Що таке улун: все про чай оолонг
Улун, також відомий як оолонг або бірюзовий, посідає особливе місце в чайній культурі, оскільки є проміжною ланкою між зеленим і чорним. Чай улун - це напій, який виготовляють тільки в Піднебесній. Відрізняється від інших видів помірним ступенем ферментації, від 40% до 50%.
Завдяки добірній сировині та спеціальній обробці, зберігає високу концентрацію корисних речовин. Світлі слабоферментовані сорти дарують відчуття легкості, гармонізують, знімають напругу і втому. Темні, з більш високим вмістом кофеїну, чудово бадьорять. Крім того, чай оолонг - це джерело омолоджувальних антиоксидантів, ефірних олій.
Улун - історія походження чаю оолонг
На землі немає скільки листя чаю, скільки легенд про його походження. Крім міфів до формування назви бірюзового причетні європейці та труднощі перекладу. Загальноприйнята назва улун, що це означає? Слово wu-long китайською означає "темний дракон". Але в англійській закріпився варіант вимови "оолонг".
Що таке улун у Китаї знають близько 300-400 років. За одним із переказів його випадково винайшов мисливець на ім'я Чорний Дракон, який мав темну шкіру. Чоловік збирав високо в горах листя чаю, побачив оленя і погнався за ним. Захопився полюванням, забув про зірване листя і повернувся за ним лише на другий день. За цей час воно встигло окислитися. Мисливець досушив сировину, заварив чай і отримав раніше невідомий смак напою.
Протягом століть цей сорт вирощують у двох провінціях Китаю, переважно у Фуцзяні, також на острові Тайвань. Мати в колекції улун чай - це ознака гарного смаку.
Як виробляють улун
Головний секрет того, як виготовляють улун - обробка листя. Цікаво, що сучасні методи виробництва сформувалися на початку XVII століття. Однак тоді і зараз оолонг чай - це виключно соковите, повністю зріле листя.
Етапи обробки:
- Свіжозірвану сировину залишають на деякий час під сонцем.
- Листя відправляють у тінь, де відбувається процес окислення. Чай щогодини перевертають, потім злегка мнуть.
- Сушать у три підходи за високих температур. Потім скручують, знову сушать, щоб прибрати зайву вологість і завершити ферментацію.
У процесі заварювання чаїнки розпускаються, показуючи темні краї і м'ясисту зелену середину. Саме цим бірюзовий виділяється серед усіх інших сортів чаю. Продається частіше в розсипному вигляді. Темний, наприклад, Да Хун Пао, іноді пресують у коржі і точі як пуер.
Які види чаю улун бувають
Чай оолонг - що це насправді? Новачки в чайній справі можуть стверджувати, що чай улун це чорний або зелений сорт. Але, як згадувалося вище, він належить до окремої групи китайських чаїв - бірюзових.
На ринку оолонги представлені у двох основних категоріях.
- Сильноферментовані: окислення листя перевищує 50%. Продукт виходить темно-коричневий або червоний. До цієї категорії належать Да Хун Пао, Жоу Гуй, більшість Габа-улунів.
- Слабоферментовані: менше 50% окислення. Настій оливково-золотистого відтінку. У цій групі Те Гуань Інь, знаменитий молочний улун.
Також улуни можуть бути ароматизованими: збагачуються різними інгредієнтами, такими як женьшень, троянда, османтус та інші натуральні добавки.
Коли новачки вибирають улун чай, види можуть збивати з пантелику різноманітністю. Почніть з класики і замовляйте невеликими порціями для дегустації.
Головна причина, через яку вважають, що улун це зелений чай, колір сухої заварки. Але у бірюзового відрізняється форма чаїнок. Листя сферичної скрутки нагадує тугі кульки або грудочки. Спіральної - джгутики. При цьому оолонг зберігає внутрішню структуру листа.
Якщо любите неординарні, натуральні, корисні напої, обов'язково додайте в колекцію улун - що це за чай ви вже знаєте, але смак описати складно, рекомендуємо спробувати.
Як вибрати чай улун для ідеального чаювання
Якщо вперше бачите чай улун, що це таке зрозуміти складно. Тому без дегустації не обійтися. Поступово зрозумієте різницю сортів слабкої та сильної ферментації, визначитеся з фаворитами.
Намагаючись вгадати смак, питати "улун це який чай?" марно. Він буває різним. Вибрати допоможуть наші підказки:
- Визначтеся, який саме хочете улун, види сортів мають значення. Темні більш насичені, тонізуючі, з деревними, пікантними нотами. Світлі - з квітковими, трав'яними. Спробуйте різні сорти, оолонг чай - це різноманітність, яка вміє дивувати.
- Світлий оолонг зазвичай продають молодим. Темний може бути витриманим, пресованим.
- У Піднебесній чай улун, різновиди якого налічують десятки варіантів, цінують не тільки за смак і властивості, а й за зовнішню красу. У чаї не повинно бути брухту, грубих гілок.
- Для бірюзового чаю важливі умови зберігання. Не купуйте, якщо в магазині він стоїть у скляних банках під прямим сонячним світлом - так улун втрачає аромат. Вдома зберігайте в герметичній тарі подалі від сторонніх запахів.
- Якщо ви готові до чайних експериментів, обирайте саме улун, який це чай можна дізнатися тільки після дегустації. Але зорієнтуватися допоможуть відгуки, в каталозі The Tea вони представлені в картках товарів.
Сподіваємося, тепер не будете плутати улун і зелений чай, різниця принципова. Якщо зелені сорти більш звичні для європейців, бірюзові можуть стати справжнім відкриттям. Почніть знайомство з хітів: Да Хун Пао, Те Гуань Інь, молочного оолонга. Спробуйте Габа-улуни, збагачені цінною аміномасляною кислотою - натуральний антидепресант.
У колекції The Tea знайдете бюджетні улуни для щоденних чаювань, варіанти для чайних церемоній, що надихають, і сорти, які потішать близьких як оригінальний подарунок.