Чай з молоком – все про напій, який обожнюють англійці
У Китаї п'ють чай без добавок – щоб відчувати кожен нюанс смаку. Європейці звикли додавати не тільки ложечку цукру або меду, але ще й молоко. Де народилася ця традиція і чи корисний чай з молоком? Давайте розбиратися.
Хто придумав чай з молоком
Вважається, що «молочний чай» винайшли англійці. Ця добавка залишається невід'ємною частиною британського чайного етикету.
Є кілька версій, які пояснюють, як з'явився англійський чай з молоком:
- Чаємани-аристократи любили підсолодити чай джемом. А ще вони любили посуд з найтоншого фарфору, який тріскався від високих температур. Щоб вирішити проблему, спробували спочатку наливати в чашку молоко, потім додавати чай. Виявилося, чай з молоком допомагає зберегти посуд, тому метод прижився.
- Спочатку китайський чай, який привозили в Англію, був дефіцитним і дорогим продуктом. Зате молоко коштувало дешево. Подейкують, що чорний і зелений чай з молоком почали пити з міркувань економії. Так екзотичний напій могли дозволити собі представники всіх верств суспільства. З часом перестали визначати рівень достатку за кількістю чаю в молоці, просто додавали його за звичкою.
Яка версія не виявилася б правдою, зрозуміло одне – мало хто думав, якими властивостями володіє чай з молоком, користь чи шкода чаювання нікого не хвилювала. Головне, що напій був смачним. Як показало опитування, 98% жителів Туманного Альбіону досі п'ють зелений і чорний чай з молоком.
Чи корисний чай з молоком
У рекламному оголошенні Лондонського чайного магазину, яке датується 1660 роком, згадувалася користь чаю з молоком, який «зміцнює внутрішні частини». Коли за вивчення напою взялися вчені, з'явилися нові факти. Наприклад, про підвищену калорійність такого напою.
Чи можна пити чай з молоком? Однозначно, але в міру. Перерахуємо основні властивості чайно-молочного поєднання:
- Молоко збагачує чай кальцієм, але знижує активність кофеїну. Бадьорості від такого чаю менше, зате більше користі для нервової системи.
- Людям зі зниженою вагою, підвищеними фізичними і емоційними навантаженнями можна пити чай з молоком, щоб підтримувати організм у тонусі.
- Кальцій, що міститься в чаї з молоком, виводить з організму оксалати (солі), через які в нирках утворюються камені.
- Неміцний чай з додаванням молока поліпшує лактацію у молодих мам.
Важливо пам'ятати про заходи безпеки. Для тих, хто обожнює чай з молоком, шкода може полягати в підвищеній калорійності і здатності уповільнювати обмін речовин. Особливо, якщо пити його з солодощами і здобою.
Якщо додати цукор до чаю з молоком, користі в напої буде менше, він частково втратить властивості. Не захоплюйтеся чаюванням і відмовтеся від підсолоджувачів, щоб не погладшати. Зате для бажаючих набрати кілька кілограмів це відмінний спосіб нарешті отримати фігуру мрії. Якщо ви на дієті, можна замінювати молочним чаєм прийом їжі, він надовго залишає відчуття ситості.
Для любителів пити чай з молоком користь і шкода не вирішальний фактор, знайте міру і отримуйте задоволення. До речі, в числі фанатів напою не тільки англійці. Сьогодні популярний зелений чай матча і саме з додаванням молока виходить дуже смачний варіант латте, цей рецепт став одним з хітів Starbucks.
Чай з молоком або молоко з чаєм
Чи можна пити зелений чай з молоком? Звичайно. Можна навіть пуер, у якості смакового експерименту. Пробуйте, порівнюйте і вирішуйте, подобається вам чи ні.
Традиційний рецепт приготування чаю з молоком має на увазі співвідношення 1:1. Зелені сорти додають до гарячого молока (приблизно 2 чайні ложки на 1.5 літра) і настоюють близько 10 хвилин. П'ють, процідивши через ситечко.
Про те, який чай п'ють з молоком, взагалі не сперечаються, підійде будь-який сорт. Зате навколо порядку додавання багато розбіжностей. Консервативні британці вважають, що спочатку слід наливати в чашку молоко і тільки потім додавати гарячий чай. Якщо зробити навпаки, молоко нагріється нерівномірно, може утворитися пінка і смак напою зіпсується.
Метод має противників. На цей рахунок висловився навіть знаменитий письменник Джордж Орвелл, який вважав, що чай з додаванням молока все ще залишається чаєм, а все інше лише «молоко з чаєм».