Чайна карта Китая: провінції та чаї, які вони виготовляють

Чайна карта Китая: провінції та чаї, які вони виготовляють

Якщо ви вже відчинили двері у світ китайського чаю, готуйтеся до сюрпризів. Ви дізнаєтесь про десятки сортів, сотні смаків і станів. Пропонуємо ще одну «монетку в скарбничку» — список чайних провінцій Китаю з вказівкою на чаї, які виробляють місцеві майстри.

  • Юньнань

У цій південній провінції з'явилася чайна рослина. Тому Юньнань вважається батьківщиною чаю. На місцевих плантаціях ростуть прямостовбурні форми та дикорослі дерева, яким 1000 і більше років. Унікальні старожили досягають висоти в десятки метрів.

Чаї: всі види пуерів (але особливо славляться Шу), Гун Тін, Дянь Хун, інші червоні та зелені

  • Хенань

Чайні виробництва зосереджені переважно на півдні, де сприятливий клімат для чайного бізнесу. На відміну від Юньнані, вирощування та виробництво чаю тут не є пріоритетом сільського господарства. Проте регіон подарував світу такий визначний сорт, як Мао Цзянь (зелений). Один з 10 найпопулярніших чаїв Піднебесної.

Чаї: Мао Цзянь, Сінь Ян, Чжен Цін

  • Хунань

У цьому регіоні чай виготовляли ще в VI-IX століттях нашої ери. У провінції є найкрасивіше озеро Дунтін, на ньому острів, а на ньому — гірський масив Цзюнь Шань, який ще називають Горою Правителя. Це заповідні плантації на 72 піках.

Цікаво, що ще в XIX столітті місцеві чаї постачалися тільки для імператорського двору. Урожай збирають кілька разів на рік і досі за строгими правилами. Деякі деталі технології майстри зберігають у секреті та передають у спадок.

Чаї: чорні, Мао Цзянь, Інь Чжень.

  • Сичуань

Історії чайної справи в провінції Сичуань не менше 2000 років. Чого тільки вартий старовинний сад імператора на вершині Мень Шань, висотою приблизно 1200 метрів над рівнем моря. Його поява датується III століттям до нашої ери!

Пейзажі тут надзвичайно красиві, а місцеві чаї здобули славу таємничих і цілющих. Можливо, тому, що плантації постійно оповиті густими туманами.

Чаї: Є Шен, Кудін, Сун Люй, Меньшань Гань Лу, Молі Лань Сюе, Хуань Я, Молі Бі Тань Пяо Сюе, Юнь У, Емейшань Чжу Є Цін.

  • Аньхой

Часто зображення пейзажів Піднебесної прикрашають знамениті Жовті Гори (Хуан Шань). Вони розташовані саме в провінції Аньхой, густо вкриті чайними деревами. Скалисті вершини в тумані названі Жовтими на честь Жовтого Владики. Сприятливий клімат у поєднанні з умінням майстрів дає життя напрочуд смачним сортам.

Чаї: Мао Фен, Молі Да Фан, Цюе Ше, Чжу Лань Ча, Дін Гу Да Фан, Тайпін Хоу Куй, Лю Ань Гуа Пянь, Ці Хун.

  • Цзянсу

Чаї з Цзянсу мають особливий шарм. Чайні кущі з берегів озера Тайху, що в Дун Тіні, ростуть у тіні фруктових дерев. Вони дозрівають якраз під час цвітіння персиків, мандаринів і шовковиць, тому вбирають тонкий аромат.

Чаї: Бі Ло Чунь, І Сін Хун Ча.

  • Чжецзян

Провінція з м'яким субтропічним кліматом і червоноземними ґрунтами якнайкраще підходить для вирощування чаю. Його вирощують у всьому регіоні, за винятком кількох дрібних островів і 5 повітів на кордоні з Шанхаєм.

Близько чверті чаю з Піднебесної виготовляють у Чжецзян. Приблизно 85% — зелені сорти, решта — пуери та червоні.

Чаї: Сінь Ян Мао Цзянь, Чжу Ча, Лун Цзин, Молі Хей Цзин.

  • Фуцзянь

Фуцзянь розташований біля моря й асоціюється з уішаньськими чаями — улунами зі скель. Ніжні, смачні, з відголосками гір. Як кажуть самі китайці: «У них вигляд бідняка, але гідність імператора». Завдяки ранньому початку весни вже в березні починають збирати сировину для найкращих чаїв. Місцеві сорти славляться медово-квітковими нотками.

Чаї: Да Хун Пао, Те Гуань Інь, Молі Чжень Чжу, Сюе Хуа, Бай Му Дань, Бай Хао Інь Чжень, Сю Цю, Люй Му Дань, Сяо Чжун.

  • Гуандун

У Гуандуні також є старі дикі чайні дерева, але в цьому плані провінція не розвинула свій потенціал повністю. За обсягами виробництва чаїв вона поступається іншим провінціям. Проте в плані якості не поступається: червоні, зелені та інші чаї виходять чудовими. Сировину збирають майже цілий рік, з лютого по грудень. Гордий сорт регіону — Дан Цуни, приголомшливі сорти з одиноких кущів.

Чаї: Фен Хуан Дан Цун та інші гуандунські або феніксові улуни, всього понад 80 видів

  • Тайвань

Тайванські чаї щодо молоді. Їх стали виробляти лише кілька століть тому, коли на острів завезли технологію з провінції Фуцзянь. Але місцеві улуни смачні, якісні та різноманітні, заслужено стають все популярнішими.

Чаї: Дун Фан Мей Жень, Шань Лінь Сі, Най Сян Цзін Сюань, У Шэ Ча, Си Фан Ча, Цуй Юй, Шоу І Ча, Гуй Хуа Улун, Алішань, Си Цзи Чунь, Сун Бай Чжан, Чун Ча, І Сян Улун, Лі Шань, Лао Ча Ван, Юй Лін Улун, Дун Дін, Габа Хун Ча, Юй Лу.