Чайна фабрика МЕНХАЙ ДА І  (Menghai Da Yi)

Чайна фабрика МЕНХАЙ ДА І (Menghai Da Yi)

Щороку фабрика Менхай виробляє щонайменше 120 найменувань китайського чаю. Якщо говорити про вагу, це 750 тонн! Величезні плантації (понад 800 000 км²), майже 1000 працівників – цифри вражають. Завод заслужено став уславленим чайним брендом, одним із найбільших у Китаї. Пуер Менхай справді робить шикарний. Недарма 48 сортів здобули престижні нагороди за відмінну якість та приголомшливий смак.

Якщо ви любите класичний пуер, варто дізнатися про історію цього поважного бренду. Витриманий пуер фабрики Менхай особливо цінується гурманами, чаї із задоволенням купують інші країни.

Як чайна фабрика Менхай йшла до успіху

Менхай - не тільки знаменитий, але і досить старий (або краще сказати досвідчений) бренд. Його історія розпочалася ще 1938 року і, що цікаво, з ініціативи уряду Китаю. Тоді вирішили, що настав час розвивати потенціал провінції Юньнань, де були всі умови для процвітання чайної справи. Спочатку роботу довірили двом фахівцям із державної чайної компанії. Вони займалися вивченням території та складанням карти чайних плантацій.

Через два роки заснували експериментальне виробництво і почали випускати чорний, а також зелений чай. Тут Юньнань накрило хвилею Другої світової війни. Через вторгнення японців завод перевезли до Куньміна. На той час фабрика була практично укомплектована, але щоб нічого не дісталося ворогам, потужності повністю розібрали.

Чайна фабрика Менхай

У Куньміні фабрика випускала чай приблизно рік. Пакувати пуер на експорт допомагали селяни, продавали також чорний та зелений китайський чай. Потім почалися потужніші військові дії, завод довелося закрити. Відновили роботу лише 1949 року, після заснування КНР. Все знищене на фабриці в Юньнані відновили та виробництво знову перемістили туди. У той же час створили легендарний пуер фабрии Мехнай – лінійку Червона Марка (Хунь Інь). 

Знаменитий чай пуер Менхай

У післявоєнний період заводом, як і раніше, володіла держава. Після успіху Червоної Марки охочих купити пуер Менхай ставало дедалі більше і фабрику не залишали поза увагою.

У 60-х роках закупили нове устаткування, зокрема. англійське та японське. Почали створювати нові лінійки чаю, з'явилася Блакитна Марка (Лань Інь), потім і Жовта Марка (Хуан Інь). Ці менхайські пуери дуже цінуються і гурмани мріють отримати їх у свою колекцію.

Завдяки численним експериментам у 70-х з'явився витриманий Шу Пуер Менхай. Загалом у першій партії виготовили 73 цеглини. Новий пуер, Шу, швидко завойовував серця шанувальників у Піднебесній та інших країнах.

пуер Менхай - TheTea

У другій половині 70-х виготовлення пуеру в провінції Юньнань перебувало під контролем організації CNNP. Вона закликала виробників сконцентруватися на створенні Шу пуерів. У цей час активно працювали над випуском нових, поліпшених рецептів. Бренд Менхай істотно збільшив експорт чаю, саме тоді було створено знамениті рецепти: 7582, 7542, 7532. По експорту розсипного пуеру фабриці не було рівних.

Поступово уряд послаблював контроль. У 80-х почалися приватні поставки пуеру та робота на замовлення. Знаменитою стала серія 8582, її створювали для гонконгської компанії. Шен пуер Менхай схожий на Червону Марку з 50-х, за що також став жаданим об'єктом для колекціонерів.

У 1988 була випущена перша цеглина ДаІ (Dayi). У 90-х Менхай переходить у приватні руки. З розвитком чайної справи в Юньнані з'являється безліч нових заводів, але популярність бренду лише міцнішає.

Фабрика Менхай сьогодні

Завод повністю позбувся контролю з боку уряду 1996 року. Тоді отримав офіційну назву Xishuangbanna Menghai Tea Industry Co., Ltd. Річ у тім, що змінилися китайські закони і можна було обійтися без обов'язкового регулювання з боку CNNP. Натомість стала розвиватися система з послугами агентів, які домовлялися про продаж.

У 2004 році бренд був куплений Bowin Company, вона володіє фабрикою і сьогодні.

Чим відрізняється пуер Менхай

При гідній якості купити пуер Менхай можна відносно недорого, це також впливає на його популярність. У зв'язку з цим є один цікавий момент, який варто знати. Розкручене ім'я часто використовують для просування чаю. Якщо вас запевняють, що це менхайський пуер, краще уточнити, що мають на увазі. Можуть мати на увазі сам завод або просто сировину, зібрану у повіті Менхай.

Більшість пуерів виготовляється за чітко відпрацьованою рецептурою. На упаковці вказують код рецепту у форматі із 4-х цифр. Це традиційна практика, що зберіглася з часів Китайської чайної компанії. Сьогодні її використовують багато виробників, включаючи ще один знаменитий завод – Хайвань.

Перша пара цифр коду – це рік, коли вперше використали рецепт. Третя – клас листя (від 1 до 9 за зростанням розміру сировини). Четверта цифра – код фабрики (Менхай – 2, Куньмін – 1, Сягуань – 3, Фецин – 4). Наприклад, рецепт 7582 говорить про те, що пуер вперше випустили в 1975 році, створюють з досить великого листя на фабриці Менхай.

Сьогодні пуер Менхай залишається головною рушійною силою на китайському пуерному ринку і чинить сильний вплив на чайну справу. Менхайські чаї завжди мають попит: у роздрібних покупців, власників чайних магазинів, колекціонерів усього світу.