чайна церемонія пропонує учасникам пити матчу з однієї керамічної чаші, яка називається чаван. Найчастіше заварюють насичений варіант матчі - койтя.  Напій виходить терпкуватим, тому можна доповнити його сухофруктами або солодощами.