Чайна фабрика Хайвань
Чайна фабрика Хайвань (повна назва Yunnan Haiwan Tea Co., Ltd.) сьогодні відома як один із провідних виробників якісного пуеру в Китаї. Це дійсно так, адже завод був заснований людиною, яка, власне, і винайшла рецепт чорного пуеру – Чжоу Бін Ляном. Проте під його керівництвом випускаються ще й чудові юньнанські чорні та зелені чаї.
Гурмани знають, що брендовій продукції Хайвань можна довіряти. Гарний чай виходить із якісного листя, зібраного з міцних і здорових дерев, вирощених у місці з позитивною енергетикою і багатим ґрунтом. Коли сировину обробляють люди, які знають свою справу і ставляться до неї з любов'ю. Коли кожен блин дбайливо упаковують і красиво подають. Таке ставлення і стало філософією Yunnan Haiwan Tea Co., Ltd.
«Гарний чай для кожного» — ось девіз фабрики. Недарма символом обрали соняшник, що для більшості китайців означає просту, звичну їжу.
Бренд Хайвань не з'явився б в чайній історії Китаю без старань Чжоу Бін Ляна у партнерстві з Лю Гуалін, однією з ключових фігур у чайній справі Юньнані. Завод був заснований восени 1999 року, тому вважається відносно молодим виробництвом. Але до цього Бін Лян присвятив 30 років свого життя вивченню нюансів виготовлення пуерів. З 1957 по 1998 рік він працював на чайній фабриці Мэнхай, причому пройшов шлях від звичайного чаєвода до технолога-купажиста і керуючого, створюючи абсолютно унікальні рецепти.
У 1973 році Бін Лян був зайнятий винаходом технології створення чорного, готового Шу пуеру. Тоді він працював разом із пані Ву Ці Інь, яка займала пост Президента чайної фабрики Куньмін. Завдяки таланту цих людей у 1975 році було запущено масове виробництво Шу. Тоді юньнанські чаї стали цінуватися більше. Місцеві селяни, які ледве зводили кінці з кінцями через бідність, отримали роботу. Збільшився потік експорту на ринок Японії та інших країн. Не кажучи вже про те, що чай за новим рецептом був дійсно смачним.
Не дивно, що людині з таким величезним багажем знань та досвіду було чим поділитися. Нарешті у Чжоу Бін Ляна з'явилося власне виробництво. І хоча багато рецептів схожі на мэнхайські, чаї з брендом Хайвань по-своєму унікальні, впізнавані і незмінно улюблені.
Штаб-квартира фабрики знаходиться в місті Куньмін, це столиця провінції Юньнань. Основні місця збору чайного листя зосереджені в регіоні Мэнхай. Хоча раніше для цих цілей використовували переважно райони на північ від Сішуанбаньни, зрештою вирішили зберегти справжній «мэнхайський» смак. Головна сировинна база розкинулася на субтропічному плато, де давні чайні дерева ростуть уже понад 800 років. Плантації постійно розширюють. Найвідоміші місця збору — гора Менпаса і гора Айні Юшо (села Гіланхэ Сян, Мэнхай Сян).
Приблизно 70% продукції Хайвань відправляється в інші країни, включаючи Європу, США, Японію. Щороку експортується понад 2000 тонн чаю, ця цифра постійно збільшується.
Завод первинної переробки розташований у селі Айні (з іншого боку хребта знаходяться плантації фабрики Мэнхай). Там збирають і ретельно сортують листя. Завдяки праці місцевих робітників на основну фабрику в місті Аньнін поставляються тонни якісної, незабрудненої сировини.
У 2006 році, з початком справжнього пуерного буму, старий завод 1999 року замінили новим, сучасним. Тепер мао ча привозять сюди. Будівля поділяється на два відділення, перше для сирого матеріалу, друге — для ферментованого. Корпуси об'єднані скляними коридорами, а в облаштуванні приміщень реалізований поетапний принцип, відповідно до етапів виготовлення пуеру.
Привезену сировину ретельно перевіряють, для цього на заводі обладнана лабораторія контролю безпеки продукції. Потім сортують, враховуючи клас листя. І нарешті відбирають для фірмових рецептів, будь то класичний блин, цегла або точа.
Якість чаю
Спочатку фахівці Хайвань були орієнтовані на зовнішній ринок і не переставали дивувати гурманів шикарними рецептами добротного чаю. Менше ніж за 10 років фабрика змогла скласти впевнену конкуренцію пуерам Мэнхай. З кожною новою перемогою на престижній виставці репутація заводу зростала.
Свою роль зіграв і той факт, що всі чаї цього бренду супроводжуються сертифікатами безпеки та якості. Причому подавати нові зразки на тестування фабрика абсолютно не боїться.
Чай Хайвань у 2006 році успішно отримав сертифікат HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point). Це американська система перевірки, що підтверджує безпеку харчових продуктів, використовується NASA з 50-х років. У тому ж році компанії був виданий сертифікат BIO (органік), АА-рівень. Через рік, у 2007, пройдена американська сертифікація NOP (National Organic Program).
У 2008 році продукція Хайвань також отримала право на маркування як халяльний продукт (Halal), тобто такий, що не порушує харчові заборони за мусульманськими правилами. До речі, пуери Хайвань сертифіковані і в Японії (JAS), де вимоги до якості, мабуть, найжорсткіші у всьому світі. Цим досягненням китайці дуже пишаються.
Асортимент Хайвань
Основою колекції стали, звісно ж, пуери, переважно Шу. Бін Лян рік за роком удосконалював авторські рецепти. Якщо перші блини маркувалися за принципом пуерів Мэнхай, то в 2000-х фабрика запровадила власну нумерацію та назви.
У фабрики Хайвань кілька популярних брендів, включаючи Lao Tong Zhi (Лао Тон Чжі, Старий Товариш), Qien Fu, Jia Jia, Gui Zhi Xian. До речі, одна з партій Старого Товариша створювалася спеціально для Росії, на блинах назва було написано кирилицею. Сьогодні ці чаї стали предметом колекціонування.
Майстри Хайвань намагаються урізноманітнити асортимент. Є й традиційні 357-грамові блини, а також більші – 400 г і навіть 3 кг. Зустрічаються гнізда по 100 г і крихітні точи по 7 г, цеглинки або плитки по 250 г і якісний розсипний чай. Вперше в історії китайської чайної справи на заводі стали виготовляти скручені вручну чайні пакетики.
Пуери виробництва Хайвань відрізняються легким смаком, терпкість у цьому чаї, як правило, з'являється ближче до останніх заварю