Ассамський чай - факти, про які ви не знали

Ассамський чай - факти, про які ви не знали

Чай ассам – це індійський крупнолистовий сорт, міцний і насичений. Європейці п'ють його з цукром, лимоном, молоком і солодощами. Якщо китайський пуер – варіант для досвідчених чаєманів, чорний асам зрозуміє і полюбить кожен.

Ассамський чай – особливості

В Індії є кілька регіонів, де займаються вирощуванням чаю. Кожен знаменитий своїм брендом. У штаті Ассам на північному сході країни, вирощують ассамський чай (Assam). Якщо порівнювати його з ще одним індійським хітом дарджилінгом, чорний асам темніший і щільніший за смаком.

Ассам – це сорт, який виготовляють не з китайського різновиду чайного куща (камелія сіненсіс), а з індійського (асаміки). Листя у нього крупніші і відрізняються за смаком.

Ассам – чай з непростою історією

До 1830 році попит на чай у Великобританії виріс, а торгівля з Китаєм супроводжувалася масою труднощів. Коли з'ясувалося, що в Індії є дикі чайні рослини, наступив довгоочікуваний момент – Британська Імперія взялася за виробництво власного чаю.

ассамський чайУ 1839 році створили Ассамську Чайну Компанію і активно закликали бізнесменів інвестувати в цю індустрію. Так почали засвоювати важкодоступні райони, придатні для чайних плантацій.

Початківців-виробників чекала виснажлива подорож. Близько місяця вони пливли на човні по Брахмапутрі, потім пробиралися крізь джунглі на слонах. Селилися у скромних бамбукових хатинах, розчищали дерева, відбирали чайні рослини і майже рік чекали першого врожаю, захищаючись від диких тварин і страждаючи від малярії, жовтої лихоманки та холери.

Англійцям довелося кинути виклик Китаю:

  • Спочатку вони намагалися вирощувати в Індії китайські чайні рослини. Виявилося, в місцевому кліматі вони майже не приживалися і давали слабкий урожай. Тоді «китайські» сади замінили ассамськими сортами – і справи пішли на краще.
  • Ще більше труднощів виникало з обробкою сировини. Секрети виготовлення чаю зберігали китайські майстри, тому частину процесів доводилося винаходити заново. Але британці не здалися і навчилися робити індійський чай асам в комерційних масштабах, використовуючи механізовані методи.

Десятки років пішли на облаштування диких регіонів. Зате крупнолистовий чорний чай асам став улюбленцем британців і прославився у всьому світі як «breakfast tea». До 1881 року в Ассамі вже були великі плантації і залізна дорога, по якій відправляли товар.

Як відрізнити хороший ассамський чай від поганого

чай ассам купитиЯк зрозуміти, що чорний чай асам якісний? Уважно подивіться на листя. Вони повинні бути великої скрутки, цілісні і без дрібної домішки. Якщо порівнювати з дарждилінгом, який зазвичай світлий, асам – це темний, майже бурштиновий сорт.

Ассам роблять із сировини двох, а якщо умови дозволяють, навіть трьох зборів.  Найдорожчим вважається літній, він яскравий, насичений і дуже смачний.  Весняний не такий ароматний, зате у нього приємний солодкуватий післясмак. Зимовий чай поступається за якістю.

Британці завжди цінували чай асам і стежили, щоб сировина не пропадала дарма. З цілісного листя робили першокласний напій, крихту переробляли на гранульований і пакетований чай. Традиція зберіглася до сих пір.

Ароматний, із запашною квітковою, пряною і медової ноткою – так можна описати ассам, чай, який відмінно поєднується з лимоном, цукром і молоком.  У нього багатий післясмак, як у хорошого вина. Але щоб відчути це диво, краще пити чай без добавок.

Індійські майстри випускають і ароматизований ассам, чай – це задоволення для одних і комерція для інших.  Ми проти штучних інгредієнтів і пропонуємо тільки натуральні сорти.  Не в пакетиках або гранулах, а з цільного листа, соковиті і дуже смачні.