Ассамський чай - факти, про які ви не знали
Чай ассам – це індійський крупнолистовий сорт, міцний і насичений. Європейці п'ють його з цукром, лимоном, молоком і солодощами. Якщо китайський пуер – варіант для досвідчених чаєманів, чорний асам зрозуміє і полюбить кожен.
Ассамський чай – особливості
В Індії є кілька регіонів, де займаються вирощуванням чаю. Кожен знаменитий своїм брендом. У штаті Ассам на північному сході країни, вирощують ассамський чай (Assam). Якщо порівнювати його з ще одним індійським хітом дарджилінгом, чорний асам темніший і щільніший за смаком.
Ассам – це сорт, який виготовляють не з китайського різновиду чайного куща (камелія сіненсіс), а з індійського (асаміки). Листя у нього крупніші і відрізняються за смаком.
Ассам – чай з непростою історією
До 1830 році попит на чай у Великобританії виріс, а торгівля з Китаєм супроводжувалася масою труднощів. Коли з'ясувалося, що в Індії є дикі чайні рослини, наступив довгоочікуваний момент – Британська Імперія взялася за виробництво власного чаю.
У 1839 році створили Ассамську Чайну Компанію і активно закликали бізнесменів інвестувати в цю індустрію. Так почали засвоювати важкодоступні райони, придатні для чайних плантацій.
Початківців-виробників чекала виснажлива подорож. Близько місяця вони пливли на човні по Брахмапутрі, потім пробиралися крізь джунглі на слонах. Селилися у скромних бамбукових хатинах, розчищали дерева, відбирали чайні рослини і майже рік чекали першого врожаю, захищаючись від диких тварин і страждаючи від малярії, жовтої лихоманки та холери.
Англійцям довелося кинути виклик Китаю:
- Спочатку вони намагалися вирощувати в Індії китайські чайні рослини. Виявилося, в місцевому кліматі вони майже не приживалися і давали слабкий урожай. Тоді «китайські» сади замінили ассамськими сортами – і справи пішли на краще.
- Ще більше труднощів виникало з обробкою сировини. Секрети виготовлення чаю зберігали китайські майстри, тому частину процесів доводилося винаходити заново. Але британці не здалися і навчилися робити індійський чай асам в комерційних масштабах, використовуючи механізовані методи.
Десятки років пішли на облаштування диких регіонів. Зате крупнолистовий чорний чай асам став улюбленцем британців і прославився у всьому світі як «breakfast tea». До 1881 року в Ассамі вже були великі плантації і залізна дорога, по якій відправляли товар.
Як відрізнити хороший ассамський чай від поганого
Як зрозуміти, що чорний чай асам якісний? Уважно подивіться на листя. Вони повинні бути великої скрутки, цілісні і без дрібної домішки. Якщо порівнювати з дарждилінгом, який зазвичай світлий, асам – це темний, майже бурштиновий сорт.
Ассам роблять із сировини двох, а якщо умови дозволяють, навіть трьох зборів. Найдорожчим вважається літній, він яскравий, насичений і дуже смачний. Весняний не такий ароматний, зате у нього приємний солодкуватий післясмак. Зимовий чай поступається за якістю.
Британці завжди цінували чай асам і стежили, щоб сировина не пропадала дарма. З цілісного листя робили першокласний напій, крихту переробляли на гранульований і пакетований чай. Традиція зберіглася до сих пір.
Ароматний, із запашною квітковою, пряною і медової ноткою – так можна описати ассам, чай, який відмінно поєднується з лимоном, цукром і молоком. У нього багатий післясмак, як у хорошого вина. Але щоб відчути це диво, краще пити чай без добавок.
Індійські майстри випускають і ароматизований ассам, чай – це задоволення для одних і комерція для інших. Ми проти штучних інгредієнтів і пропонуємо тільки натуральні сорти. Не в пакетиках або гранулах, а з цільного листа, соковиті і дуже смачні.