Чайна смола пуеру – що у ній особливого

Чайна смола пуеру – що у ній особливого

Смола пуера – дуже незвичайний, рідкісний, неоднозначний і ексклюзивний напій. Його мало хто куштував, і подобається він, звісно, не всім. Але уваги цей продукт заслуговує однозначно. Колись про нього знали лише на півдні Піднебесної, і особливо його любили тибетські монахи. Поступово слава поширилася за межі Китаю, і сьогодні охочих купити смолу пуера стає все більше.

Що таке смола пуера

Смолу пуера готують із чайного листя, як і легендарні юньнанські пуери. Дослівно з китайської назва перекладається як «чайна паста». Дивовижний концентрат відомий ще з давніх часів.

Дослідники стверджують, що вперше цей дорогий продукт виготовили в VII столітті нашої ери. У X столітті напоєм насолоджувалася лише еліта провінції Юньнань. Ще через 3 століття монахи оцінили цей чай, смола пуера полюбилася високопосадовцям Тибету. До речі, тибетські монахи замовляють цей продукт і сьогодні.

Настій чаю зі смоли пуера може бути ніжно-золотистим або темно-бурштиновим, залежно від міцності. Аромат дуже яскравий і запам'ятовується. Він вражає своєю унікальністю, адже навіть складно сказати, що б він міг нагадувати — чай робить смолу пуера особливою. Смак досить м'який і зовсім без гіркоти. До того ж дуже глибокий, описати його складно, потрібно спробувати.

Смола пуера - корисні властивості

Користь цього напою була доведена вченими. Смола пуера підсилює властивості чаю в кілька разів, оскільки це концентрат. У Китаї її вважають не лише потужним засобом для запобігання хворобам, але й унікальним сховищем благотворної енергетики.

ча гао

На тему позитивного впливу смоли пуера на організм, зокрема на печінку, китайські медики підготували буквально сотні серйозних досліджень. Вона зміцнює стінки кровоносних судин, ефективно нормалізує тиск, покращує функціонування органів травлення, запобігає шлунковим захворюванням. Її радять пити для нейтралізації впливу алкоголю (в тому числі від похмілля).

смола пуера

Загалом можна назвати близько 70 хвороб, при яких лікарі рекомендують пити цей напій. Перераховувати всі захворювання не будемо, але корисні властивості смоли пуера зовсім не міф. Недарма тибетські монахи, які її обожнюють, живуть довго і завжди перебувають у чудовому настрої.

Як заварювати смолу пуера

У смоли пуера безліч цілющих властивостей. Але передусім це яскравий напій. Заварювати смолу пуера бажано правильно, хоча ви можете сміливо експериментувати, адже строгих рамок тут бути не може.

  • Традиційний спосіб такий. Шматочок (приблизно грам) помістити в чайник або гайвань, залити окропом, залишити настоятися 3-4 хвилини, і можна пити. За бажанням процес повторюють кілька разів, поки згусток повністю не розчиниться.
  • Можна заварювати й у термосі. На один літр не більше 1,5 грама. Залити окропом і дочекатися, поки шматочок «розтане». Якщо це справжня смола пуера, ефект буде сильний, вона відчутно бадьорить і тонізує. Тому не перестарайтеся з міцністю.

чайна паста

Смола пуера, купити яку складно, але можливо, не може коштувати дешево. Чому? Причин кілька.

Якісна смола пуера – ексклюзивний і корисний продукт. Він більш насичений, і корисних речовин у ньому більше, ніж у класичних Шу чи Шен.

ча гао

Процес виготовлення неймовірно трудомісткий, а сировина має бути бездоганною. Китайські майстри не відкривають усіх секретів. Але ключові моменти відомі. Наприклад, для створення смоли пуера підходять не всі листя, а тільки з давніх дерев, яким сотні років і більше. Просто зі молодих рослин смолу не вичавити. Та й зі старих зробити це дуже складно.

Щоб отримати лише 0,5 кілограма концентрату, потрібно обробити не менше 40 кілограмів щойно зірваного листя!

Після збору сировину довго прожарюють у котлах. Дуже довго, мінімум 18 годин. І весь цей час хтось повинен безперервно перемішувати все. Зазвичай у процесі беруть участь 3 спеціалісти, вони змінюють один одного, жодної хвилини не залишаючи листя без нагляду.

При таких затратах сировини та зусиль, ціна смоли пуера цілком виправдана. Це потрібно розуміти і не піддаватися спокусі спробувати дешевий напій. Підробка розчарує смаком і в кращому разі просто не буде корисною.