Чай мате: користь і шкода для організму

Чай мате: користь і шкода для організму

Мате - тонізуючий південноамериканський чай з насиченим трав'янистим смаком з легкою горіховою ноткою і гірчинкою фінальних акордів. На відміну від звичних для нас чаїв, його виготовляють не з пагонів чайного дерева, а з подрібненого листя падуба парагвайського (Ilex paraguariensis). Виходить унікальний чай мате, користь якого зумовлена багатим хімічним складом. Чудово тонізує, підтримує імунну систему, продовжує молодість.

Аргентина залишається найбільшим виробником мате, щорічно експортує понад 100 тон чаю. Саме ця країна виробляє кращі органічні сорти, багаті на антиоксиданти. Бразильська версія відрізняється яскравішим відтінком і дрібнішим помелом.

У цій статті розповімо детальніше про чай мате: користь і шкода, кому, як і коли заварювати цей напій і в яких випадках краще утриматися через можливі ризики.

Користь чаю мате

Корисні властивості чаю мате випробувані століттями. Вперше чай приготували індіанці гуарані більше тисячі років тому. Тоді падуб парагвайський, листя якого використовували для напою, ріс у дикому вигляді на території сучасної Бразилії, Аргентини і Парагваю. Індіанці використовували мате для ритуалів, а єзуїти в XVII столітті почали культивувати його в масових масштабах і експортувати в інші країни. Парагвайський чай називали «зеленим золотом». У XX столітті мате переживає нову хвилю популярності.

Чим корисний чай мате:

  1. Омолоджує, багате джерело антиоксидантів. Антиоксидантна активність на 90% вища, ніж у зеленого чаю.
  2. Бадьорить, підвищує енергію і концентрацію. Покращує когнітивні функції і фізичну працездатність. За це відповідають кофеїн (85 мг на 150 мл), теобромін і теофілін.
  3. Підтримує імунну систему. Містить сапоніни, які зміцнюють захисні сили організму. Якщо пити мате регулярно, ризик інфекційних захворювань знижується на 30%.
  4. Покращує травлення. У складі чаю є ксантини, які благотворно впливають на моторику кишечника.
  5. Допомагає зберегти фігуру. Якщо пити чай мате, користь для жінок проявиться в стрункості. Напій прискорює метаболізм, пригнічує апетит, знижуючи споживання калорій на 10-15%. Допоможе знизити вагу і «розтопити» жирові відкладення.
  6. Підтримує серцево-судинну систему. Знижує рівень "поганого" холестерину, покращує еластичність судин.
  7. Служить для профілактики діабету. Якщо випити мате після їжі, рівень глюкози знизиться на 25%.
  8. Зміцнює кісткові тканини. У 150 мл напою міститься 92% добової норми марганцю. Знижує ризик остеопорозу на 40% - звичайно, якщо пити систематично.
  9. Знижує рівень кортизолу, тому діє як антистресовий засіб.

До речі, недарма саме войовничі індіанці почали пити мате, користь для чоловіків також доведена. Чай з листя падуба парагвайського підвищує рівень тестостерону і швидкість реакції. У поєднанні з фізичною активністю і тренуваннями сприяє збільшенню м'язової маси. Підтримує чоловіче репродуктивне здоров'я і лібідо, служить для профілактики захворювань простати і проблем з ерекцією.

Якщо вперше вирішили спробувати чай мате, властивості краще вивчити не тільки в позитивному плані – враховуйте і ризики, про які розповімо нижче.

Можлива шкода чаю мате

Шкоду мате може принести при безконтрольному, надмірному вживанні. А також, якщо не враховувати певні нюанси:

  • Небажано пити перед сном. Мате містить кофеїн і відчутно бадьорить.
  • Обережно при підвищеній кислотності шлунка. Якщо страждаєте від гастриту, печії, виразки, чай може спровокувати загострення.
  • Враховуйте взаємодію з ліками. Наприклад, напій посилює ефект антикоагулянтів, але послаблює дію заспокійливих препаратів.
  • Вагітним і годуючим від мате краще відмовитися, як мінімум, до консультації з лікарем. Якщо захопитися чаюванням, є ризик спровокувати передчасні пологи. Чай може знижувати вироблення молока.
  • Через кислотність напою надмірне захоплення мате, особливо з цукром, прискорює ерозію зубної емалі, фарбує її і загострює чутливість. Але якщо пити в міру, мате шкоду для зубів не принесе. Навпаки, таніни в складі знизять ризик карієсу і утворення нальоту. Щоб пити мате, залишаючи посмішку білосніжною, використовуйте трубочку.

Як будь-які чаї, мате важливо пити свіжозавареним і не дуже гарячим, для приготування використовувати очищену воду.

Користь чаю мате порівняно з іншими напоями

У чому парагвайський чай випереджає інші популярні напої?

  • Як і традиційні зелені сорти, мате дарує плавний і тривалий приплив енергії. Але знову-таки випереджає їх за концентрацією антиоксидантів. Омолоджуючий ефект у нього більш виражений.
  • Вміст цінних амінокислот у мате майже на 20% більше, ніж у чорному чаї. При цьому метаболізм він стимулює ефективніше. 
  • Мате містить менше кофеїну, ніж традиційні сорти кави. Але антиоксидантна активність парагвайського чаю майже вдвічі вища.
  • Мате менш калорійний порівняно з какао, тому більше підходить для схуднення.
  • Обираючи між мате і енергетиками пам'ятайте, що чай – натуральний, без хімічних добавок. Тонізуючий ефект відчуєте не так різко, зате триватиме він не 2-3 години, а до 6.

Як правильно пити чай мате з більшою користю для організму?

З приготуванням мате легко впоратися в домашніх умовах. Кілька підказок, щоб чаювання принесло користь:

  • Оптимальна температура заварювання 70-80°C, не використовуйте крутий окріп. Так у чаї збережеться більше природної користі.
  • Настоюйте 3-5 хвилин. Цього достатньо, щоб отримати насичений смак і витягти з рослинної сировини до 90% корисних речовин.
  • Мате краще заварювати традиційним методом з калабасом і бомбільєю. Фільтр-пакети зручні, але активних компонентів у такому чаї менше.
  • Норма – до 3-х чашок мате на день. 6-8 чашок можуть стати причиною тахікардії, тремору, підвищеної тривожності.
  • Пийте вранці і вдень, але не перед сном.
  • Мате можна поєднувати з цукром, медом, лимоном і молоком – спробуйте кілька варіантів і виберіть оптимальний.

Багатий на антиоксиданти, вітаміни і мінерали чай мате стане відмінною альтернативою каві та іншим тонізуючим напоям, доповнить і збагатить раціон здорового харчування. Заварюйте і пийте без поспіху, насолоджуючись моментом. Недарма культура пиття мате визнана ЮНЕСКО нематеріальною спадщиною людства з багатовіковою традицією.