Чаочжоу ча: вся правда про галюциногенний чай
Серед шанувальників чаю ходять легенди про п’янкий Да Хун Пао та ще один китайський чай — Дань Цун. Ба більше, з’являються міфи про чайну церемонію з галюциногенним ефектом. Чи це правда і чому даньцуни набули такої дивної слави? Влаштовуйтеся зручніше, ми розповімо правду.
Ось він, винуватець дивовижних міфів — Дань Цун. Це узагальнена назва цілої групи сильно ферментованих улунів, що походять із околиць Чаочжоу, південна провінція Китаю — Гуандун.
Де виготовляють чай Дань Цун
Гуандун — великий торгово-промисловий центр із численними фабриками. Але якщо від'їхати приблизно на 500 км углиб провінції, можна побачити чайні плантації. Йдеться про округ Чаошань, столиця якого — Чаочжоу.
Місцевість Чаошань відокремлена через навколишні гори, тому тут формується особливий мікроклімат із туманами, м’якими коливаннями річних температур, але значними добовими перепадами. Це багато в чому подібне до клімату знаменитого Уїшаня. Чудові умови для вирощування та виробництва чаю. Чай із «туманної сировини», тобто вирощений у місцевості з густими туманами, вважається найкращим.
Чайні сади розташовані на висоті до 1400 метрів. За зовнішнім виглядом вони схожі на щось середнє між чайним кущем східного Китаю та деревом із південно-західних плантацій країни. Рослина отримала назву «самотній кущ», що китайською звучить як «Дань Цун». Майже всі чаї, вироблені в цій місцевості, називають саме так.
Оскільки Дань Цун належить до сильно ферментованих чаїв, технологія його виготовлення подібна до створення улунів із Уїшаня.
- Процес виробництва включає збір, сушіння та пров’ялювання, вбивство зелені, скручування та обсмажування на вугіллі. Останній етап є вирішальним для формування смаку та аромату. Щоб зробити все правильно, потрібні досвід і майстерність.
- Обробка на вугіллі «запікає» аромат чаю і наділяє його пікантним смаком із переливами, за що багато хто і любить сильно ферментовані улуни.
Особливості чаю
Дань Цун вирощується в кліматі, майже ідентичному уїшаньському. За технологією ці чаї також практично «брати». У чому ж різниця? У смаку! Просто неймовірно, наскільки різними можуть бути чаї, створені за схожою технологією.
Даньцуни на смак терпкуваті, навіть із легкою гірчинкою. Відчуваються приємні мотиви духмяної бузку, польових квітів, вишуканої орхідеї. Але головне, що цінується в цьому чаї, — приголомшливий аромат. Від ноток прянощів і медових пряників у сухому настої до чудового поєднання мигдалю, ялинових шишок і кориці в першому проливі.
У кожній піалі аромат трансформується, з'являються лаванда та троянда, смажені каштани, димність і мед. Це асоціації, які зазвичай згадують учасники дегустації, усе індивідуально.
Щоб повною мірою насолодитися яскравим ароматом чаю з Чаочжоу, місцеві жителі заварюють його за методом гунфу ча. Швидше за все, приголомшливий аромат Дань Цуна в поєднанні з насиченим смаком і спричинили появу ярлика «галюциногенний». Кількість ефірних олій у ньому зашкалює.
Види Дань Цунів
У зв’язку з різноманітністю ароматів Дань Цунів виокремлюють підвиди чаочжоуського чаю. Кожен із них китайці поетично називають. Якщо побачите це розмаїття на чайному ринку Піднебесної, не дивуйтеся.
Можна зустріти такі види:
- Фенхуан Даньцун, чай названий на честь села Фенхуан, де його виготовляють. Переважно в окрузі Чаошань зустрічається саме він.
- Мілань Фенхуан Даньцун (аромат медової орхідеї).
- Місян Фенхуан Даньцун (медовий аромат).
- Гуйхуа Фенхуан Даньцун (аромат кориці) та інші.
Зазвичай назву Дань Цуну придумують продавці. Тому під час вибору краще орієнтуватися не на яскраву етикетку, а на нюанси аромату. Прислухайтеся до своїх відчуттів і вирішуйте, який із видів гармоніює з вашим внутрішнім настроєм.
Чаочжоуська чайна церемонія стала відомою серед наших співвітчизників як «галюциногенна». Вона справді впливає на фізичний та емоційний стан людини.
Принцип заварювання за цим методом наступний:
- Беруть невелику гайвань (заварник), достатньо 150 мл, і заповнюють її заваркою майже до країв.
- Заливають окріп приблизно 95°C, одразу ж зливають у чахай і розливають по піалах. Довго не настоюють.
Виходить щільний, густий настій. Аромат стає ще яскравішим і заповнює все приміщення. Післясмак набуває витонченості, дубово-горіхова гіркота чаю плавно перетворюється на медово-квіткову солодкість.
Після такого концентрованого чаю, якщо випити чайник на 3-4 особи, приходить приємне розслаблення, ейфорія та інші ознаки так званого «чайного сп'яніння». Але до галюцинацій, ясна річ, не доходить.
Якщо ви любите експерименти з китайським чаєм, спробуйте метод Чаочжоуської чайної церемонії вдома. Для цього краще брати окремий заварник, щоб не змішувати приголомшливий аромат із іншими запахами.
Галюциногенні властивості даньцуна – міф чи явне перебільшення. Але він однозначно заслуговує на увагу. Вкотре доводить, що китайські чаї здатні дивувати переливом ароматів та розкривати для нас нові фарби життя.